Boxtel Vooruit speelt een grote rol bij de organisatie van de activiteiten rond Koningsdag. Daarbij hoort ook een concert.
Boxtel Vooruit speelt een grote rol bij de organisatie van de activiteiten rond Koningsdag. Daarbij hoort ook een concert. Foto:

evenementenstichting maakt zich op voor jubileumjaar

Boxtel Vooruit verbindt: al 90 jaar

De Stichting Boxtel Vooruit is in mei 1925 opgericht en bestaat dus in 2015 90 jaar. Ten tijde van de oprichting in 1925 werden in de statuten vier doelstellingen vastgelegd. Het is een Oranjevereniging die het toerisme en de handel bevordert en bijdraagt aan de aankleding en verfraaiing van de gemeente.

DOOR BOXTEL VOORUIT

In 1983 zijn de doelen wat aangescherpt en richtten die zich tot het stimuleren en organiseren van activiteiten in de gemeente Boxtel en het organiseren van festiviteiten ter gelegenheid van nationale feestdagen. Hieraan is door Boxtel Vooruit zelf een aantal voorwaarden gesteld. Zo moeten evenementen een openbaar karakter hebben en moet er geen entree worden betaald. Ze dienen voor alle leeftijden geschikt te zijn en een neutraal karakter te hebben.

Gedurende het jaar organiseert de stichting de volgende activiteiten:

Palmpasen

Elk jaar wordt de traditionele palmpaasoptocht georganiseerd voor ongeveer vijfhonderd zingende kinderen en hun begeleiders. Met hun versierde palmstokken vormen de kinderen dan een kleurrijke stoet die start bij Residentie de Dommel op het Molenpad en eindigt op de Markt om de traditionele lentegroet te brengen aan de burgemeester.

Oranjefeesten

Op Koningsdag worden verschillende activiteiten georganiseerd. Gestart wordt in het gemeentehuis , waarbij de gedecoreerden in het zonnetje worden gezet met aansluitend een programma op de Markt waarbij harmonie en Jas de Keistamper een optreden verzorgen. In Lennisheuvel vinden kinderactiviteiten plaats, bij ODC is het schoolvoetbaltoernooi voor 400 deelnemers en ook bij MEP zijn ze gestart met het organiseren van een hockeytoernooi.

Op de Markt verschijnt na de aubade van Boxtel's Harmonie de 'koning', zijn er tal van kinderactiviteiten in aansluiting op het fietsversieren en het geheel wordt afgesloten met een muzikaal programma. Het start met Boxtel Zingt waar vele Boxtelaren met plezier aan deelnemen. In het Oranjeweekend vindt naast de oranjebraderie ook de Vrijmarkt voor kinderen plaats, waarbij vele kinderen op een kleedje hun waren aanbieden.

Dodenherdenking

Op 4 mei 2014 vindt de jaarlijkse Dodenherdenking plaats in Boxtel. Het landelijk thema is ook de rode draad bij de herdenking in Boxtel. De herdenkingsdienst start 18.40 uur in de Sint Petrusbasiliek.
Aansluitend wordt er een Stille Tocht gehouden waarbij ook wordt stilgestaan bij het Indiëmonument op de Koppel. De aanvang van de Stille Tocht is om 19.20 uur. De Stille Tocht eindigt met de herdenkingsplechtigheid op de begraafplaats van de Heilig Hartkerk. Om 20.00 uur wordt 2 minuten stilte in acht genomen.

Bevrijdingsdag

Om de vijf jaar en in dit geval dus in 2015 wordt het bevrijdingsfeest in Boxtel georganiseerd. De programma's in de jaren 2010, 2005 en 2000 bestonden onder andere uit het ophalen van het bevrijdingsvuur door atletiekvereniging Marvel in Wageningen die het vervolgens in Estafettevorm naar de Markt in Boxtel brachten en het overhandigen van de fakkel aan de burgemeester die daarop het vuur ontstak voor het gemeentehuis.


De paardenverenigingen verzorgden een groots paardenevenement op de Markt, die omgetoverd was tot een zandbak Ook zijn er in de voorgaande jaren gedichtenbundels samengesteld die door de kinderen van de Boxtelse basisscholen zijn gemaakt.

Bejaardentocht

Sinds 1934 wordt er voor Boxtelse ouderen van 75 jaar en ouder jaarlijks een gratis tocht georganiseerd. Deze tocht vindt altijd plaats op de tweede dinsdagmiddag van de maand juni. Dit heeft te maken met het feit dat de winkels vroeger op dinsdagmiddag gesloten waren en de plaatselijke winkelier één keer per jaar zijn auto ter beschikking stelde om met de ouderen een rondje in en om Boxtel te rijden. Het reisdoel is elk jaar verschillend. Dat kan variëren van een bootreis op de Maas of Biesbosch tot een muziekmiddag. Veel autobezitters zorgen op deze middag vrijwillig voor het vervoer van de ouderen. Na afloop is er voor alle aanwezigen een koffietafel met loterij.

Herfstfair

Het jaarlijks terugkerende Herfstfestijn heeft in bijna 20 jaar een mooie volwassen ontwikkeling doorgemaakt. Het is uitgegroeid tot een groots evenement dat in de omgeving veel bekendheid heeft verworven. In 2013 werd het Herfstfestijn in een nieuw jasje gegoten: De Herfstfair. Men ging terug naar de oorsprong van het festijn dat in een prachtig seizoen wordt georganiseerd. De herfst is immers hèt moment om het in huis weer gezellig te maken. Maar ook een tijd waarin heerlijke ingrediënten zijn te verkrijgen voor een goede maaltijd. En in de herfst duiken we weer eens lekker op tijd in bed met een goed boek of trekken we er juist met het hele gezin op uit om de mooiste bladeren te zoeken of bijzondere paddenstoelen te ontdekken. Ook een goed glas wijn of pas gebrouwen biertjes worden nu uitgebracht en zijn meer dan de moeite waard om te ontdekken. Kortom; genieten van deze periode!

