Wethouder Peter van de Wiel reikte maandag het vijftigste energieprestatieadvies in de gemeente Boxtel.
Wethouder Peter van de Wiel reikte maandag het vijftigste energieprestatieadvies in de gemeente Boxtel. Foto: Henk van Weert

VEEL ANIMO VOOR GRATIS PRESTATIEADVIEZEN

Energiecoöperatie stimuleert maatwerk

Arianne Dekker, woonachtig aan de Vorsenpoel, ontving deze week het vijftigste Boxtelse energieprestatieadvies (EPA) uit handen van wethouder Peter van de Wiel. Sinds de Energiecoöperatie Boxtel zich vanaf oktober sterk maakte voor de ook wel als maatwerkonderzoeken aangeduide adviezen via huis-aan-huisfolders, hebben zich al een kleine tachtig belangstellenden gemeld voor de gratis dienstverlening.

Wethouder Van de Wiel werd vergezeld door Marc Verbeeten en Jan van der Weijden van de ECB en Tammo Bieze van het Boxtelse bedrijf Freenergics, leverancier van zonnepanelen. Sinds oktober biedt de Energiecoöperatie Boxtel (ECB) energieprestatieadviezen aan. Deze maatwerkonderzoeken richten zich op energiebesparing, verhoging van wooncomfort en het verbeteren van het binnenklimaat van woningen.

De gemeente Boxtel biedt inwoners sinds april vorig jaar de mogelijkheid om een bijdrage van 250 euro aan te vragen voor de uitvoering van een EPA-maatwerkadvies. Het moet hen stimuleren om energiebesparende maatregelen uit te laten voeren. Het bracht de ECB ertoe samen met haar leveranciers (waar onder Freenergics) haar leden een aanbod te doen om het maatwerkonderzoek inclusief energielabel gratis aan te bieden.

Die aanpak blijkt succesvol; in nog geen twee maanden tijd hebben zich bijna tachtig mensen aangemeld. ECB-voorzitter Verbeeten denkt dat dit vooral komt doordat de coöperatie de verdere administratieve afhandeling verzorgt voor wat betreft de subsidie. ,,Er was kennelijk een drempel om een advies aan te vragen, want de subsidie was al sinds april beschikbaar. Pas toen de ECB er grootschalig mee aan de slag is gegaan, stroomden de aanvragen binnen. "

DAKISOLATIE

Arianne Dekker bewoont sinds drie jaar een hoekwoning aan de Vorsenpoel. Ze liet al dubbel glas op de bovenverdieping plaatsen en ook werden kunststof kozijnen geplaatst. Uit het EPA-advies blijkt dat zij er goed aan zou doen om ook haar dak te isoleren. ,,Maar we gebruiken de zolder heel weinig, dus dit heeft geen prioriteit. Wel hebben we in de woonkamer een koude hoek en ik hoop in dit rapport ook hiervoor adviezen te vinden."