Afbeelding
Foto: Hanni van Liempt

WIM VAN LIEMPT NEEMT NA 40 JAAR AFSCHEID VAN DE OVERSTEEK

'Geef school ruimte om te excelleren'

Van Liempt, geboren en getogen Boxtelaar, slaagde in 1968 aan de mulo aan de Burgakker, de straat waarin hij een eindje verderop eerder ook lager onderwijs had genoten. In dat jaar werd de Mammoetwet van kracht en Wim ging de havo-top in Eindhoven volgen en aansluitend de Pedagogische Academie in die stad. Geslaagd en wel startte hij op 9 september 1974 als invalkracht op het LHNO (de huishoudschool) aan de Molenstraat. Diezelfde dag kreeg hij een reactie op zijn sollicitatie naar de lagere school in Liempde, die toen nog niet De Oversteek heette. Als 22-jarige ('ik was nog maar een broekie') startte hij hier zijn onderwijsloopbaan die veertig jaar zou duren.

In die periode is er veel gebeurd. ,,Ik heb verschillende directeuren meegemaakt, ze werden steeds jonger, en op zes locaties in Liempde gezeten". Na verschillende omwegen en noodlokalen opende in 2007 De Oversteek aan de Dorpsstraat haar deuren als complete school. Van Liempt werkte er bijna vijf jaar toen in de lente van 2011 bij hem darmkanker geconstateerd werd. ,,Ik ben hiervan genezen, maar een vervelende nasleep blijkt een beletsel te zijn om volledig terug te keren in het arbeidsproces." Pogingen om te reïntegreren mislukten en resulteerden uiteindelijk in een afkeuring. ,,Na een proces van anderhalf jaar om me hiermee te verzoenen, kan ik er gaandeweg vrede mee hebben. Onderwijs is nu eenmaal niet 'een beetje werken'. Ik kom nog wel regelmatig op school voor ondersteunend werk, zoals groepjes kinderen helpen met rekenen, lezen en taal en correctiewerk."

Zijlijn

Toen Van Liempt aan de zijlijn kwam te staan, werd hij zich pas echt bewust van de impact van de onderwijsvernieuwing. Maar ook van onderwijsbezuinigingen. Het is een stokpaardje van hem geworden en hij praat er vol vuur over. ,,Er wordt roofbouw gepleegd op leerkrachten, ze moeten nu manusje van alles zijn. Ik maak me steeds meer zorgen over mijn collega's, de werkdruk wordt steeds hoger. De wet op passend onderwijs van staatssecretaris Dekker is daar een voorbeeld van. Dekker heeft hoog in het vaandel staan dat scholen moeten excelleren. Geef ons dan de middelen! Ik vind dat we nu vooral bezig zijn met hoge scores halen. De eis om de meest uiteenlopende zaken te registreren leidt tot een papieren werkelijkheid die nauwelijks aansluit bij de praktijk. Het onderwijs dreigt ten onder te gaan doordat we de creativiteit uit het oog verliezen, zowel bij de leerkracht als bij de leerling. We zijn meer bezig met werk buiten de klas dan erbinnen. Het lijkt wel een kantoorbaan, we hebben bijna geen tijd meer voor eigen initiatieven. Vroeger voelden we minder werkdruk en hadden we nog energie om met collega's leuke dingen voor de leerlingen te bedenken."

En hij vervolgt: ,,Er is minder aandacht voor socialisatie en persoonlijke vorming, en dat zijn óók essentiële voorwaarden voor de ontwikkeling van creativiteit. Leerkrachten dreigen minder eigen beoordelingsruimte te krijgen, gestoeld op hun professionele waarneming. Ze worden steeds meer uitvoerder door de toegenomen verslaving in het onderwijs aan meetbare ontwikkelingen." Met zijn bezorgdheid wil Van Liempt duidelijk een lans breken voor zijn collega's: ,,En niet alleen voor die van De Oversteek!"

Film

Terugblikkend op zijn schooljaren zegt Van Liempt vooral groep 6 als favoriet te hebben gehad: ,,Die kinderen kunnen al best wat. Het worden al echte mensjes en zijn nog behoorlijk leergierig en onbevangen". Leuk vindt Van Liempt ook dat hij veel kinderen van oud-leerlingen in de klas heeft gehad. Er zijn zelfs oud-leerlingen die inmiddels collega's zijn.

Op de vraag wat hij nu met zijn vrije tijd gaat doen, antwoordt hij lachend: ,,Daar ben ik zelf ook benieuwd naar. Ik doe wat meer in het huishouden, maar merk duidelijk dat ik minder energie heb, wat overigens van dag tot dag verschilt." Dan blijkt ook film nog een hobby te zijn. Al vijf jaar verzorgt hij met zijn goede vriend Jos Vervoort de inhoud van de filmprogramma's voor Podium Boxtel, maakt inleidingen en overzichten die de mensen thuis nog eens na kunnen lezen. ,,Ik laat de behoefte wel ontstaan om bijvoorbeeld vrijwilligerswerk te gaan doen, ik kan niet geloven dat er een zwart gat ontstaat."

Morgen, vrijdag 9 januari wordt het 40-jarig jubileum van Wim van Liempt gevierd en neemt De Oversteek afscheid van hem. Dat gebeurt van 15.30 tot 19.30 uur in het schoolgebouw aan de Dorpsstraat 28 in Liempde. ,,Het zal wel druk worden", denkt Van Liempt. ,,Met collega's en oud-collega's en dan doen we net of ik met vervroegd pensioen ga. Ik vond het een voorrecht om hier veertig jaar voor de klas te mogen staan en aandacht te geven aan de kinderen die aan mij waren toevertrouwd. Liempde is een betrokken dorp. Ik heb nooit vervelende toestanden meegemaakt."

FOTO BOVEN: Wim van Liempt temidden van leerlingen van basisschool De Oversteek in Liempde. Hij heeft hun ouders ook nog in de klas gehad. (Foto: Hanni van Liempt).


Kindervoorstelling

over de koningin

in Lennisheuvel

In gemeenschapshuis Orion voert de gelijknamige Teejatergroep zondag 18 januari om 14.30 uur 'De koningin haar tas' op, een voorstelling voor kinderen van vier tot acht jaar. De toegang tot het theateroptreden is gratis.

De kindervoorstelling gaat over de avonturen én het grote geheim van koningin Chauve en haar kapper, de heer Ciseaux. Aan de opvoering is een kleurwedstrijd gekoppeld. Via www.teejatergroeporion.com kunnen kinderen een kleurplaat downloaden, inkleuren en afgeven bij de kassa op 18 januari.

Het gemeenschapshuis in Lennisheuvel is geopend vanaf 14.00 uur.

Liempde

Nieuwjaarsconcert

Fanfare Concordia verzorgt zaterdag 10 januari een nieuwjaarsconcert in De Serenade, aanvang 19.30 uur. Het fanfareorkest, het opleidingsorkest én de slagwerkgroep doen hieraan mee.