Afbeelding
Foto: Corrie Terlouw

DIENST EN LEZING IN PROTESTANTSE KERK

Maand van spiritualiteit over gelukkig lichaam

De middeleeuwse arts, theoloog en componist Hildegard staat centraal tijdens een kerkdienst en een lezing van de Protestantse Gemeente Boxtel. De activiteiten worden gehouden vanwege de maand van de spiritualiteit met als motto: 'Het gelukkige lichaam'.

Veel mensen zijn op zoek naar een manier om gezond en fit te kunnen blijven. In de kerk is vaak negatief gesproken over het lichaam, als slechts een tijdelijk verblijf van de ziel. Maar Hildegard heeft juist aandacht voor het lichaam en geeft praktische raad: leefregels, voedingsadviezen en uitleg over het gebruik van geneeskrachtige kruiden. Zij was een initiatiefrijke vrouw: dokter, theoloog en componist van liederen. Hildegard leefde van 1098 tot 1179 in Bingen aan de Rijn en stichtte daar twee kloosters, waar zij werkte aan haar liederen en haar boeken. Zij zag visioenen en liet de uitleg hiervan opschrijven. De miniaturen uit de boeken zijn bewaard en tonen haar originele visie.

'Het mystieke lichaam'

Tijdens een kerkdienst zondag 25 januari staan twee visioenen centraal, waarbij de afbeeldingen in miniaturen worden geprojecteerd op de muur. 'De ziel en haar tent' toont de levensreis van de mens en de innerlijke strijd die daarmee soms gepaard gaat. Het visioen 'Het mystieke lichaam' toont enkele vrouwengestalten, door wie goddelijke kracht in de wereld stroomt. Citaten en gebeden van Hildegard worden opgenomen in de liturgie.

De lezing 'Gezondheid en kracht – volgens Hildegard' gaat over de praktijk. Welke aanwijzingen gaf zij voor gezond leven? Gezonde voeding en de toepassing van geneeskrachtige kruiden. Geest en lichaam moeten beide in balans komen. In de pauze kan worden geproefd van enkele recepten. Aansluitend volgt een meditatieve lezing van enkele teksten van Hildegard.

In de regio zijn deze maand diverse activiteiten in het kader van de Maand van de Spiritualiteit, onder de coördinatie van de bibliotheek van Schijndel. De film 'Vision', over het leven van Hildegard, is op donderdag 22 januari te zien in de protestantse kerk van Sint-Michielsgestel, Petrus Dondersplein 13, aanvang 19.30 uur. De dienst en de lezing in Boxtel worden verzorgd door Corrie Terlouw, predikant van de Protestantse Gemeente. De kerkdienst op zondag 25 januari begint om 10.00 uur en de lezing op donderdag 29 januari om 19.30 uur. De protestantse kerk aan de Clarissenstraat 18 is beide dagen gratis toegankelijk.


Op Stapel(en): Mijn lijf

In de ridderzaal van kasteel Stapelen vindt zondag 18 januari tussen 14.00 en 15.30 uur ook een gesprek plaats over Het Gelukkige Lichaam in het kader van de maand van de spiritualiteit. Onder de titel 'Mijn lijf' voeren Kees van Etten (lichaamstaal) en Ingrid de Haas (lijf en leven) aan het woord. Voorts vertellen Christian Hensen (Agus Coaching & Sports) en Hilde Ketelaars (Hipa Sports) over de liefde voor het lijf en de sport. Hoe voelt het een lijf te hebben? Lichaam te zijn? Ben ik gelukkig met mijn lijf? Is mijn lichaam gelukkig met mij? Over leiding van Nico Bulter worden ervaringen uitgewisseld en vindt er gesprek plaats. De entree bedraagt vijf euro.