Tekstschrijver Wim Kuipers was een van de acht deelnemers aan de prefinale van DichtSlamRap. De Boxtelaar drong niet door tot de eindstrijd op 29 januari; dat deed Luuk Wojcik (op de voorgrond) wel. (Foto: Peter de Koning).
Tekstschrijver Wim Kuipers was een van de acht deelnemers aan de prefinale van DichtSlamRap. De Boxtelaar drong niet door tot de eindstrijd op 29 januari; dat deed Luuk Wojcik (op de voorgrond) wel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SARA EELEN EN LUUK WOJCIK NAAR FINALE OP 29 JANUARI, WIM KUIPERS STRANDT IN VOORRONDE

DichtSlamRap lokt literair talent naar Boxtelse kroeg

MARC CLEUTJENS

Het grote publiek kwam er niet op af. Maar het handjevol liefhebbers dat zondag de prefinale van DichtSlamRap in café Le Temps Perdu bezocht, werd verrast met poëzie op hoog niveau, een singer-songwriter die landelijk vast en zeker zal doorbreken én een lokale dichter die de gitaar ter hand nam. Acht dichters beklommen het kleine podium in de kroeg, Luuk Wojcik en Sara Eelen veroverden een plek in de finale van DichtSlamRap.

Toegegeven, juryvoorzitter ACG Vianen, die bijna twaalf jaar geleden de eerste editie van DichtSlamRap won, had zijn tenen af en toe bij elkaar geknepen. Hoewel hij alle performances op juiste waarde schatte, kon hij de onthulling van de namen van de twee winnaars in de prefinale niet bekendmaken zonder eerst harde kritische noten te kraken. 'Vermaningen' noemde hij zijn tirade richting de poëten, die wat bedremmeld keken toen Vianen als een strenge leermeester alle kritiekpunten opsomde.

Verschuil je niet achter je tekst of iPhone, lees niet te snel voor en laat ruimte tussen gedichten zodat we ze kunnen verwerken, zorg voor een betere performance, benut de volledige tijd van drie minuten en maak het niet te plat. Dat was zo'n beetje de strekking van Vianens donderpreek, alvorens hij Luuk Wojcik uit Roermond en Sara Eelen uit Zoersel in België als winnaars aanwees en de lucht in het café weer enigszins opklaarde.

Vianen had een punt. Te vaak verloren de dichters in de prefinale hun tekst uit het oog, raakten ze uit balans, al dan niet door zenuwen. Dat kwam misschien ook door het rumoer elders in de kroeg, waar een bierclub haar nieuwjaarsreceptie hield en de dichters soms overstemde. Vooral het eerste optreden van de getalenteerde singer-songwriter Iris Penning uit Eindhoven was daardoor niet goed hoorbaar.

DRIE MINUTEN

DichtSlamRap heeft zich bewezen als een literair evenement waarvan vooral de finale in trek is. Via de voorronde krijgen dichters, slammers en rappers de kans een felbegeerd plekje op het hoofdpodium te veroveren. Beoordeeld door juryvoorzitter Vianen en de assistenten Marcel Linssen en Roel Weerheijm kregen ze elk drie minuten om te overtuigen.

Dat deed Wim Kuipers uit Boxtel beslist. ,,Ik beschouw mezelf meer als muzikant dan als dichter en ben dus een beetje verrast dat ik tot de voorronde word toegelaten", bekende Kuipers voorafgaand aan zijn optreden. ,,Ik ben blij dat één songtekst in elk geval wordt opgenomen in de dichtbundel die op 29 januari verschijnt. En misschien mag ik ook wel optreden in de finale. Een songtekst is toch ook poëzie."

Kuipers haalde het niet, ondanks zijn mooie voordracht van 'Gras' en het op gitaar begeleide 'Allemaal kampioen'. Ria Wesseling uit De Wijk bij Meppel wel; ze drong door tot de laatste vier met een pakkende voordracht, onder meer van het spannende gedicht Transsylvanië Vamp. ,,Ik ben van veel markten thuis", grinnikte Wesseling. ,,Ik heb ook gedichten over Drentse erotiek. Die doe ik vandaag niet..."

SCHRIJFVERSLAVING

Lisette Ntukabumwe uit Breda lukte het net als Wesseling om de tweede ronde te bereiken. De zeventienjarige is een groot talent en was zelfs tijdens de finale nog voortdurend aan het schrijven in een dik schrift. ,,Ik heb een mentale en fysieke schrijfverslaving", bekende de 17-jarige Bredase in Le Temps Perdu. Ze deed al mee aan de Kunstbende en stond op theaterfestival Boulevard. In Boxtel waren 'Moederloze Moederdag', 'Tegendraads' en 'Onuitgesproken Passie' heuse juweeltjes die een finaleplek verdienden...

De jury onder leiding van dichter Vianen had uiteindelijk de meeste lof voor Sara Eelen en Luuk Wojcik. Eelen was vorig jaar ook al te gast in de prefinale, maar sneuvelde toen in een ijzersterk deelnemersveld. Nu imponeerde ze met ontroerende poëzie met Vlaamse tongval, die ook de bezoekers van DichtSlampRap op 29 januari zal aangrijpen. Een kleine verspreking – 'het zijn de zenuwen' – zag de jury door de vingers, mede omdat ze het missertje vakkundig oploste. De jonge dichteres uit Zoersel is een talent, die onlangs de taalwedstrijd Frappant Turnhout won.

Luuk Wojcik uit Roermond drong als tweede door tot de eindstrijd. De Limburger ('ik hoop dat jullie mijn accent lief vinden') bewaarde zijn mooiste gedichten voor de tweede ronde en was soms indrukwekkend in zijn beeldtaal: ,,Mijn hoofd is als een kamer in een flat waar de tv altijd aan staat". Hij wisselende een kort gedicht over die ene keer onbeschermde seks moeiteloos af met een anekdote over zijn cavia Frits.

CAPPUCCINO

Dat singer-songwriter Iris Penning terugkeert naar DichtSlamRap op 29 januari is een prettige bijkomstigheid. De Eindhovense die de finale van de Grote Prijs van Nederland haalde, is een groot talent die ook in Boxtel een volle zaal verdient.

En vol zal het hopelijk zijn als de beste dichters van DichtSlamRap hun opwachting maken. Penning staat garant voor hele mooie liedjes die goed beluisterd moeten worden. ,,Ik treed het liefst op zonder microfoon", bekende ze zondag. ,,Dus graag even stil zijn en geen cappuccino bestellen. Of een beetje dichter bij komen zitten..."

DichtSlamRap wordt donderdag 29 januari vanaf 20.00 uur gehouden, de toegang is gratis. Meer weten? Kijk op www.dichtslamrap.nl.