Afbeelding
Foto: Peter de Koning

KRO'S PUBERRUIL TE GAST IN CAFÉ 'T GROENE WOUD LIEMPDE

Stoere Tess ruilt met creabea Alima

MARC CLEUTJENS

Alle vrienden en vriendinnen weten het natuurlijk al lang via Facebook. En oma Tonny heeft het met grote letters op haar papieren kalender gezet omdat ze nog geen computer heeft. Dinsdag 13 januari speelt Tess Sanders (12) de hoofdrol in een nieuwe aflevering van KRO's Puberruil.

De stoere meid die tegenover het café van haar oma aan de Kasterensestraat in Liempde woont, verruilde haar leven op het Brabantse platteland eventjes voor het stadse Driebergen. En ruilen betekende natuurlijk dat Tess' leeftijdsgenoot Alima richting Brabant kwam voor een kennismaking met het leven op het platteland. De opnamen werden al in de herfstvakantie gemaakt, maar zijn nu pas klaar om door de KRO uitgezonden te worden op NPO 3. Om 17.15 uur gaat het volgende week dinsdag gebeuren en iedereen zal dan met het bord op schoot voor de televisie zitten.

,,Ik heb me twee keer ingeschreven om aan Puberruil mee te mogen doen", vertelt Tess. Haar vader Jos woont met echtgenote Miranda tegenover het café waar oma Tonny Sanders al 27 jaar de scepter zwaait. ,,Het café staat op Liempds grondgebied, maar Jos' huis staat net in Olland", vertelt de waardin. ,,Als Tess bij Jos en Miranda is, steekt ze regelmatig over om mee te helpen. Koffie schenken, glazen ophalen, de houtkachel aandoen, noem maar op."

QUAD

In Puberruil, dat wordt gepresenteerd door Ajouad El Miloudi, verruilen twee pubers hun vertrouwde omgeving voor een ander gezin. Vaak zijn de contrasten groot en wordt van de kinderen flink wat aanpassingsvermogen verwacht. Tess is een stoere meid die - als ze bij vader Jos is - op een quad door het buitengebied crosst en het liefst met modderige broek thuiskomt. ,,Ik zorg ook graag voor de dieren", vertelt ze aan de stamtafel van oma's café waar ze ook veel te vinden is. ,,Ik geef voer aan de paarden, de varkens, de kippen en de geiten."

Alima, die in Driebergen woont, is minder stoer. ,,Ze houdt meer van knutselen, koken en verkleedpartijtjes met vriendinnen", aldus Tess. ,,Tijdens de opnamen hebben we elkaar halverwege Olland en Driebergen even ontmoet, daarna gingen we geblinddoekt naar ons nieuwe, tijdelijke gezin." Waar Alima kennismaakte met de dieren, op de quad mocht rijden en een hut bouwde in de wei, ging Tess op hoge hakken meedoen aan een modeshow. Hoe dat afliep? ,,Ik verklap niets, kijk maar naar Puberruil!', grinnikt ze.

PANNENKOEKEN

Bijzonder waren de opdrachten die 'creabea' Alima in het café van Tess' oma Tonny moest doen. Natuurlijk drankjes serveren aan de vrienden en vriendinnen van Tess die inderhaast waren opgetrommeld. ,,Ook moest ze pannenkoeken bakken in de keuken", knikt Tonny. De waardin had soms met het meisje uit Driebergen te doen. ,,Het waren best moeilijke opdrachten hoor en ik mocht niet helpen."

Tess draait haar hand niet om voor alle werkzaamheden in de kroeg. ,,Het liefst zou ik het café later overnemen", glundert ze als ze op de bar springt voor een familiefoto waarop ook vader Jos en oma Tonny staan. ,,Ik denk dat ik dat best kan, zeker als mijn vader meehelpt." Oma Tonny kent de plannen van haar kleindochter: ,,Mooie ideeën, maar ik kan nog geen afscheid nemen!" Tess en Alima blijven elkaar spreken via WhatsApp: ,,Ze komt graag terug, dus Brabant is haar vast goed bevallen." (Foto: Peter de Koning).