Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

'hoe dan ook, er komen meer treinen door boxtel'

Maatregelen PHS: 2020 blijft haalbaar

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Boxtel kreeg vrijdag hoog bezoek. Secretaris-generaal Siebe Riedstra, de hoogste ambtenaar van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, werd rondgeleid langs alle plekken die samenhangen met Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS), waaronder de dubbele overweg in de Tongersestraat en de Keulsebaan. In 2020 moet het programma, waarbij meer treinen gaan rijden over het Boxtelse spoor, volledig draaien. De gemeente heeft er vertrouwen in dat, ondanks de krappe planning, vóór die tijd alle maatregelen in Boxtel zijn ingevoerd die betrekking hebben op PHS.

In 2008 werden de eerste voorbereidingen getroffen voor een tweede ontsluitingsweg bij Ladonk, het Tracé A2-Ladonk-Kapelweg (TALK), voor een betere bereikbaarheid van het bedrijventerrein en het weren van vrachtverkeer uit de wijk Kalksheuvel. ,,Vervolgens kwam het PHS voorbij, onze kans om de gehele lokale verkeerssituatie te verbeteren", legt Jack Dörfel van de gemeente Boxtel uit. Hij doelt onder meer op de dubbele overweg, al vele tientallen jaren een knelpunt in Boxtel.

Riedstra, zeven jaar geleden nog directeur-generaal van het betreffende ministerie, bezocht in 2008 al eens de spoorwegovergang aan de Tongersestraat en gaf toen aan dat Boxtel aan zet was. ,,We zouden zelf met een goede oplossing voor de dubbele overweg moeten komen", vertelt Ludwig van Duren, in 2009 door de gemeente Boxtel aangetrokken als extern projectleider voor maatregelen rondom PHS. ,,Om de financiering rond te kunnen krijgen, was het dus van groot belang om op de bestuurlijke agenda te komen van diverse partijen, zoals het Rijk en de provincie."

weegschaal

Een grootschalige lobby ging van start. ,,We hebben de Tweede Kamer en de provincie bestookt met e-mails en brieven. Bovendien zijn we ook regelmatig op bezoek geweest bij beide partijen", grinnikt Van Duren. In 2010 nam het Rijk een zogenoemd 'voorkeursbesluit PHS', waarin vier overwegen als knelpunt werden aangemerkt, waaronder de spoorwegovergang in de Tongersestraat. ,,Voor die vier knelpunten is uiteindelijk honderd miljoen euro beschikbaar gesteld, op voorwaarde dat de gemeente en provincie vijftig procent van de kosten voor hun rekening nemen. We zeiden toen al dat we onze verantwoordelijkheid wilden pakken, maar dat we het niet alleen konden", zegt Dörfel. Een intensieve samenwerking met het Rijk, de provincie en ProRail volgde.

Bovendien werden ook de Boxtelse inwoners bij het proces betrokken door middel van een burgerparticipatietraject. ,,Binnen de gemeente maakten we zelf een 'scan' waarin allerlei oplossingsvarianten op de weegschaal werden gelegd. We waren echter van mening dat ook extern naar oplossingen moest worden gezocht", aldus Van Duren.

Vervolgens werden oplossingsvarianten aan de gemeenteraad gepresenteerd en namen de politici in 2013 een historisch besluit door in te stemmen met een fietstunnel. ,,Feit is en blijft dat in 2020 de dubbele overweg mintens dertig minuten dicht komt te liggen. Die tijd loopt waarschijnlijk op. Bovendien is het maar de vraag of het verkeer op een goede manier kan worden afgewikkeld of dat er telkens filevorming rondom de spoorwegovergang zal blijven", legt Dörfel uit. ,,De hinder is natuurlijk nu al aanwezig, maar de verwachting is dat vanaf 2018 al meer treinen gaan rijden, met een opbouw naar 2020."

