De airbrush-artiesten Ludy en Sanne van Dijk tonen enkele werken in de hal van hun woning aan de Hooghemertseweg in Gemonde. (Foto: Peter de Koning).
De airbrush-artiesten Ludy en Sanne van Dijk tonen enkele werken in de hal van hun woning aan de Hooghemertseweg in Gemonde. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

SANNE EN LUDY VAN DIJK UIT GEMONDE EXPOSEREN IN ROSMALEN

'Airbrush is geheel ten onrechte ondergewaardeerde kunstvorm'

Ludy en zijn dochter Sanne kwamen zo'n vier jaar geleden in aanraking met de airbrush-techniek. ,,Ik wilde als banketbakker in opleiding 3D-decoratiefiguren vervaardigen voor themataarten. De airbrush komt dan goed van pas omdat je de figuren daarmee een kleurtje kunt geven" vertelt Sanne, die inmiddels is afgestudeerd als brood- en banketbakker aan het Summa College in Eindhoven. ,,Er zijn veel mensen die denken het om verf gaat, maar in werkelijkheid is het een dun laagje dat bestaat uit eetbare kleurstoffen. Ik heb de hele wereld afgespeurd naar de juiste materialen met het doel eetbare decoraties te maken."

Tijdens de expositie in Rosmalen demonstreert Sanne hoe je een Chinese draak van eiwitschuim of zogeheten 'slagroomalternatief' maakt. ,,Daarnaast is in onze stand een collectie van mijn werk te zien naast een aantal schilderijen van mijn vader, die onder meer hele mooie portretten van honden en katten vervaardigd heeft."

,,Wij koesteren dezelfde passie voor de wondere wereld van airbrush-illustraties", vervolgt Ludy enthousiast. ,,Airbrush is geheel ten onrechte een ondergewaardeerde schilderkunstvorm, die bovendien vooral geassocieerd wordt met gepimpte motoren en auto's en afbeeldingen die op de kermis te zien zijn." Sanne vult aan: ,,Het publiek in Rosmalen kan komende zaterdag en zondag tijdens het evenement 'The wonderworld of airbrush' met eigen ogen zien dat de tentoongestelde stukken van de exposanten heel divers zijn. Vaak gaat het om zogeheten 'fotorealistische' werken die niet te onderscheiden zijn van een echte foto, waaronder ook fantasierijke beelden, al dan niet gemengd met andere kunsttechnieken."

SPUITPISTOOL

Het schilderen met airbrush gebeurt met een mini-spuitpistool. Hiermee wordt verf verneveld op verschillende ondergronden; van klassiek canvas, zachte vogelveren tot motoren en helmen. De airbrush-show in het Autotron brengt de beste Europese artiesten in het genre samen om ter plaatse te werken, de resultaten te bespreken en elkaar te motiveren om nog beter te presteren. Ludy: ,,Ik heb vroeger veel getekend en een paar schilderijen gemaakt met olieverf, maar werken met een kwast of een spuitpistool is een totaal andere discipline. Wil je goed werk afleveren met zo'n klein pistooltje op karton, doek, stucwerk of metaal is het belangrijk dat je heel nauwkeurig en verfijnd te werk gaat."

Volgens Sanne vullen vader en dochter elkaar heel goed aan. ,,Door heel kritisch te kijken naar elkaars werk en niet te snel tevreden te zijn, proberen we we een zo hoog mogelijk niveau te bereiken. Ik let bijvoorbeeld vaak op het gebruik van kleuren, terwijl mijn vader goed kijkt of er genoeg diepte in een werk zit. Het is een wisselwerking, waarbij we alle twee heeft veel profijt gehad hebben van de workshop die we bij Marissa Oosterlee gevolgd hebben; een airbrush-artiest met een ongelofelijk oog voor detail. Zij heeft ons de fijne kneepjes bijgebracht van het zogeheten foto-realisme. In heldere stappen leerde ze ons hoe je een portret moet maken. Heel leerzaam en goed voor onze ontwikkeling. Zelf geef ik nu sinds een jaar iedere dinsdag les aan een airbrush-enthousiasteling uit Gemonde."

JONGSTE DEELNEMER

Tijdens de vorige expositie in Rosmalen viel het Sanne op dat ze een van de jongste deelnemers was. ,,De meeste exposanten waren dertig jaar of ouder. Bovendien zag je vooral solo-airbrushkunstenaars, vandaar dat wij als duo én als vader en dochter veel aandacht trokken in onze stand. Wij maken alle twee onze eigen werken, maar doen ook veel samen. Mijn specialiteit ligt in het vervaardigen van portretten, die ik ook in opdracht maak, van kinderen en daarnaast ook van fantasiefiguren en vechtsporters. Ook draaien we onze hand niet om voor bijzondere werkjes als klompen in bizarre kleuren, een getunede auto of een complete muurschildering."

De bezoekers van de airbrush-show in het Autrotron hebben volgens Ludy niet het gevoel om door een galerie te lopen. Ze maken volgens hem een bijzondere wandeling in een reuze atelier waar een echte workshopsfeer hangt. ,,Europa telt ongeveer drieduizend airbrush-artiesten, waarvan er ongeveer driehonderd deel willen nemen aan de expositie. Als je bedenkt dat er uiteindelijk maar zestig exposanten hun werk mogen tonen, waaronder voor de helft Nederlanders, maar daarnaast ook Duitsers, Belgen en Fransen, kun je begrijpen dat het voor ons een hele eer is dat wij kennelijk bij de beste Europese airbrush-artiesten behoren. En dat terwijl we eigenlijk pas in 2010 begonnen zijn."

Ludy realiseert graag afbeeldingen die bij de toeschouwer een 'wow-effect' teweeg brengen. ,,Het is technisch gezien veel spannender en uitdagender om met airbrush-technieken te werken dan met bijvoorbeeld olieverf. Het is allemaal begonnen als hobby. Dankzij het volgen van de nodige lessen en workshops en het uitvoeren van verschillende projecten hebben we nu een niveau bereikt waarbij we ons kunnen meten met gerenommeerde airbrush-professionals uit Europa."

De airbrush-show in het Autotron te Rosmalen is zaterdag 10 en zondag 11 januari geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Werken van de Gemondenaren zijn te zien op www.airbrushfun.nl.

FOTO BOVEN: De airbrush-artiesten Ludy en Sanne van Dijk tonen enkele werken in de hal van hun woning aan de Hooghemertseweg in het buitengebied van Gemonde. (Foto: Peter de Koning).