Kat Rafel emigreert ook mee met Jeroen en Ria Wouters. Eind deze maanden verhuizen ze naar Kastellos op Kreta. (Foto: Peter de Koning).
Kat Rafel emigreert ook mee met Jeroen en Ria Wouters. Eind deze maanden verhuizen ze naar Kastellos op Kreta. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter De Koning

JEROEN EN RIA WOUTERS UIT BOXTEL OPENEN BED & BREAKFAST OP KRETA

'Schapenbelletjes maken je 's morgens wakker in Kastellos'

MARC CLEUTJENS

Het 105 inwoners tellende dorpje Kastellos op het Griekse eiland Kreta krijgt er eind januari twee Boxtelse bewoners bij. Jeroen Wouters en Ria Swinkels verruilen hun fraai gelegen woning aan de rand van natuurgebied De Geelders voor een klein paradijs met uitzicht op de Middellandse Zee. Ze openen er de bed & breakfast Footscapes of Crete die drie zonnig gelegen studio's omvat en verheugen zich nu al op de eerste gasten. ,,Vakantiegangers zijn blije mensen die we dolgraag een leuk verblijf bieden op een heel mooi eiland."

Natuurlijk kennen ze de verhalen die vrijwel wekelijks op televisie te zien zijn bij 'Ik Vertrek', het programma dat geslaagde en – vaker nog – niet geslaagde emigratiepogingen van Nederlanders laat zien. En in hun omgeving klonk wel eens twijfel. 'Zou je dat nu wel doen?'. 'Waar begin je aan!'. , In Griekenland is het toch crisis?'. ,,We weten heel goed waar we aan beginnen", zegt Ria vastberaden tussen de verhuisdozen in de woonkamer. ,,Vijf jaar geleden wilden we al vertrekken, nu hebben we een droomstek gevonden."

De Peloponnesos, het grootste Griekse schiereiland, was als eerste in beeld als vestigingsplaats voor een vakantieverblijf. ,,Na een weekje rondtoeren vonden we een mooie plek, maar besloot de koper terug te trekken", blikt Jeroen terug. Later kwam Kreta in beeld, het eiland waar Jeroen en Ria ruim dertig jaar geleden voor het eerst kwamen. ,,Toen we er een paar jaar geleden terugkeerden, voelde dat als thuis komen", aldus Jeroen. ,,De mensen zijn er oprecht gastvrij en tonen interesse in het wel en wee van de medemens."

HARTENWENS

De zoektocht naar een geschikte bed & breakfast begon op internet. En zonder tussenkomst van een makelaar lukte het om in het nietige Kastellos een fraai vakantiecomplex te vinden, dat door de Engelse eigenaren in de verkoop was gezet. ,,Ze hebben de drie studio's acht jaar geleden zelf gebouwd en gaan nu met pensioen", vertelt Ria. ,,In april vorig jaar zijn we erheen gegaan, in het najaar is de koop gesloten", vult Jeroen aan. ,,We kunnen straks meteen aan de slag, de bed & breakfast is helemaal af. Zelf gaan we in een klein huis wonen dat ernaast staat."

Met het afronden van de koopovereenkomst moesten ook in Nederland ingrijpende stappen worden gezet. ,,Het huis ging in de verkoop en we hebben allebei onze baan opgezegd", knikt Jeroen, die een ontslagbrief schreef aan zijn werkgever Reinier van Arkel in Vught, waar hij gespecialiseerd verpleegkundige is. Ria stopt als coördinator van het steunpunt mantelzorg in Sint-Michielsgestel. ,,We zullen de collega's gaan missen, net als onze kinderen, de familie en de vrienden. Maar op Kreta gaat onze hartenwens écht in vervulling."

Wie een studio huurt bij Footscapes of Crete, kan gebruik maken van allerlei diensten, zoals ontbijtservice, boodschappenpakket en excursies. Wie zin heeft, kan ook 's avonds mee-eten; Jeroen en Ria begroeten hun gasten graag aan tafel om ze te trakteren op heerlijke Griekse gerechten. ,,Het sinaasappelsap is elke dag vers geperst, met vruchten uit eigen tuin", belooft Jeroen.

Later wil hij op hun terrein een zwembad aanleggen. ,,Dat maakt het plaatje compleet. Maar eerst willen we een goede start maken. Zodra we een jaartje lekker bezig zijn, hopen we nieuwe stappen te kunnen zetten en ook een zwembad in de tuin aan te leggen. Ruimte genoeg, we beschikken over vierduizend vierkante meter." De drie studio's van Footscapes of Crete in Kastellos zijn heel toepasselijk genoemd naar drie Griekse goden: Eos, Helios en Selene, die symbool staan voor respectievelijk de dageraad, de zon en de maan.

DECODEREN

Als ze eind deze maand voet op Kretenzer bodem zetten, begint een periode van zaakjes regelen. Samen met de huidige eigenaren worden de laatste spullen overgedragen en worden contracten gesloten met telefonie- en elektrabedrijven. ,,En dat belooft een aardige uitdaging te worden", grinnikt Jeroen.

Ook de Griekse taal valt in die categorie. ,,We hebben al twee jaar les, maar het blijft best pittig", vindt Ria. Jeroen: ,,We kunnen in elk geval lezen wat er staat en aardig wat zinnen decoderen. Als we straks op Kreta wonen, zullen we vast sneller leren."

Een blik in het digitale fotoalbum laat zien dat Footscapes of Crete een prachtig gelegen vakantieparadijsje is, waar onvergetelijke zonvakanties gevierd kunnen worden. Het uitzicht op bergen en zee is majestueus en wie van wandelen houdt, stapt vanuit de studio zo op een Europese langeafstandswandeling.

Ook kortere wandeltochten en fiets- en mountainbikeritten behoren tot de mogelijkheden, net als individuele en groepswandelingen met professionele gidsen. De ligging, centraal op het eiland, is ideaal voor zowel de transfer naar de luchthaven als het maken van uitstapjes naar steden en dorpjes.

De eerste gasten hebben al geboekt. En de kans is groot dat ook de kinderen van Jeroen en Ria de reis naar Kreta nogal eens zullen maken. ,,Ze vinden het stoer dat we als vijftigers deze stap durven te zetten", straalt Ria. Met Jeroen verheugt ze zich al op de mooie vergezichten en de natuur. ,,Hier zien we elke dag reeën en reigers voor de deur, daar zweven gieren hoog in de lucht en word je 's ochtends gewekt door schapenbelletjes."

Meer weten? Kijk op

www.footscapesofcrete.com.

OP DE FOTO'S: Kat Rafel emigreert ook mee met Jeroen en Ria Wouters. Eind deze maanden verhuizen ze naar Kastellos op Kreta. (Foto: Peter de Koning). Met drie zonnig gelegen studio's beschik het Boxtelse stel over een bed & breakfast waar het alle seizoenen goed toeven is. (Foto: Jeroen Wouters).

Met drie zonnig gelegen studio's beschikken Jeroen en Ria Wouters over een bed & breakfast waar het alle seizoenen goed toeven is. (Foto: Jeroen Wouters).