Afbeelding
Foto: Broer van den Boom

PACO VAN MOORSEL BOUWT AAN NIEUWE TOEKOMST IN NIJMEGEN

'Reële kans om kampioen te worden'

PETER DE BEKKER

Zijn eerste grote prijs als profvoetballer. Daar droomt Paco van Moorsel van. De titel in de Jupiler League lonkt voor de Boxtelse middenvelder van NEC. De Nijmeegse club hervat de voetbalcompetitie morgen, vrijdag 16 januari, tegen FC Eindhoven.

Zon, een heerlijke temperatuur en een blauwe lucht. NEC had het goed bekeken tijdens de winterstop en bereidde zich in het Spaanse Marbella voor op de tweede seizoenshelft. ,,De faciliteiten waren goed, het weer ook en het veld was prima", blikt Van Moorsel terug. NEC speelde tijdens het trainingskamp één oefenwedstrijd, tegen de Belgische eersteklasser Oostende. ,,Die verloren we met 2-0, maar dat zegt niet alles", benadrukt hij. ,,Het was zo'n typische 'trainingskamp-wedstrijd'. Wij waren vermoeid, er waren weinig kansen en door twee foutjes verloren we, terwijl het een echte 0-0-wedstrijd was."

De nederlaag tegen Oostende was een uitzonderlijke. Zovaak verliest NEC niet, dit seizoen. Oostende was pas de vierde ploeg die het lukte de Nijmeegse eerstedivisionist op de knieën te krijgen. Oostende plaatste zich hiermee in een rijtje met Real Sociedad, AZ en Jong PSV. Real Sociedad was tijdens de serie oefenwedstrijden voor aanvang van dit voetbalseizoen met 1-0 te sterk, AZ schakelde NEC uit in het bekertoernooi (2-1) en Jong PSV bezorgde de club de enige nederlaag in de competitie (1-0).

In de Jupiler League staat NEC dan ook fier bovenaan. De voorsprong op naaste belager Roda JC bedraagt zes punten en NEC heeft een veel beter doelsaldo. Toch moet de club er vrijdag meteen staan. In het Jan Louwers Stadion wacht dan FC Eindhoven. De nummer drie van de Jupiler League. Een heuse topper dus. ,,Ja, Eindhoven draait lekker mee. Wij moeten weer scherp zijn. Eindhoven is een lastige tegenstander, zeker uit. En wij willen promoveren."

BLESSURE

Aan de geweldige eerste competitiehelft van NEC heeft Van Moorsel weinig bijgedragen. Een vervelende enkelblessure speelde hem parten. Daardoor kwam hij maar vijf wedstrijden in actie. ,,De eerste seizoenshelft is niet geworden wat het moest worden", beaamt de middenvelder, die zijn voetbalcarrière begon bij RKSV Boxtel. ,,Ik ben nu weer fit, maar ik ben er lang uit geweest. Dat had ik niet verwacht. Die blessure kwam me niet goed uit."

De problemen ontstonden toen Van Moorsel aan het begin van het seizoen door zijn enkel ging. ,,We dachten toen aan een verrekking of problemen met een enkelband. We gingen er vanuit dat het herstel één of twee weken zou duren. We hebben voor de zekerheid een foto laten maken van het gewricht. Daarop was ook geen schade te zien." Toch bleef hij last houden van de enkel. ,,Daarop hebben ze tijdens een kijkoperatie wat littekenweefsel weggehaald. Daarna voelde het gelijk weer goed. Maar het kostte me wel vervolgens wel zes tot acht weken om weer fit te worden. Op trainingskamp in Marbella kon ik eindelijk weer aansluiten bij de groepstraining."

IN DE KIJKER

Twee jaar geleden gold Van Moorsel als een van dé talenten in de Jupiler League. Hij was een steunpilaar bij FC Den Bosch en nam belangrijke doelpunten voor zijn rekening. Meerdere clubs zaten achter hem aan. Hij koos toen voor FC Groningen, maar daar brak hij niet door. Daarom verhuurde Groningen hem vorig seizoen aan SC Cambuur. Daar kwam Van Moorsel meer aan voetballen toe, maar ook dit leverde hem niet het gewenste succes op. NEC bood hem een nieuwe kans.

Het contract van Van Moorsel bij FC Groningen loopt komende zomer af. ,,Ik heb af en toe wat contact met Groningen, maar daar zit niet echt toekomst in. Dat is niet zo intensief." Hij moet zich dus laten gelden tijdens de tweede seizoenshelft om zich in de kijker te spelen bij andere clubs. Dat kan echter lastig worden. NEC staat nu als een huis. De middenvelder zal zich weer in de basis moeten spelen. ,,Tja, zo werkt het in het voetbal", weet de middenvelder. ,,Ik moet mijn niveau halen." Maar als hem dat lukt, profiteert NEC daar ook van in de titelstrijd. ,,En dat is een van de redenen waarom ik voor NEC koos dit seizoen. Hier heb ik een reële kans om kampioen te worden."

FOTO: Paco van Moorsel in actie tijdens het trainingskamp van NEC in het Spaanse Marbella. De Boxtelaar (links) wordt fel geattaqueerd door Gregor Breinburg. Van Moorsel hoopt zich tijdens de tweede seizoenshelft in de kijker te spelen. (Foto: Broer van den Boom).