RIJKSMONUMENT OP LANDGOED IN ESCH WACHT RESTAURATIE

Verbouwing portierswoning Eikenhorst

Er zijn plannen om de portierswoning die deel uitmaakt van de historische buitenplaats (landgoed) Den Eikenhorst in Esch te restaureren en verbouwen. Bij de gemeente Haaren is een aanvraag ingediend voor een zogeheten omgevingsvergunning. Het rijksmonument stamt uit 1909 en de aanbouw die tegen de achterzijde staat uit 1933.

Volgens een beschrijving van het monument van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed is de portierswoning van 'algemeen belang'. Dit heeft te maken met de beeldbepalende ligging aan de entree tot de buitenplaats, de vroeg twintigste eeuwse architectonische vormgeving in de zogeheten chaletstijl, de gaafheid van hoofdvorm en detaillering én als karakteristiek en functioneel onderdeel van de buitenplaats.

,,De monumentencommissie heeft de concept-aanvraag eind vorig jaar goedgekeurd", liet gemeenteambtenaar René van den Broek van de afdeling bouw- en woningtoezicht deze week weten. ,,Uit de werktekeningen blijk dat aan de buitenkant flink onderhoud gepleegd gaat worden aan de woning, terwijl binnen sprake is van een interne verbouwing. Het is onder meer de bedoeling dat de eerste verdieping een nieuwe indeling krijgt met een slaapkamer en een badkamer. Op de begane grond wordt de keuken en ook de meterkast verplaatst en het toilet verbouwd. Het werk wordt verricht door het gespecialiseerde bedrijf BBM restauratiearchitectuur uit Raamsdonksveer.