Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

Baanderherencollege zet toekomst jongeren centraal

'Een relatie opbouwen met leerlingen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Een zachte overgang van de basisschool naar de middelbare school én een geruisloze overstap naar vervolgstudies of beroepen. Dat is wat het Baanderherencollege (BHC) zichzelf ten doel stelt. Met initiatieven als de B-klas, BètaChallenge en SintLucasmodules lijken leerlingen van de Boxtelse middelbare school klaar voor de toekomst...

,,Telkens zijn we als school op zoek naar wat het beste werkt voor de leerlingen", vertelt Tabitha van Zinnen, teamleider van de brugklas en docent Levensbeschouwing. ,, Zo vinden we het motto 'zonder relatie geen prestatie' erg belangrijk. Wij denken dat je veel meer kunt bereiken als je een goede relatie met leerlingen opbouwt. Daarom is het belangrijk om de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs soepel te laten verlopen."

Zo is de de zogenoemde 'B-klas' ingevoerd op het BHC. Leerlingen uit het eerste jaar van de richting 'Basisberoepsgerichte leerweg', volgen lessen op een vaste plek in de school en hebben een eigen kastgedeelte waar ze spullen kunnen opbergen. ,,De klassen zijn kleiner, scholieren krijgen te maken met minder docenten én ze volgen geclusterde vakken. Zo is er meer structuur voor de leerlingen", legt docente Renske Kallenberg uit.

Docenten geven meerdere vakken, waardoor er intensief contact met de leerlingen is. ,,Zo verzorg ik Mens & Maatschappij, waar aardrijkskunde, geschiedenis en maatschappijleer samenkomen", aldus Kallenberg. ,,Op deze manier kun je grotere opdrachten geven aan leerlingen waarbij verbanden worden gelegd tussen verschillende vakken." Van Zinnen geeft aan dat het contact met de leerling intensiever is. ,,Mentoren en docenten kunnen snel schakelen als er iets aan de hand zou zijn." Ook in de leerjaren die daarop volgen, blijft de aandacht voor het individu bestaan, benadrukt de teamleider.

Niet alleen naar de overgang van groep acht naar de brugklas wordt gekeken, óók wordt stilgestaan bij de toekomst van de leerlingen. ,,We proberen leerlingen zó op te leiden dat ze een goede vervolgstudie kiezen", legt Ferdi Vis, docent wis-, natuur- en scheikunde uit. Zo is op het BHC recent gestart met de pilot BètaChallenge waarin tweedejaars vmbo-leerlingen die de theoretische leerweg volgen, kennismaken met techniek. ,,In de breedste zin van het woord", aldus docent Bart Schuijffel. ,,Zo gaan we op bezoek bij bedrijven in de omgeving, zodat de jongeren een beeld hebben van wat technische beroepen inhouden. Daarnaast volgen leerlingen projecten waarin vaardigheden aan bod komen die ze in het vervolgonderwijs ook nodig zullen hebben, zoals samenwerken, overleggen, vergaderen en enquêtes opstellen."

praktisch

Zo gaan leerlingen aan de slag met de herinrichting van het schoolplein van het BHC. ,,De directie van de school geeft een presentatie. Vervolgens maken de leerlingen allerlei schetsen en leggen ze contact met bedrijven om erachter te komen wat de kosten van deze herinrichting zijn", legt Vis uit. Hij en Schuijffel geven aan dat het BHC bij dit project nog een enorm voordeel heeft. ,,In onze school is een beroepsgerichte afdeling, waardoor vmbo-leerlingen, die toch vaak theoretisch bezig is, ook praktisch aan de slag kunnen op school."

Voor vmbo-leerlingen die later graag een creatieve opleiding willen volgen, bestaat er sinds enkele jaren een SintLucas-module op het BHC. ,,In leerjaar drie kunnen leerlingen een gedegen vooropleiding volgen. Bij vakken als tekenen en handvaardigheid maken de leerlingen al kennis met vaardigheden, maar bij de SintLucas-projecten is er nóg meer diepgang", legt BHC-docent Baptist van Wanrooij uit.

MAATWERK

De leerlingen krijgen les op het BHC en docenten van SintLucas komen regelmatig naar de school. Als ze de module afronden, zijn ze op basis van het advies dat BHC- en SintLucasdocenten samen uitbrengen, toegelaten tot SintLucas. Van Wanrooij geeft aan dat twee jaar geleden acht leerlingen kozen voor de extra SintLucas-uren, terwijl dat er vorig jaar meer dan dertig waren, verdeeld over het derde en vierde jaar. ,,En van de leerlingen die we na het BHC naar SintLucas sturen, is nog niemand uitgevallen."

Door te luisteren naar ouders, leerkrachten van basisscholen en ontwikkelingen in het voortgezet onderwijs te volgen, kan de Boxtelse middelbare school steeds meer maatwerk leveren aan leerlingen, aldus Van Zinnen. ,,We pikken eruit wat voor de leerlingen het best werkt."

FOTO BOVEN: Docenten van het Baanderherencollege. Van links naar rechts: Bart Schuijffel, Renske Kallenberg, Serge Schellekens, Baptist van Wanrooij, Ferdi Vis, Wijnand Vonk en Tabitha van Zinnen. (Foto: Peter de Koning).