Voorzitter Jan van Homelen en secretaris Willem van  Vossen van MuBo  bekijken samen met schenker Martin Arnoldus de nieuwste aanwinst van het Boxtelse museum: een stilleven van de kunstschilder Pierre Janssen. (Foto Peter de Koning).
Voorzitter Jan van Homelen en secretaris Willem van Vossen van MuBo bekijken samen met schenker Martin Arnoldus de nieuwste aanwinst van het Boxtelse museum: een stilleven van de kunstschilder Pierre Janssen. (Foto Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

EIGENAAR SCHENKT WERK KUNSTSCHILDER AAN BOXTELS MUSEUM

MuBo stilleven Pierre Janssen rijker

STEFAN LATIJNHOUWERS

Blije gezichten waren dinsdagmiddag te zien in MuBo, het Boxtelse museum dat gehuisvest is in de vroegere havovleugel van Sint-Ursula aan de Baroniestraat. Eigenaar Martin Arnoldus van een stilleven van de schilder Pierre Janssen (1865-1952) droeg dit kunstwerk over aan voorzitter Jan van Homelen. Arnoldus wilde het werk graag doneren aan een Brabantse instelling en besloot het schilderij na overleg met Christ van Eekelen van de Heemkundekring aan MuBo te schenken.

Museum-voorzitter Van Homelen en de eigenaar ondertekenden dinsdag de schenkingsovereenkomst in het bijzijn van onder anderen familieleden van Arnoldus én drie kleinkinderen van de Boxtelse kunstschilder: Peter Janssen, zijn zus Cécile en hun nichtje Marijke. De plaatselijke Heemkundekring werd behalve door Van Eekelen (auteur van het boek 'Pierre Janssen, een halve eeuw Boxtel') ook vertegenwoordigd door voorzitter Dik Bol. ,,Als museum hebben wij veel waardering voor het veelzijdige werk van Janssen", benadrukte Van Homelen. ,,Binnen het thema 'artistiek klimaat' heeft hij al een prominente plek met de twee schilderijen 'Landgoed Heult bij Boxtel' en 'Zicht op Sint Petrus kerk'. Het stilleven van een fruitschaal uit 1939 dat we nu in gebruik mogen nemen, is een verrijking voor ons museum, waarbij we beloven dat we er goed op zullen passen."

Arnoldus liet weten heel blij te zijn met zijn keuze om het werk van Janssen aan MuBo te schenken. ,,Hoe langer ik hier ben, hoe meer voldoening het geeft. Dit werk is hier duidelijk op het goede adres", zei hij na de ondertekening.

FRUITSCHAAL

De ouders van de in Frankrijk woonachtige Arnoldus kochten het schilderij van Janssen in 1942. De keuze was niet verwonderlijk omdat de echtgenote van Pierre Janssen een zus was van grootvader Arnoldus. ,,Toen ik jong was, ging ik met mijn ouders wel eens naar Boxtel om de tante van mijn vader te bezoeken", vertelde Martin Arnoldus dinsdag. ,,Ik kan me het atelier van Pierre Janssen nog wel voor de geest halen. En zeker ook zijn mooie grijze baard."

Vanaf de jaren veertig hing het stilleven in het ouderlijk huis van Arnoldus in Enschede. Toen zijn moeder naar een verzorgingshuis ging, kreeg hij het werk in zijn bezit. ,,Ik heb zelf een kleinere woning gekocht en kan het schilderij niet meer kwijt, Het is nogal groot, namelijk 100 bij 80 centimeter. Maar ik wilde het niet verkopen, maar overdragen aan een instelling óf de familie van Janssen", liet Arnoldus eerder in een interview met Brabants Centrum optekenen.

Met tussenkomst en op aangeven van Pierre Janssen-kenner Van Eekelen besloot Arnoldus het schilderij uiteindelijk dus te schenken aan MuBo. ,,Het nu gedoneerde stilleven is een prachtige en welkome aanvulling binnen het thema artistiek klimaat", stelde secretaris Willem van Vossen van het Boxtelse museum. ,,De schenkingsovereenkomst is in overleg met Martin Arnoldus opgesteld. Het artikel in Brabants Centrum heeft mogelijk ook bijgedragen aan het besluit tot donatie van het werk aan ons museum. Wij en Christ van Eekelen wilden dit heugelijke feit zeker niet ongemerkt voorbij laten gaan en een passend en feestelijk tintje meegeven."

Ook Peter Janssen was in zijn nopjes met de nieuwe bestemming van het schilderij van zijn grootvader. ,,Heel bijzonder dat ik hier met mijn zus en nichtje bij aanwezig kan zijn. Hoewel Martin een achter-achterneef is van mij had ik hem voorheen nooit gesproken, maar sinds november is het balletje gaan rollen en hebben we veelvuldig contact met elkaar gehad, vooral via e-mail. Een betere plek voor het stilleven van mijn opa kan ik me overigens niet bedenken, zeker omdat het werk in het museum een plaatsje krijgt bij twee andere schilderijen van zijn hand."

FOTO BOVEN: Voorzitter Jan van Homelen (links) en secretaris Willem van Vossen van het MuBo-bestuur bekijken samen met schenker Martin Arnoldus (midden) de nieuwste aanwinst van het museum: een stilleven van schilder Pierre Janssen. (Foto Peter de Koning).


'Maten van Boxtel'

biedt podium aan

lokale artiesten

De tweede editie van de 'Maten van Boxtel' op zaterdag 10 januari in partycentre Denziz aan de Stationsstraat kent een afwisselend en veelbelovend programma. Plaatselijke artiesten zingen nummers van onder anderen U2, Kane, Anouk en Guus Meeuwis. De zaal opent om 20.30 uur.

Muziekdocent Corné van Groesen van MiK Kunsteducatie en eigenaar Cees Veenstra van Denziz lanceerden onder de naam 'De maten van Heineken' op 11 oktober een nieuw evenement. Het ging om een avondvullende liveshow met lokale artiesten die nummers zongen onder begeleiding van een band. Ook tijdens de tweede editie treden Boxtelse vocalisten op met deze groep, waarvan Van Groesen als bassist deel uitmaakt.

Optredende artiesten zijn Charlotte Pennings, Iris van der Weide, Roos de Wit, Jet Mathijssen, Patrick Hendriks, Frank van Heesch, Dennis Wels en Gerlof Trommelen. Het repertoire is vernieuwd en bestaat verder uit nummers van onder meer Pink, Foo Fighters, Golden Earring, Queen, The Trammps, Van Dik Hout en Stevie Wonder.

Kaarten kosten 7 euro in de voorverkoop en aan de kassa 8,50 euro. Voorverkoopadressen zijn MiK, Denziz, kledingwinkel 3-Trend, cafetaria Mikies en Modern Classic Music School (Sint-Jorisstraat 41).