Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

gemeenteraad wacht 'dappere taak'

Politiek opvallend eensgezind
over aanpak winkelhart Boxtel

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Na bijeenkomsten in restaurant Molenwijk, automuseum Classic Park en het werkcafé van het gemeentehuis was het dinsdagavond de beurt aan de gemeenteraadsleden om hun zegje te doen over de detailhandels- en horecavisie. De vestiging van een supermarkt, parkeren, sfeer en beleving in het centrum: de onderwerpen die de discussie de afgelopen maanden bepaalden, kwamen óók tijdens deze beeldvormende bijeenkomst in het gemeentehuis ruim aan bod...

Door middel van een aantal rondes, onder leiding van gespreksleider Pamela van den Berg, werd voor het college van B. en W. dinsdagavond nog duidelijker welke fundamentele keuzes moeten worden gemaakt in de nieuwe detailhandelsvisie. Door de eerdere bijeenkomsten was echter al bekend waarop de focus zich richt: de onderzoekscijfers van de supermarkten, parkeren in het kernwinkelgebied en een compact centrum.

Zo wilde Wim van der Zanden (Balans) een reactie van onderzoeksbureaus BRO en Bureau Stedelijke Planning (BSP). BRO concludeerde eerder dat de vestiging van een nieuwe supermarkt in de directe nabijheid van de Markt een oplossing zou zijn om het centrum een impuls te geven. Franchisers van Albert Heijn, Plus en Jumbo zetten hun vraagtekens en lieten een onderzoek uitvoeren door BSP. Het bureau gaf aan dat er maximaal vijfhonderd vierkante meter meer winkeloppervlakte in Boxtel nodig was, terwijl BRO sprak over 1.500 vierkante meters. Felix Wigman van BRO stelde dat de discussie over oppervlakte niet de essentie was. ,,Het is een richtinggevende conclusie. Pas als er een exact plan ligt, wordt duidelijk wat de haalbaarheid is."

COMBINATIEBEZOEK

Peter Manniën (Combinatie95) was benieuwd naar het combinatiebezoek tussen een supermarkt en andere winkels. Uit een onderzoek dat BRO in het rapport aanhaalt, blijkt dat 45 procent van het supermarktpubliek het bezoek combineert met andere winkels. Wigman gaf aan dat op andere plekken blijkt dat de bezoekersintensiteit toeneemt in een winkelstraat waar een supermarkt is gevestigd. ,,En dat is weer aantrekkelijk voor nieuwe ondernemingen die zich daar willen vestigen."

Naar aanleiding van alle bijeenkomsten die eerder over de detailhandelsvisie werden georganiseerd, kregen de gemeenteraadsleden drie vraagstukken voorgelegd, namelijk of het centrum langgerekt of compact moet zijn, of er een publiekstrekker in het centrum moet komen en of de gemeente zich op het centrum, de wijkwinkelcentra of allebei moet focussen. Onderaan deze pagina is in een tabel weergegeven welk standpunt iedere fractie dinsdagavond innam.

De politieke partijen bleken opvallend eensgezind. Zoals over de functie van de wijkwinkelcentra, waarbij met name gesproken werd over Oosterhof, dat in het BRO-rapport voorkwam. ,,Zowel het centrum als de wijkwinkelcentra zijn belangrijk, daar moet je in blijven investeren", vond Dymph van de Vries (VVD). Dat het centrum compacter moet worden, onderstreepten alle partijen. Over de grenzen verschilden de partijen van mening. Waar voor Balans duidelijk was dat het kernwinkelgebied van Fellenoord tot de Zwaanse Brug loopt, vond Anja van den Einden (PvdA/GroenLinks) dat het centrum zich moest concentreren op de plek waar de meeste levendigheid plaatsvindt.

Over de komst van een publiekstrekker, heerste verdeeldheid. Iedere partij vulde de betekenis van publiekstrekker anders is. Zo sprak INbox over de komst van een McDonald's, Starbucks, speelhal of fontein voor de jeugd naar het centrum, wilde CDA meer verrassende winkels zoals Mix Market in Boxtel zien en kwam D66 met een congrescentrum en hotel in de spoorzone vanwege de centrale ligging van Boxtel tussen Eindhoven, 's-Hertogenbosch en Tilburg.

Hoewel de avond primair bedoeld was voor gemeenteraadsleden, kregen ook andere bezoekers na de ronde met stellingen de kans om aan te geven welke aandachtspunten volgens hen van belang zijn in de nieuwe detailhandelsvisie. Ruud van Nooijen pleitte voor de terugkeer van de oude naam voor het centrum: Boxtel-Binnen. Wethouder Van den Broek meldde een dag later wel oren te hebben naar de terugkeer van deze naam. ,,Het past goed bij de cultuurhistorische as die een opknapbeurt krijgt." Mode-ondernemer Filipe van den Borne het 'online-verhaal' miste de discussie. ,,Er zullen meer ophaalpunten voor digitale bestellingen komen, de vraag is wat we daarmee doen."

ONLINE

Hoewel parkeren geen deel uitmaakt van de detailhandelsvisie, is het onderwerp onlosmakelijk verbonden met het beleidsstuk. Hoogleraar Cor Molenaar pleitte dinsdagavond voor gratis parkeren en vroeg de gemeente te kijken naar wat de gevolgen zijn voor de begroting. Ook vond hij dat er goed gekeken moest worden naar het leegstaande pand Villa Het Hof, de Croonpassage en de Rozemarijnstraat. ,,Boxtel moet gewoon leuker worden."

Richard Strik, voorzitter van de plaatselijke afdeling van Koninklijke Horeca Nederland stelde dat 'nog veel in het midden werd gelaten'. ,,We willen dat zowel het centrum als de wijkwinkelcentra sterk zijn, maar uit de conclusies van BRO blijkt dat in de toekomst niet alles even sterk kan zijn. Dit wordt nog een lastige kwestie." Hoogleraar Molenaar zette aan het einde van de avond iedere aanwezige nog maar eens op scherp. ,,We praten alsof we de regie hebben, maar wat als de regie voor ons gevoerd wordt? Je hoort zóveel over faillissementen. Ondernemers moeten niet afwachten, maar nú starten met initiatieven."

Naar aanleiding van alle vragen en opmerkingen die tijdens alle bijeenkomsten zijn genoemd, wordt een geactualiseerde detailhandelsvisie opgesteld. Gespreksleider Van den Berg: ,,Aan de raadsleden de 'dappere taak' om een beslissing te nemen."

FOTO BOVEN: Hoewel de geactualiseerde detailhandels- en horecavisie over de hele gemeente gaat, bleek het centrum van Boxtel de voorbije maanden het grootste punt van discussie. (Foto: Peter de Koning).

         ...ERIC VAN DEN BROEK...