Opoffering van de 'binnentuin' en de openbare fietsenstalling bij het gemeentehuis, zou ruim twintig parkeervakken voor auto's kunnen opleveren, denkt wethouder Eric van den Broek. (Foto: Peter de Koning).
Opoffering van de 'binnentuin' en de openbare fietsenstalling bij het gemeentehuis, zou ruim twintig parkeervakken voor auto's kunnen opleveren, denkt wethouder Eric van den Broek. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

'hard werken aan het centrum, op álle fronten'

Boxtel heeft nieuwe parkeerplaatsen in het vizier

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

In 2013 werd bekend dat het bisdom 's-Hertogenbosch en de toenmalige Verrijzenisparochie niet bereid waren om de tuin van de pastorie op Duinendaal te verkopen aan de gemeente Boxtel. Het college van B. en W. wilde een deel van de tuin benutten voor het realiseren van parkeerplaatsen om de Markt autoluw te kunnen inrichten. Wethouder Eric van den Broek laat weten dat inmiddels alternatieven rondom de Markt zijn gevonden waarbij de pastorietuin niet eens nodig zou zijn: het 'binnenterrein' van het gemeentehuis en uitbreiding van het aantal plekken aan de Mgr. Bekkersstraat.

Momenteel wordt onderzocht hoeveel parkeerplekken het terrein tussen villa Pfaff aan de Rechterstraat en het gemeentehuis, waar onder meer een openbare fietsenstalling is gevestigd, zou opleveren. ,,Eerder werd gezegd dat het om 20 tot 25 parkeervakken zou gaan. Ik ben geen verkeersdeskundige, maar ik denk dat meer vakken mogelijk zijn als je het terrein opnieuw inricht", aldus Van den Broek. Ook wordt serieus gekeken naar uitbreiding van het parkeerterrein aan de Mgr. Bekkersstraat. ,,Momenteel kunnen daar ongeveer tachtig auto's staan. Er liggen ook veel groenstroken tussen de parkeerplaatsen, dus ik verwacht dat je daar ongeveer 100 tot 110 voertuigen kwijt zou kunnen."

Beide terreinen zijn eigendom van de gemeente. ,,Dat houdt in dat we snel zouden kunnen handelen", aldus de wethouder. Hij geeft aan dat de parkeerplannen typerend zijn voor alle beleidsprocessen rondom het centrum. ,,Momenteel zijn er veel ontwikkelingen gaande die raakvlakken hebben met het centrum, zoals de herinrichting van de Markt en het opknappen van de cultuurhistorische as. ,,Voorheen zag je dat projecten in het centrum werden stilgelegd als er iets nieuws werd besproken. Nu wordt er doorgegaan met die projecten, ondanks dat ze raakvlakken hebben met ontwikkelingen waarover nog een besluit moet worden genomen." Zo verwacht Van den Broek dat in het voorjaar de schop in de grond gaat om de cultuurhistorische as op te knappen.

DILEMMA'S

Eén van die beleidsprocessen is de vaststelling van een geactualiseerde detailhandels- en horecavisie. Dinsdag werd het laatste inspraakmoment in een reeks georganiseerd over het document. Gemeenteraadsleden konden aanvullende vragen stellen en alvast een voorschot geven op een aantal dilemma's die de afgelopen maanden veelvuldig werden besproken, zoals een compact of langgerekt centrum en het belang van wijkwinkelcentra Oosterhof en Selissen.

Dinsdag 24 maart buigt de gemeenteraad zich over de nieuwe visie. ,,Ik kijk positief terug op het traject", aldus wethouder Van den Broek. ,,We hebben als college bewust een stapje terug gedaan om iedereen de mogelijkheid te geven met ideeën en reacties te komen. Het is ongekend hoeveel goede plannen er in korte tijd werden gelanceerd. Deze vorm van burgerparticipatie is een voorbeeld voor andere thema's in de toekomst."

Op pagina 5 een uitgebreid verslag van de bijeenkomst over de details- en horecavisie.