Afbeelding
Foto: Peter de Koning

CONCERTLEZING 'HOUDBARE NOTEN' IN EINDHOVEN

Eric Schoones over muziek en duurzaamheid

De lezing in de vroegere rechtszaal van de Oude Rechtbank maakt onderdeel uit van de serie Stratumseind Klassiek, die vooral in de regio Eindhoven veel belangstellenden trekt. Schoones vertelt zijn publiek volgende week over zijn werk als pianist en muziekpedagoog, maar gaat ook in op de inhoud van de boeken die hij de voorbije jaren schreef over duurzaamheid.

Momenteel werkt de Boxtelaar aan zijn vijfde boek over duurzaamheid; zijn publicatie over musiceren wordt door mensen van wereldfaam als Christa Ludwig, Hélène Grimaud en Alexander Gavrylyuk geprezen als een 'bijbel voor alle musici'. Bekend is verder de uitgave 'Een te grote kist bananen', waarin hij visies op een duurzame wereld van Nederlanders bundelde. Plaatsgenoot Peter de Koning verzorgde het meeste fotowerk in dit boek.

In Eindhoven legt Schoones aan de piano de overeenkomsten uit tussen een prelude van Bach en een golfbal die is gemaakt van aardappelschillen. In de muziek is recycling al eeuwen aan de orde van de dag, in de nieuwe circulaire economie wordt dat principe volgens de Boxtelse musicus nu ook ontdekt. Hij laat enkele duurzame en slimme producten zien, waarin net zo inventief met materiaal wordt omgesprongen als in de muziek van Ravel, Chopin, Bach, Moessorgski, Liszt en Rachmaninoff, waarvan hij voorbeelden speelt. ,,Maar muziek is meer", benadrukt Schoones. ,,De avond gaat ook over de diepere betekenis van muziek, die onze antenne kan richten op pneuma, de geest. Misschien wel de belangrijkste p, naast het bekende rijtje people, planet, profit."

De concertlezing Houdbare Noten van Eric Schoones begint om 20.30 uur in De Oude Rechtbank aan het Stratumseind 32. Toegangskaarten kosten 7,50 euro en zijn te reserveren via www.stratumseindklassiek.nl.

FOTO BOVEN: Eric Schoones vertelt aan de piano in Eindhoven over muziek en duurzaamheid. Volgens hem zijn er opvallend veel overeenkomsten... (Foto: Peter de Koning).


MUZIEKKORPS HULDIGT VIJF JUBILARISSEN

Nieuwjaarsconcert Gildenbonds in Tijberzaal

Zoals elk jaar geven alle orkesten van de Gildenbondsharmonie zondag 11 januari acte de présence tijdens het traditionele nieuwjaarsconcert in de Tijberzaal. Het optreden begint om 14.00 uur en is gratis toegankelijk.

Zowel de leerlingen (met optredens op kerstmarkten) als de big band (met een kerstmatinee) en het harmonieorkest (promconcert) hebben 2014 afgesloten met welluidende optredens. Zij maken zondagmiddag een frisse start. Het blaasbandje onder leiding van Anneloes Hobé geeft de aftrap voor het concert, waarna de leerlingen met wat winterse liedjes en andere bekende melodieën volgen onder leiding van Britt van den Dungen.

VERKADEFABRIEK

Het harmonieorkest staat voor de gelegenheid onder leiding van Arjan Gaasbeek en is in voorbereiding op de concertserie Verrassende Ontmoetingen op 1 februari in de Verkadefabriek te 's-Hertogenbosch. Een deel van het programma daarvan is tijdens het nieuwjaarsconcert al te horen, met de symfonische suite uit het Romeo en Juliette van Sergei Prokofiev als hoogtepunt. Maar uiteraard is er ook plaats voor repertoire dat op het bekende Weense nieuwjaarsconcert niet zou misstaan.

De Big Band Boxtel, met medewerking van drie zangeressen, zorgt onder leiding van Mari van Gils voor een klinkende afsluiting waarbij een toost op het nieuwe jaar kan worden uitgebracht.

Het nieuwjaarsconcert van de Gildenbondsharmonie begint zondag 11 januari om 14.00 uur. Voorafgaand huldigt de vereniging tijdens een brunch voor de leden vijf jubilarissen. Frans Boleij is zestig jaar lid, terwijl Jan van Lieshout en Jannemieke van Hemert- van der Linden respectievelijk 40 en 25 jaar aan het muziekkorps zijn verbonden. Inge Leenen en Joris van der Struijk vieren hun koperen lidmaatschapsjubileum.


Platenbeurs in Walnoot

In gemeenschapshuis De Walnoot aan de Reginahof 1 in Boxtel wordt zondag 11 januari van 10.00 tot 14.00 uur een verzamelbeurs gehouden. De beurs staat ditmaal in het teken van elpees en singles. Vanwege de weer groeiende populariteit van vinyl worden veel bezoekers verwacht. Meer weten? Bel 06-20 87 93 33.

Vrijwilligerssteunpunt

Het Vrijwilligerssteunpunt van de Boxtelse welzijnsinstelling ContourdeTwern is op zoek naar mensen een vrouw willen helpen die naast gebrekkig Nederlands ook Grieks, Engels en Russisch spreekt. Voorts wordt gevraagd om een vrijwilliger voor een jongeman met een beperking. Ook is behoefte aan allerlei soorten van begeleiding van oudere of hulpbehoevende mensen in hun thuissituatie of in een woonzorgcentrum, dierenverzorgers, bestuurders, gastvrouwen en hulp bij thuisadministratie. Bel voor meer informatie over deze of andere vacatures van maandag tot en met donderdag tussen 10.00 en 12.30 uur naar telefoonnummer (0411) 65 58 99 of mail: vwsboxtel@contourdetwern.nl.