Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

scholier rick doet onderzoek naar reus

Wat betekent reus Jas de Keistamper voor Boxtel?

Op 5 oktober vierde de Boxtelse reus Jas de Keistamper zijn 65ste verjaardag. Onder een overweldigende belangstelling van vele inwoners werden hij en zijn vriendin Hanne mî de moor ingeschreven in het Boxtelse bevolkingsregister. Maar wat betekent de reus voor Boxtel? Scholier Rick van Eijndhoven maakte een spreekbeurt over Jas de Keistamper.

Iedere week ga ik friet eten op de markt. Daar staat een standbeeld van Jas de Keistamper. Ik wist niet waarom hij daar stond en wie hij precies was, vandaar dat ik er wat meer over wilde weten.

Boxtel had in 1393 als eerste van Noord-Brabant een met steen verharde weg. Omdat de inwoners van andere dorpen er jaloers op waren, werden de inwoners van Boxtel Keistampers genoemd. Het was voor buitenstaanders een scheldnaam, maar de inwoners van Boxtel waren er juist trots op omdat ze al heel vroeg een verharde weg hadden. Anderen moesten nog jarenlang genoegen nemen met zandpaden.
Guust van der Meer had het idee om deze naam als een soort symbool te gebruiken. Hij nam in 1949 het initiatief voor de geboorte van Jas de Keistamper. Het is een reus van wel 342 centimeter lang die zich op eigen kracht kan voortbewegen.

Hij is een soort mascotte voor Boxtel. Jas laat zien wie de Boxtelaren zijn, vertelt hun geschiedenis en houdt ze soms een spiegel voor.De reus van Boxtel is gebouwd als symbool van de kracht van de Boxtelaren tijdens de moeilijke jaren van de wederopbouw.
Nu is Jas de Keistamper een echt fenomeen omdat hij bij veel gelegenheden in binnen- en buitenland heeft laten blijken dat wij Boxtelaren niet zomaar opgeven, maar doorzetten.
Jas is de eerste reus in Nederland. Maar hij is lang niet de enige. Intussen hebben al veel dorpen zijn voorbeeld opgevolgd, zoals Oisterwijk en Hilvarenbeek. Verschillende reuzen met verschillende gezichten. Je komt ze vooral tegen in Noord-Brabant. Jas de Keistamper bijvoorbeeld komt samen met Hanni mî de moor uit Boxtel. Maar er zijn ook reuzen zoals Ansjovion die uit de Brabantse Wal komen. Of reuzen uit een hele andere provincie dan Noord-Brabant zoals Gigantus uit Maastricht in Limburg.

Zo blijkt dus dat Jas de Keistamper lang niet de enige reus is in Nederland. Gelukkig maar, want anders was Jas maar in zijn eentje. Er gaan zelfs verhalen rond dat Jas een oogje heeft op Hanne mi de moor. Wellicht gaan we dus nog meer horen over Jas de Keistamper en zijn liefdesleven...

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding