Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Speuren naar tuinvogels...

De Vogelbescherming organiseert jaarlijks de Nationale Tuinvogeltelling om meer te weten te komen over het tuingebruik door vogels. In het weekeinde van zaterdag 17 en zondag 18 januari is het weer zover. Iedereen kan deelnemen aan de activiteit. Het kost slechts een halfuurtje...

Het is de bedoeling om een half uur lang alle vogels te tellen die in de tuin aanwezig zijn. ,,Ik raad iedereen aan mee te doen. Ga lekker met een kopje koffie voor het raam zitten en tel de vogels die in je achtertuin zitten. Dat doe ik regelmatig", aldus coördinator Frans Maas van de Boxtelse vogelwerkgroep.

De kans is groot dat mensen in hun achtertuinen de vink, ekster, pimpelmees, stadsduif, kauw, winterkoning, huismus, spreeuw, merel, roodborstje en koolmees zien. Maas: ,,Mogelijk tref je zelfs sperwers aan. Deze roofvogels zie je steeds meer in de bebouwde kom, ze gaan immers hun voedsel, de kleine vogeltjes, achterna."

Vogels die óver de tuin vliegen, tellen niet mee. Daarnaast is het belangrijk om van iedere vogelsoort het hoogste aantal te tellen dat tegelijkertijd in de tuin is. Via de website www.tuinvogeltelling.nl of via de app kunnen de aantallen tot uiterlijk maandag 19 januari 12.00 uur worden doorgegeven. Op de website en de app staat een overzicht met de 25 meest voorkomende tuinvogels.

Leden van de lokale vogelwerkgroep zorgen ervoor dat ook basisscholieren deelnemen aan de tuinvogeltelling. Leerlingen van De Spelelier tellen morgen, vrijdag 16 januari, de vogels rondom hun school. Vrijdag 23 januari vindt een telling plaats bij jenaplanschool Molenwijk.

FOTO RECHTS: Leerlingen van De Spelelier hingen maandag ter voorbereiding op de tuinvogeltelling slingers met pinda's en appels voor de vogels aan de bomen rondom de basisschool. Frans Maas, coördinator van de vogelwerkgroep Boxtel, hielp de kinderen. (Foto: Albert Stolwijk).

Afbeelding