Vrijwilligers Hans en Rita (rechts) van Schijndel uit Esch ontvingen van burgemeester Jeannette Zwijnenburg een oorkonde en bossen bloemen. (Foto: Hans Verberk).
Vrijwilligers Hans en Rita (rechts) van Schijndel uit Esch ontvingen van burgemeester Jeannette Zwijnenburg een oorkonde en bossen bloemen. (Foto: Hans Verberk). Foto: Hans Verberk

GEMEENTE HAAREN HULDIGT HANS EN RITA VAN SCHIJNDEL

Vrijwilligersechtpaar in het zonnetje

Tijdens de nieuwjaarsreceptie zet de gemeente Haaren jaarlijks vrijwilligers uit de kernen in het zonnetje. Deze mensen zijn aangedragen door andere inwoners. Uit Esch werd zelfs een vrijwilligersechtpaar gehuldigd: Hans en Rita van Schijndel.

,,Een bekende uitspraak van 'Loesje' luidt: als alle vrijwilligers een ster kregen, zou het nooit meer donker worden. De vele vrijwilligers uit onze gemeente zouden aan dat licht een aanzienlijke bijdrage leveren. Het verheugt me dan ook zeer dat ik een aantal vandaag in het licht van die sterren mag zetten", zei burgemeester Jeannette Zwijnenburg zondagmiddag.

In Esch ging het niet om één persoon, maar een 'vrijwilligersechtpaar': Rita en Hans van Schijndel. Zo is Hans lid van het bestuur van dorpshuis De Es en zorgt hij voor het onderhoud. Daarnaast is hij als vrijwilliger actief bij woonzorgcentrum Sint-Jozef en het Sint-Willebrordusgilde. Rita schonk jarenlang koffie voor de bewoners van woonzorgcentrum Sint-Jozef. In de Sint-Willibrorduskerk is zij een vaste lector die regelmatig in de eucharistieviering de eerste en tweede lezing en de voorbeden voorleest. Ook is ze lid van de schoonmaakgroep van de kerk en collecteert ze voor de Kankerbestrijding en de Hartstichting. Samen is het echtpaar bovendien van groot belang voor het Bacchuskorps. Zij stellen jaarlijks ruimte beschikbaar voor de bouw van de carnavalswagen.

In haar nieuwjaarstoespraak stond de burgemeester stil bij internationale gebeurtenissen, zoals de uitbraak van het ebolavirus en de ramp met de MH17. Natuurlijk kwamen ook ontwikkelingen in Haaren voorbij, zoals de gemeenteraadsverkiezingen, de zorgtaken, de bouwprojecten en de voorgenomen ambtelijke fusie, die na de roep van vele inwoners is uitgesteld om alternatieven te onderzoeken.

INWONERS

In de gemeente Haaren werden vorig jaar 74 kinderen geboren. Er overleden 77 inwoners. 565 mensen vestigden zich in Haaren, terwijl 621 personen de gemeente verlieten. Momenteel kent Haaren 13.350 inwoners, 59 minder dan vorig jaar.

Burgemeester Zwijnenburg: ,,Laten we hopen dat met alle nieuwbouwplannen het aantal inwoners volgend jaar weer stijgt."