In opdracht van Natuurmonumenten wordt de vroegere zandverstuiving nabij het Kogelvangersven in de Kampina hersteld. Daarvoor werden begin deze week zo'n zestig naaldbomen gerooid. (Foto: Marc Cleutjens).
In opdracht van Natuurmonumenten wordt de vroegere zandverstuiving nabij het Kogelvangersven in de Kampina hersteld. Daarvoor werden begin deze week zo'n zestig naaldbomen gerooid. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

Zand gaat weer stuiven in de Kampina

Natuurmonumenten heeft deze week een nieuw project opgepakt in de Kampina. Het Boxtelse natuurgebied krijgt weer een zandverstuiving, vlakbij het Kogelvangersven waar eerder al bomen en struiken werden gerooid. Nu zijn de Witte Bergen aan de beurt...

De hoge en lage heuvels vlakbij het Kogelvangersven zijn lang geleden ontstaan doordat wind zand wegblies en verderop speels opstapelde. Het leidde tot een reliëfrijk natuurgebied waar tot enkele decennia geleden graag gerecreëerd werd door dagjesmensen. 's Zomers spelen in het zand, 's winters sleetje rijden.

Door ongeveer zestig bomen te rooien en de vruchtbare toplaag van de bodem te verwijderen, keert de zandverstuiving terug en ontstaat volgens Natuurmonumenten een gebied met een grotere biodiversiteit. Er is weer plaats voor de zandbij, de nachtzwaluw en de blauwvleugelsprinkhaan.

Opvallend is de samenwerking die Natuurmonumenten zoekt met agrariërs in de regio. Volgens boswachter Hans Hofland wordt de vruchtbare bodemlaag die wordt afgeplagd overgedragen aan boomkwekers rond Boxtel. Die gebruiken de grond voor bemesting.

Pagina 14: 'Witte Bergen worden eindelijk weer wit'

FOTO BOVEN: De vroegere zandverstuiving nabij het Kogelvangersven in de Kampina wordt hersteld. Daarvoor werden begin deze week naaldbomen gerooid. (Foto: Marc Cleutjens).