Van links naar rechts de JRL-docenten Ron Theunissen (natuurkunde), Toon van Brunschot (economie), Esther Loupias (cultuur) en Dieuwertje Hezemans (Engels). ,,Scholen concurreren steeds meer.
Van links naar rechts de JRL-docenten Ron Theunissen (natuurkunde), Toon van Brunschot (economie), Esther Loupias (cultuur) en Dieuwertje Hezemans (Engels). ,,Scholen concurreren steeds meer." (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter De Koning

JACOB-ROELANDSLYCEUM START MET PROFILERING ECONASIUM

'Wij willen vooruit als school, dingen uitproberen'

PETER DE BEKKER

Leerlingen met interesse en passie stimuleren. Dat wil het Jacob-Roelandslyceum. De school kende al drie 'verdiepingsvakken', waarmee leerlingen hun kennis op hun persoonlijke interessegebieden konden vergroten: Engels Plus, Technasium en Cultuur. Eind deze maand komt er daar nog een bij: de profilering Econasium.

,,Alles verandert steeds meer om ons heen", constateert docent economie, management en organisatie Toon van Brunschot. ,,Scholen concurreren ook steeds meer, willen steeds meer vernieuwing. Tweetalig onderwijs en dit soort profileringen zijn daar voorbeelden van." Hij gaat de profilering Econasium op zich nemen. Dat onderdeel móest er gewoon nog bij. ,,De andere drie profileringen staan bij ons als een huis", weet Van Brunschot. ,,De economieleerlingen hadden tot nu toe echter geen keuze. Die kwamen vaak terecht bij Engels Plus. Dat is leuk, maar niet echt hun gebied."

Aan de nieuwe profilering, die eind deze maand van start gaat, nemen vijftien leerlingen deel. Van Brunschot heeft er zin in. ,,Wij willen vooruit als school, dingen uitproberen. Daar gaat veel energie in zitten, bij het opzetten hiervan en het uitvinden. Maar het gééft ook veel energie. Het is op een leuke manier spannend."

ECONOMIE DICHTBIJ

Economie staat normaliter niet bekend als het meest sprankelende vak op de middelbare school. Toch verandert dit, merkt de docent. ,,Leerlingen komen er in deze tijd van bezuinigingen achter dat economie heel dichtbij is. Iedereen kent in zijn of haar omgeving wel mensen die ontslagen zijn, mensen die vanuit een topinkomen in de bijstand terechtkomen of ziet leegstaande winkels."

De leerlingen die aan de profilering gaan deelnemen, hebben een passie voor economie. Voorwaarde is wel dat ze een 7 gemiddeld staan voor wiskunde A/B en nog geen andere profilering volgen. ,,Het fijne is dat je tijdens zo'n profilering allemaal leerlingen bij elkaar hebt met dezelfde soort interesse. Dat heb je normaal in een klas niet. Dat maakt het leuk, je kunt met hen vooruit."

CERTIFICAAT

Leerlingen kunnen voor de profilering Econasium kiezen na het derde leerjaar. ,,Omdat economie pas vanaf het derde jaar wordt gegeven. Met het Technasium, Engels Plus en Cultuur beginnen we al in de onderbouw na een proefperiode in de brugklas." De profilering Econasium telt, in tegenstelling tot de andere profileringen, niet mee met het eindexamen. ,,Je kunt hier niet op zakken, maar je kan wel een certificaat halen", vertelt Van Brunschot. De profilering zorgt er voor dat deze leerlingen beter zijn voorbereid op het studeren aan een universiteit. ,,Ze zijn dan al gewend zelfstandig te werken en beheersen onderzoeksvaardigheden." Het behalen van zo'n profileringscertificaat heeft ook voordelen bij het doorstuderen aan de Tilburg University. ,,Deze leerlingen worden daar automatisch toegelaten tot het eerste jaar van hun economische studie, omdat de universiteit dan al weet dat deze studenten de juiste motivatie en interesse hebben."

Bij de profilering Engels Plus verdienen de leerlingen aan het eind een internationaal erkend diploma. Hierom wordt vaak gevraagd als leerlingen na hun middelbare schooltijd een 'jaartje buitenland' willen doen.

UITHANGBORDJES

Het Jacob-Roelandslyceum is trots op het succes van de profileringen. Het zijn uithangsbordjes geworden voor de school. ,,Dat verdienen we ook, want het stáát", vindt docente Engels Dieuwertje Hezemans. ,,We vormen een stukje kracht van de school", knikt cultuurdocente Esther Loupias. ,,En we blijven in ontwikkeling."

Het succes is vooral te merken aan het enthousiasme van de leerlingen, vertelt natuurkundeleraar Ron Theunissen. ,,Het is heel leuk als je hoort dat leerlingen hun broers of zussen in de onderbouw enthousiast vertellen wat ze allemaal doen tijdens profileringen. Of dat leerlingen vragen of ze van het natuurkundelokaal gebruik mogen maken voor een bepaald project. Dan ben ik in mijn element." Hezemans: ,,Intrinsieke motivatie is alles."