Afbeelding
Foto: Peter De Koning

VOOR KINDEREN VERANDERT NIETS IN PIMPELOENTJE EN BEEMDEN

Nieuwe peuteropvang met voor- en nadelen

Peter de Koning

De peuterspeelzalen Pimpeloentje bij de Sint-Petrusschool en De Beemden aan het Apollopad zijn per 1 januari omgevormd tot een peuteropvang. Voor de kinderen heeft deze bezuinigingsmaatregel geen enkel gevolg. Voor de ouders heeft het positieve en negatieve kanten. De nadelen komen vooral tot uiting in een hogere rekening.

Tot 1 januari 2015 haalden de peuterspeelzalen hun inkomsten voor twee derde uit een gemeentelijke bijdrage, het resterende bedrag kwam van de ouders. Per 1 januari vervalt de gemeentelijke subsidie voor peuterspeelzalen met minder dan 32 kinderen. Dat zou betekenen dat de kleine peuterspeelzalen Pimpeloentje en De Beemden moeten sluiten. De overkoepelende organisatie Kindertuin ging samen met de scholen op zoek naar een oplossing. Die werd gevonden door de peuterspeelzalen officieel om te vormen tot zogenaamde peuteropvang. Bij zo'n voorziening gelden andere regels: ook hier vervalt de gemeentelijke subsidie maar kunnen ouders wel een toeslag aanvragen. De hoogte van die toeslag is afhankelijk van het inkomen.

Aanvankelijk leek deze maatregel ook nodig voor peuterspeelzaal 't Zandkasteel bij basisschool Sint-Theresia in Lennisheuvel. Hier blijft de situatie echter onveranderd omdat het een brede school is. En daarbij hoort een peuterspeelzaal, ongeacht het aantal kinderen, redeneert de gemeente.

Meer vrijheid

Directeur Hindrik Schuurman van Kindertuin kwam dinsdagochtend even kijken bij Pimpeloentje aan de Burgakker. Volgens hem heeft de nieuwe situatie ook voordelen: ,,Peuteropvang is minder afgekaderd dan een peuterspeelzaal. Ouders en school hebben meer vrijheid om de opvang te organiseren volgens de eigen wensen. Ja, zonder toeslag is het best kostbaar, namelijk zo'n zeven euro per uur. Afhankelijk van de situatie kan de toeslag oplopen tot vijf euro", aldus Schuurman. Voor de kinderen zelf verandert er volgens hem niets: ,,Ze spelen in dezelfde ruimte met dezelfde leidsters en dezelfde veiligheidseisen."

Onduidelijk

Vader Jeroen Maas zwaaide dinsdagochtend zijn dochtertje Anne uit. Hij beaamde de voordelen die Schuurman noemde: ,,De opvang begint nu een kwartier eerder en dat komt mij erg goed uit. Het sluit ook beter aan bij de schooltijden van onze Thijs die hier in groep 2 zit." Over de financiële veranderingen haalde hij zijn schouders op: ,,Ik vind het allemaal erg onduidelijk en heb me er ook niet in verdiept. Anne moet toch naar de opvang, wat de regeling ook is. Van de toeslag die we kunnen aanvragen, verwacht ik niet veel. Wij zijn tweeverdieners, dus ik reken nergens op. Voor Anne zelf verandert er niets. Ze zit hier sinds augustus en heeft het prima naar haar zin."

Alexander de Reu, vader van peuter Sophia, was wat dieper in de materie gedoken. ,,Wij vallen buiten de toeslag en moeten alles zelf betalen", vertelde hij dinsdagochtend op het schoolplein. ,,In de duurste maanden betekent dat voor ons een verschil van 150 euro vergeleken met de oude situatie. Dat is best een financiële tegenvaller. Maar ja, het is niet anders. Onze dochter Emma, die nu in groep 1 zit, ging ook naar de opvang en had het daar altijd prima naar haar zin. Dat willen we Sophia ook meegeven, ondanks de extra kosten."

FOTO BOVEN: Voor de kinderen zelf van Pimpeloentje verandert er praktisch niets. Voor de ouders heeft de nieuwe situatie positieve en negatieve kanten. (Foto: Peter de Koning).


Nieuwjaar in Selissenwal

Het wijkorgaan Platform Selissen houdt morgen, vrijdag 9 januari van 20.00 uur tot middernacht een nieuwjaarsreceptie. In samenwerking met Café De Walnoot wordt de receptie gehouden in het gelijknamige gemeenschapshuis aan de Reginahof 1.


VRIJWILLIGERS HELPEN BIJ REPARATIES IN KRINGLOOP 'HET GOED'

Repair Café: zelf repareren en minder afval

Het Goed en Transition Town Boxtel organiseren op zaterdag 17 januari het negende Repair Café, in de kringloopwinkel van Het Goed aan de Industrieweg 6 in Boxtel. Het doel van dit initiatief is tweeledig: mensen gooien minder weg en leren zelf dingen te repareren.

Bezoekers kunnen kapotte spullen van thuis meenemen. Tussen 12.00 en 16.00 uur staan de reparateurs en naaisters klaar en proberen zij kleine meubels, kleding, fietsen en elektrische apparaten te repareren. Alles wat het niet meer doet (behalve klokken), maakt kans op een geslaagde reparatie. Het helpt als de handleiding van een apparaat meegebracht wordt.

BESPAREN

De ervaring leert dat het team rond de helft van de klachten kan verhelpen. Voor kleding ligt dit meestal op 100 procent. Verder is het nadrukkelijk de bedoeling dat de mensen leren hoe ze zelf dingen kunnen repareren.

De organisatoren wijzen erop dat hergebruik zowel geld als grondstoffen bespaart, maar ze willen met het Repair Café ook laten zien dat repareren leuk is en vaak heel gemakkelijk. Het Goed zorgt voor koffie en cake.