STAP VOOR STAP

De dubbele overweg zal echter pas sluiten als alle alternatieven zijn gerealiseerd, benadrukken Dörfel en Van Duren. ,,De volgorde is als volgt: de aanleg van de Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg en aanpassingen aan de Keulsebaan. ,,We geven onszelf hiervoor twee tot drie jaar de tijd." In juni vorig jaar bereikte het ministerie van Infrastructuur en Milieu overeenstemming met de gemeente Boxtel, Haaren, Vught en 's-Hertogenbosch en de provincie over de maatregelen rondom PHS. De totale kosten in Boxtel zijn begroot op 38,4 miljoen, het rijk draagt de helft bij. De provincie zorgt voor 13,2 miljoen, Boxtel moet de rest op tafel leggen (5,6 miljoen). ,,De bestuursovereenkomst tussen alle partijen wordt begin februari getekend. Vervolgens hebben we drie maanden de tijd om met een plan van aanpak te komen waarin we aangeven hoe we denken de klus te klaren en welke taken, verantwoordelijkheden, concrete afspraken en risico's er bestaan", legt Van Duren uit. ,,Hier zullen ook inwoners van Boxtel bij betrokken worden, maar wel binnen het gestelde kader", voegt Dörfel toe. ,,Er is immers besloten dat er een VLK-weg en fietstunnel moet komen en dat er aanpassingen rondom de Keulsebaan nodig zijn. Hierover kunnen mensen nog meepraten. Ook opmerkingen die in eerdere trajecten al zijn gemaakt, nemen we hierin mee."

Hoewel Boxtel drie maanden de tijd heeft, probeert de gemeente het plan van aanpak in maart af te ronden. Van Duren draagt voor dit gedeelte zorg. ,,Het is een project waarbij een groot deel van het ambtelijk apparaat wordt betrokken. Bovendien heb je nog met andere partijen te maken, zoals de rijksoverheid, de provincie en ProRail. Je moet met allerlei zaken rekening houden. Een voorbeeld is de VLK-weg, die gedeeltelijk over het spoor gaat. ProRail is verantwoordelijk voor het spoor en dus moeten we de werkzaamheden op elkaar afstemmen", legt Van Duren uit. ,,Je moet Boxtel zien als een beestje dat in leven moet blijven. Daarom is het zo belangrijk om álle maatregelen op elkaar af te stemmen, zodat er een goede doorstroming is van verkeer en voorzieningen bereikbaar blijven", voegt Dörfel toe.

tijdsdruk

De oplossingsrichting is inmiddels duidelijk, maar over de invulling van een aantal maatregelen moet nog worden besloten. Een voorbeeld is de verbreding van de Keulsebaan. ,,Een logische keuze is dat het gedeelte wordt verbreed waar momenteel het Duits Lijntje ligt. Dat proberen we de provincie momenteel duidelijk te maken", aldus wethouder Herman van Wanrooij. Gedeputeerde Ruud van Heugten was vrijdag ook aanwezig. Ook over invulling van de Eindhovenseweg en rotonde De Goor wordt nog nagedacht. ,,Natuurlijk zijn hier ideeën over, maar je hebt ook met belemmeringen te maken", stelt Van Wanrooij. ,,De Eindhovenseweg is erg smal en de woningen staan dicht aan de straat. Ook bij dit onderwerp zullen we zeker met inwoners om de tafel gaan." Hij kijkt met een goed gevoel terug op het bezoek van Riedstra. ,,Hij gaf aan dat Boxtel op de goede weg is. Bovendien heeft hij létterlijk kunnen ondervinden wat de knelpunten in Boxtel zijn. Zo reed er met veel moeite een vrachtwagen door Kalksheuvel op het moment dat wij daar waren."

Van Duren, Dörfel en Van Wanrooij stellen vast dat het 'een traject vol met uitdagingen was, is en zal worden'. ,,Hoe dan ook, de extra treinen gaan rijden. En in 2018 begint het al. We hebben dus met tijddruk te maken", aldus Dörfel. ,,Maar ook tegenvallers worden ingecalculeerd. Wat vooral van belang is, dat processen zorgvuldig en stap voor stap worden doorlopen", voegt Van Duren toe. ,,We hebben er allemaal vertrouwen in dat 2020 haalbaar is." De VLK is de eerste stap. De schop voor deze weg gaat in 2016 in de grond, verwacht het drietal.

FOTO BOVEN: Siebe Riedstra (derde van rechts), secretaris-generaal van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, was vrijdag op bezoek in Boxtel vanwege Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). Hij kreeg een rondleiding langs plekken die met het programma samenhangen, zoals de overblijfselen van het Duits Lijntje in Liempde.

Afbeelding