Een uitgebreide Boxtelse delegatie bezocht jumelagestad Wittlich in november vorig jaar en maakte afspraken over versterking van onderlinge vriendschapsbanden. Komend weekend begroet Boxtel acht kunstenaars uit Wittlich. (Foto: Marc Cleutjens).
Een uitgebreide Boxtelse delegatie bezocht jumelagestad Wittlich in november vorig jaar en maakte afspraken over versterking van onderlinge vriendschapsbanden. Komend weekend begroet Boxtel acht kunstenaars uit Wittlich. (Foto: Marc Cleutjens). Foto: Marc Cleutjens

TWEE DAGEN KENNISMAKEN MET KUNST EN CULTUUR

Kunstenaars Wittlich bezoeken Boxtel

MARC CLEUTJENS

De verbreding van de vriendschapsband tussen Boxtel en Wittlich krijgt steeds meer gestalte. Nadat een grote Boxtelse delegatie eind vorig jaar een oriënterend werkbezoek bracht aan de Duitse jumelagestad, wordt komend weekend al een aantal kunstenaars verwacht die willen polsen of in de toekomst op cultureel gebied samengewerkt kan worden.

De jumelage tussen Boxtel en Wittlich bestaat inmiddels meer dan 55 jaar en werd vorig jaar nog een versterkt doordat aan de komgrenzen van Boxtel vriendschapsborden verschenen waarop ook het gemeentewapen van Wittlich prijkt.

Burgemeester Joachim Rodenkirch was present bij de officiële onthulling van de bordjes aan de Eindhovenseweg en werd onder meer verrast met een handdruk van reus Jas de Keistamper en een optreden van het Wereldkoor.

Volgens voorzitter Arjen Witteveen van het jumelagecomité Boxtel-Wittlich worden sinds de laatste bijeenkomst in Duitsland belangrijke stappen gezet om de vriendschap tussen beide gemeenten meer diepgang te geven.

Daarmee komt men tegemoet aan de wens van burgemeester Mark Buijs, die een warm voorstander is van jumelage maar ook vindt dat de stedenband vooral vormgegeven moet worden door burgers. ,,Jumelage is veel meer dan bestuurders die samen borrelen", zei hij al eens.

FREILUFTGALERIE

Een werkgroep die de jumelage onder leiding van de burgemeester momenteel een nieuw gezicht geeft, telt vertegenwoordigers van allerlei sociaal-culturele, maatschappelijke, economische en politieke organen. ,,Op die manieren proberen we op heel veel terreinen progressie te maken", zegt voorzitter Witteveen. ,,Niet overal tegelijk, maar stapsgewijs. Door elk jaar een of twee onderwerpen bij de horens te pakken, hopen we een bredere belangstelling voor Wittlich te creëren."

Dat lukt aardig nu blijkt dat op tal van fronten initiatieven worden genomen. Zaterdag en zondag begroet het jumelagecomité een delegatie van acht kunstenaars uit Wittlich, die kennis zal maken met tal van kunstuitingen in Boxtel.

Initiatiefnemer is Helmut Eichhorn, die voorzitter is van de vereniging Kunst an Hecken und Zäunen. ,,We organiseren elk jaar een openbare manifestatie die kunst dicht bij de mensen brengt", vertelde Eichhorn tijdens de kennismaking in november.

Kunst an Hecken und Zäunen heeft een kleurrijke Facebookpagina waarop impressies te zien zijn van eerder gehouden exposities. Vorig najaar werd een van de grote wijngaarden aan de Moezel nabij het dorpje Kröv omgevormd tot een groot kunstwerk en kregen kunstenaars de kans om werken tussen de wijnranken te exposeren.

Die 'Freiluftgalerie' trok veel toeschouwers. ,,Het zou misschien leuk zijn als kunstenaars uit Boxtel de volgende keer meedoen aan een van onze manifestaties", opperde Eichhorn. ,,In Boxtel willen we aftasten welke mogelijkheden er zijn om tot uitwisseling te komen en kunstenaars ontmoeten." Gedacht wordt ook aan een atelierroute of expositie.

PROGRAMMA

Onder leiding van voorzitter Witteveen en ondersteund door kunstenaar Huub Thorissen, die zitting heeft in de Boxtelse werkgroep, is een programma samengesteld waaraan ook wordt deelgenomen door de wethouders Herman van Wanrooij en Marusjka Lestrade.

Zaterdag staat in het teken van een kennismaking met Boxtel, waarbij onder meer een werkbezoek wordt gebracht aan de uitleen van Kunstlicht99 in het vroegere postsorteercentrum aan de Fellenoord. Ook het Kunstencentrum en de Sint-Petrusbasiliek worden bezocht.

Het avondprogramma speelt zich af in Podium Boxtel, waar een voorstelling wordt bezocht. Zondag krijgt de tweedaagse een vervolg in De Groene Poort. ,,Daar zal ingegaan worden op de oudste geschiedenis van Boxtel en Wittlich", vertelt Witteveen. ,,In Wittlich zijn resten te zien van een Romeinse nederzetting. In Boxtel kennen we ook overblijfselen uit die periode."

Ook een kunstcollectief in de Van Coothhoeve en mogelijk museum MuBo in Sint-Ursula worden zondag bezocht.