Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven openden begin jaren zeventig de Werktuigendagen op Velder. Achterop de boerenkar zitten oud-burgemeester Piet Smits en (geheel links) commissaris van de koningin Constant Kortmann. (Foto: Piet van Oers).
Prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven openden begin jaren zeventig de Werktuigendagen op Velder. Achterop de boerenkar zitten oud-burgemeester Piet Smits en (geheel links) commissaris van de koningin Constant Kortmann. (Foto: Piet van Oers). Foto: Piet van Oers

PUBLICATIE KÈK LIEMT/NATUURWERKGROEP

Liempdse werkgroep zoekt foto's van Velder

Eind 2015 verwachten heemkundestichting Kèk Liemt en de Natuurwerkgroep Liempde een boek te kunnen publiceren over het markante landgoed Velder. Het zijn de twee initiatiefnemers van de publicatie, die door Ger van den Oetelaar wordt geschreven en veel beeldmateriaal zal omvatten. Wie bijzondere foto's of afbeeldingen heeft, wordt opgeroepen ze in bruikleen te geven om een zo compleet mogelijk boek te kunnen maken.

Als een soort voorpublicatie schreef auteur Van den Oetelaar in de eerste editie van Brabants Centrum in 2015 een gastbijdrage waarin de rijke geschiedenis van landgoed Velder voor het voetlicht werd gebracht. Om het boek mogelijk te maken is de Stichting Natuurprojecten Liempde opgericht die nauw samenwerkt met de familie Van Boeckel, sinds halverwege de negentiende eeuw eigenaar is van het landgoed.

Om een zo compleet mogelijke historie van Velder te kunnen schrijven, zoekt Kèk Liemt naar foto's, kaarten, illustraties en voorwerpen die te maken hebben met het landgoed. Wie over bijzondere zaken beschikt, kan ze elke maandag laten zien in de heemkamer van Kèk Liemt, die is ingericht in de vroegere raadzaal van het oude raadhuis in Liempde. Daar is men wekelijks van 19.30 tot 21.30 uur welkom om foto's te laten zien en eventueel te laten digitaliseren. Wie de foto's zelf scant, kan ze per e-mail verzenden aan Kèk Liemt.

Op de website van Velder is te zien dat veel beelden bestaan van het landgoed. Onderverdeeld in drie rubrieken wordt geschetst hoe het landgoed zich heeft ontwikkeld tot een natuur- en cultuurlandschap waar ook evenementen kunnen worden gehouden. Die zijn nodig om het landgoed in stand te houden. Velder bood in 2014 onderdak aan Circo Circolo, Reggae Sundance en Dance Nature.

Opmerkelijk was dat Velder ook in beeld was bij Mojo Concerts om er concerten te organiseren. Mojo polste onder meer of er optredens van Tina Turner en de Rolling Stones gehouden konden worden. Destijds werd in deze krant duidelijk gemaakt dat deze concerten niet pasten bij het karakter van het landgoed. Foto's van Mick Jagger op Velder zijn er dus niet...

Wie beschikt over foto's of andere interessante zaken over landgoed Velder, kan mailen naar info@kekliemt.nl.