De jaarlijkse herdenking in de Kampina op de derde zondag van oktober wordt in nauwe samenwerking met het koperensemble Gildenbondsharmonie, Scouting Boxtel, Gilde St. Joris en St. Barbara en de gemeente Boxtel georganiseerd. Het monument is opgericht ter nagedachtenis aan hen die hebben mee gestreden aan de bevrijding van Boxtel en die zaten ondergedoken in de Kampina.

Sinterklaasintocht

Nadat Sinterklaas met zijn Zwarte Pieten op een zaterdag in november in een Nederlandse stad met de stoomboot vol pakjes zijn nationale opwachting heeft gemaakt, brengt hij op zondag in datzelfde weekend een bezoek aan Boxtel. Al vele jaren zorgt de commissie Sinterklaas voor een feestelijke intocht. Een vaste kern van vrijwilligers begint jaarlijks in september met de voorbereidingen. Elk jaar bedenkt de commissie een aansprekend thema om de Sint mee te verrassen. Op en rondom het podium wordt het thema vormgegeven met acts, optredens en interactie van Pieten met het aanwezige publiek. De Boxtelse kinderen tot en met 9 jaar ontvangen een week van te voren via hun kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of school een themakleurplaat, een uitnodiging om bij de ontvangst aanwezig te zijn en het verzoek om aan te sluiten bij het thema door iets speciaals mee te nemen of zich passend te verkleden.

In het gemeentehuis vindt de receptie van Sinterklaas plaats. De Goedheiligman neemt daar de tijd om alle bezoekende kinderen de hand te schudden en hen een traktatie aan te bieden. Afgelopen jaar werd de intocht van de Sint voor het eerst in de geschiedenis verlengd met een zogenaamd Pietenpad. Deze speurtocht door het centrum van onze gemeente konden de kinderen gedurende twee weken na de intocht lopen. Op twee zaterdagen werden zij door pieten, die ze ook herkenden van de intocht, geholpen met de vragen.

Het bestuur van Boxtel vooruit bestaat uit dertien vrijwilligers: Wim Ketelaars (voorzitter), Peter van de ven (secretaris), Jan Staats (penningmeester), Ghislaine de Brouwer, Monique Timmermans, Paul Hermans, Jan Ketelaars, Tonny van Abeelen, Yvonne van de Nostrum, Gerrit de Jong, Mark Kluytmans, Ludy Meister en Marion de Koning. Boxtel Vooruit wordt daarnaast bij de diverse activiteiten ondersteund door tal van andere vrijwilligers.

Om alle activiteiten te organiseren is uitdrukkelijke samenwerking met andere groeperingen en instanties een must. In de praktijk betekent dit dat er nauwe banden zijn met onder andere Beleef Boxtel, centrummanagement, (sport)verenigingen, (Stichting Brede) Scholen Boxtel, de Markthoreca en culturele instellingen.

Er zijn zeer nauwe banden met de Gemeente Boxtel. Dit heeft te maken met de faciliterende rol die de gemeente voor Boxtel Vooruit uitvoert, zoals het ter beschikking stellen van ruimtes, middelen via Openbare werken en daarnaast fungeert Boxtel Vooruit als een soort verlengstuk van de gemeente in het kader van sommige neutrale activiteiten zoals bijvoorbeeld Dodenherdenking en Bevrijdingsfeesten. Geconstateerd wordt dat met de huidige burgemeester Mark Buijs zeer plezierige contacten onderhouden worden. Dit was ook bij de vorige burgemeesters het geval.

Activiteiten

Naast bovengenoemde activiteiten die onder de directe regie van Boxtel Vooruit vallen participereert men ook met andere organisaties voor het organiseren van andere evenementen zoals de jaarlijkse UITmarkt in september in samenwerking met Podium Boxtel, Stichting Bockepruik en UITpunt Boxtel. Ook neemt Boxtel Vooruit deel in de werkgroep 100 jaar Stapelen, is er zitting in het bestuur van MuBo en onder meer in de programmacommissie van Omroep Dommelland. Boxtel Vooruit is eveneens actief door deelname aan een aantal activiteiten, zoals Denziz with the Stars, Dommeltheater, jurering optocht openbaar Carnaval en de Bokselse Kwis.

Toekomst

Boxtel Vooruit wil uitdrukkelijk de genoemde activiteiten blijven uitvoeren. Wel blijft het bestuur daarbij kritisch of deze activiteiten nog passen binnen de gemeentelijke programmering en ook zal nog meer ingezet worden op structurele samenwerkingsverbanden teneinde nog sneller en efficiënter evenementen te kunnen organiseren, mede tegen de achtergrond dat subsidies op tal van terreinen gekort zullen worden. Verbanden leggen is hierbij dus een noodzaak. Met plezier constateren we dat deze samenwerking steeds meer vorm en inhoud krijgt en de bereidheid om iets voor elkaar te betekenen steeds groter wordt.

OP DE FOTO'S: Een greep uit de evenementen die Boxtel Vooruit op de rol zet in de plaatselijke samenleving.