Mélinda Choo, coördinator van de campagne Fairtrade Gemeente, reikte in oktober 2013 het eerste kombord uit aan wethouder Peter van de Wiel (rechts) . Links voorzitter Arjen Witteveen van het lokale kernteam. (Foto: Peter de Koning).
Mélinda Choo, coördinator van de campagne Fairtrade Gemeente, reikte in oktober 2013 het eerste kombord uit aan wethouder Peter van de Wiel (rechts) . Links voorzitter Arjen Witteveen van het lokale kernteam. (Foto: Peter de Koning).

'streven naar meer deelnemers'

Boxtel prolongeert Fairtrade-titel twee jaar

De gemeente Boxtel kreeg in oktober 2013 de titel 'Fairtrade Gemeente' toegewezen. Arjen Witteveen, voorzitter van de lokale fairtrade-werkgroep, gaf toen al aan dat er nog een hoop werk te verrichten was om de titel te behouden. Eind december werd duidelijk dat Boxtel voldoet aan de criteria en dat de titel met twee jaar is verlengd.


ArjenWitteveen
geeft leiding aan
Voedselbank

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor vrijwilligers van de Voedselbank is Arjen Witteveen gisteravond voorgesteld als de nieuwe voorzitter. Hij volgt Alphons van der Heijden op, die onlangs na bijna vier jaar het bestuur verliet.

Oud-ondernemer en voormalig gemeenteraadslid Witteveen (66) is geen onbekende voor de Voedselbank. ,,Door de jaren heen heb ik goede contacten opgebouwd met het bestuur door uiteenlopende acties waarbij de Voedselbank betrokken was. Onlangs nog, toen Jan Paashuis belde dat hij duizend oliebollen beschikbaar stelde voor de cliënten van de Voedselbank, maar niet wist hoe hij met de instelling in contact moest komen. Hij belde mij en het was zó geregeld." Witteveen was in het verleden onder meer voorzitter van de ondernemersvereniging in het centrum. Ook is hij kartrekker in de jumelage met de Duitse zustergemeente Wittlich en in de werkgroep Fairtrade. Sinds vorig jaar is hij bestuurslid van stichting Brabants Centrum, de uitgeverij van deze krant.

,,De jury is onder de indruk van de vele activiteiten die het kernteam met veel enthousiasme in de gemeente Boxtel organiseert. Bewustwording bij inwoners en lokale bedrijven, organisaties en winkels stond in 2014 centraal", zo is te lezen in het juryrapport dat door leden van de campagne Fairtrade Gemeente is opgesteld.

EERLIJK WINKELEN

Wel geeft de jury het lokale kernteam nog enkele uitdagingen mee, zoals de uitbreiding van de groep. ,,Een stabiele basis door het aantal deelnemers uit te breiden is aan te raden. Probeer het kernteam te versterken met mensen uit verschillende branches en met name uit de maatschappelijke sector en/of zakelijke markt", aldus de jury.

Dat geldt ook voor het aantal winkels en horecazaken. Vorig jaar is er één nieuwe deelnemer bijgekomen. ,,In Boxtel ligt het aantal inwoners boven 30.000 mensen waardoor meer deelnemers noodzakelijk zijn", aldus de jury. Ze geeft als tip een 'Eerlijk Winkelen-route' mee waarbij deelnemers en hun assortiment in kaart worden gebracht.

De andere criteria gaan over de ondersteuning van de gemeente Boxtel, media-aandacht en maatschappelijk verantwoord ondernemen. ,,De gemeente ondersteunt de campagne nog steeds, zowel financieel als ambtelijk. Bovendien kiest Boxtel dit jaar ook voor meer fairtrade producten, zoals fruit en kerstpakketten", aldus de jury. Zij was daarnaast vooral onder de indruk van de acties van de lokale groep, zoals een fairtrade tentoonstelling in de bibliotheek en een ontbijt voor ondernemers.

Wethouder Peter van de Wiel ontving in oktober 2013 de Fairtrade-bordjes die bij de komgrens zijn geplaatst. Links Arjen Witteveen van het lokale kernteam, sinds gisteren voorzitter van de Voedselbank. (Foto: Peter de Koning).