In opdracht van de gemeente brengen landmeters van Ingenieursbureau Coenradie uit Oirschot het Dommelgebied in de wijk Selissen in beeld. Links initiator van het project Jos Stolvoort. (Foto's: Piet van Oers).
In opdracht van de gemeente brengen landmeters van Ingenieursbureau Coenradie uit Oirschot het Dommelgebied in de wijk Selissen in beeld. Links initiator van het project Jos Stolvoort. (Foto's: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

BURGERINITIATIEF IJVERT VOOR WANDELROUTE SELISSENWAL

Ommetje Dommel: nog 97 meter...

MARC CLEUTJENS

De plannen bestaan al sinds 2002, maar door allerlei tegenvallers kwam het er niet van. Met de oprichting van een burgerinitiatief moet het echter alsnog lukken: de aanleg van het Ommetje Dommel in de Boxtelse wijk Selissenwal. Het ommetje is een wandelroute van amper twaalfhonderd meter die voert over Pastoor De Beerpad, Bosscheweg, Achterberghstraat en wandelpad De Witte Hoeve. Speciaal bedoeld voor ouderen met rollator en scootmobiel en jonge ouders met kinderwagens...

Het plan voor het Ommetje Dommel is nieuw leven ingeblazen door een groep wijkbewoners die onder leiding van kartrekker Jos Stolvoort probeert de laatste tientallen meters van het wandeltracé te realiseren. De flessenhals in de route, die al bijna helemaal geschikt is voor de genoemde doelgroepen, vormt het onverharde wandelpaadje langs de Dommel achter enkele woningen van de straat Dommeldal. Deze week vinden opnieuw gesprekken plaats met de bewoners, die volgens Stolvoort niet onverdeeld gelukkig zijn met het burgerinitiatief.

OPENBAAR GROEN

De initiatiefnemers, die zich naar eigen zeggen gesteund weten door Wijkplatform Selissen, Seniorenraad, KBO, Platform voor mensen met een beperking alsmede de politiek, hopen dat de bewoners begrip tonen voor het feit dat 'slechts' 97 meter nodig is om het Ommetje Dommel tot een volwaardige rondwandeling te maken. ,,Alleen dit onverharde paadje tussen het Pastoor De Beerpad en wandelpad De Witte Hoeve is niet toegankelijk voor mensen met een rollator, scootmobiel of kinderwagen. Dat zouden we graag veranderen."

Stolvoort onderstreept dat geen grootse bouwplannen voorbereid worden; het pad krijgt een breedte van iets meer dan meter en wordt op een natuurlijke wijze half verhard. ,,Verder komen er geen bankjes en steigers, zodat eventuele hinder beperkt blijft. We willen graag rekening houden met de bezwaren die bewoners eerder hebben geuit." De zegsman van het burgerinitiatief benadrukt dat het Ommetje Dommel er in zijn ogen zal komen. ,,Het paadje is er al vele decennia en ligt op gemeentegrond. We azen niet op particuliere grond, hooguit wordt het openbaar groen wat uitgedund."

ONTWIKKELINGSPLAN

Het burgerinitiatief kon gelanceerd worden door de steun die de Boxtelse politiek verleende aan het wijkontwikkelingsplan, dat in 2013 werd vastgesteld. In de begroting is geld opgenomen om het Ommetje Dommel aan te leggen. ,,Waarom het eerder niet gelukt is om de route te voltooien, is niet duidelijk", zegt Stolvoort.

Met steun van het gemeentebestuur hoopt hij met de mede-initiatiefnemers nu wel succesvol te zijn. Men verwijst naar de snelle vergrijzing die de wijk Selissenwal momenteel beleeft, waardoor de behoefte aan korte ommetjes groeit. Het verklaart de steun die de Seniorenraad aan het plan verleent. ,,Door de transitie in de zorg zullen de komende jaren steeds meer ouderen thuis blijven wonen, in de wijk. De wens om langs de Dommel te wandelen zal groeien."

En als het aan de kartrekker van het burgerinitiatief ligt, kan dat met een écht ommetje: geheel toegankelijk voor mensen met een scootmobiel, rolstoel of rollator. ,,Het Ommetje Dommel brengt Het Groene Woud op rollatorafstand voor ouderen", zegt Stolvoort. ,,Onze grootste drijfveer is de toegankelijkheid optimaal te maken. Het is een beetje gek dat honden er wel uitgelaten mogen worden en koeien straks overal langs de Dommel mogen pendelen, maar dat ouderen en gehandicapten moeten omkeren omdat het laatste stukje van de route niet voltooid kan worden."

Met de aanleg van het Ommetje Dommel verwacht het burgerinitiatief een bijdrage te leveren aan de participatiemaatschappij waarin wijkbewoners samen bijdragen aan meer leefbaarheid en sociale cohesie. Hoge kosten zijn er niet mee gemoeid, zo stelt Stolvoort. ,,De aanleg van die laatste 97 meter kosten hooguit een paar duizend euro; alle werkzaamheden worden door vrijwilligers verricht."

OP DE FOTO'S: In opdracht van de gemeente brengen landmeters van Ingenieursbureau Coenradie uit Oirschot het Dommelgebied in de wijk Selissenwal in beeld. Links initiator van het ommetje Jos Stolvoort. De andere foto toont het hellende paadje waar de verharding ontbreekt. (Foto's: Piet van Oers).

Beeld van het hellende paadje waar de verharding van het Dommelommetje onderbreekt. Over een afstand van 97 meter zou het verhard moeten worden om toegang te bieden aan mensen met rolstoel, rollator of kinderwagen.