Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

vervanging 'energieslurpende' tl's

Lokale Agenda start
met lichtplan scholen

Werkgroep Lokale Agenda 21 Boxtel probeert basisscholen te stimuleren om verouderde TL-verlichting, die vaak veel energie kosten, te vervangen voor zuinige apparatuur. Aan dit project is een kort lesprogramma gekoppeld voor leerlingen uit de groepen 8 . De Boxtelse jenaplanschool Molenwijk en de Sint-Theresiaschool in Lennisheuvel hebben toegezegd mee te werken aan het project.

,,In veel scholen hangen verouderde TL-armaturen, met zogenaamde T8-verlichting", meldt Joost van der Pluijm van Lokale Agenda 21. ,,Mede door het ingebouwde voorschakelapparaat zijn dit energieslurpers. Tegenwoordig is er apparatuur beschikbaar die energiezuiniger is en zorgt voor betere verlichting. Hierdoor kan het energieverbruik voor de verlichting met veertig tot zestig procent worden teruggebracht."

De werkgroep stelt een aantal energiezuinige T5-adaptors ter beschikking aan scholen die in bestaande armaturen kunnen worden geplaatst. Op de Molenwijkschool is deze apparatuur inmiddels geïnstalleerd. De Sint-Theresiaschool is in januari aan de beurt. Vervolgens worden met beide scholen intentieverklaringen gesloten met als doel de totale verlichting van de school te verduurzamen. Basisschool De Hobbendonken reageerde ook positief op het project van Lokale Agenda, maar had energiezuinige armaturen al in de verbouwplannen opgenomen.


KERSTACTIVITEITEN VOOR BASISSCHOLIEREN

Spetterend 2015 in met duik in De Langspier

Recreatieplas De Langspier in Boxtel is dinsdag 1 januari het decor van de traditionele Nieuwjaarsduik. De organisatie is ook dit jaar in handen van Buurtsport Boxtel.

Deelname aan de Nieuwjaarsduik staat open voor zwemmers van alle leeftijden die in het bezit zijn van diploma B. Aanmelding kan via e-mail: buurtsportboxtel@gmail.com. De duik vindt om klokslag 12.00 uur plaats. Deelname is gratis en na afloop staat een kop warme chocolademelk klaar voor alle deelnemers.

Buurtsport Boxtel organiseert op dinsdag 23 november van 10.00 tot 14.00 uur een sportieve kerstdag voor leerlingen uit de groepen 1 tot en met 8. Die dag kunnen kinderen deelnemen aan allerlei spellen die te maken hebben met Kerstmis, zoals ski-lopen, rendierenrace, kerstballenvoetbal, kerstbomen versieren, schminken en kerstkoekjes happen.

Inschrijven voor de kerstactiviteit is mogelijk tot en met zaterdag 20 december mogelijk via e-mailadres buurtsportboxtel@gmail.com onder vermelding van naam, groep, school en de activiteit die de voorkeur heeft. Deelname kost 1 euro per persoon, inclusief lunch en drinken.


pieter van de ven neemt afscheid

Bestuurswisseling bij politieke partij Balans

Tijdens de Algemene Ledenvergadering van de fractie Balans heeft Pieter van de Ven afscheid genomen als voorzitter. Inmiddels is een aantal nieuwe leden toegevoegd aan het bestuur. De politieke partij houdt donderdag 8 januari om 20.30 uur een nieuwjaarsreceptie in gasterij De Punder te Liempde.

Van de Ven is ruim 8,5 bestuurslid geweest. Onder zijn voorzitterschap is de partij geprofessionaliseerd en gegroeid, zo meldt de fractie. Zo heeft hij een grote rol gespeeld bij de coalitievorming in 2010 toen Balans de grote winnaar was van de gemeenteraadsverkiezingen. Ook had hij een actieve rol in de verkiezingscampagnes.

De Boxtelaar neemt afscheid vanwege zijn bedrijf met hortensia's vraagt door de gewijzigde marktomstandigheden meer aandacht en daarnaast gaat Van de Ven proeven doen om de teelt nog verder
te verduurzamen. Hierdoor heeft hij te weinig tijd om het voorzitterschap voor Balans voort te zetten.

Leden van Balans hebben de voormalig voorzitter vorige week in de bloemetjes gezet en bedankt voor zijn inzet.

BESTUURSTAKEN

Ook Annemarie Welvaarts heeft afscheid genomen als bestuurslid. Leden hebben tijdens de vergadering nieuwe bestuursleden gekozen. Kim van de Sande en Maria Meeuwsen nemen de plekken van Van de Ven en Welvaarts in.

De rest van het bestuur bestaat uit Bas Assmann, Erica Vos en Wim van der

Zanden. Op de eerstvolgende bestuursvergadering worden de bestuurstaken verdeeld.

Gemonde

Kerstvoorstelling

Bij theaterboerderij Op 't Hogt aan de Vogelenzang in Gemonde wordt zondag 21 december vanaf 15.00 uur de kerstvoorstelling 'De Volkstelling van Gimde' opgevoerd. De rollen in het stuk worden vertolkt door plaatselijke acteurs. In deze gezinsvoorstelling wordt het oude verhaal van de volkstelling in Gemonde verteld. De entree bedraagt tien euro, kaarten zijn te verkrijgen bij de theaterboerderij.


SintLucas 'pimpt' brommobiel

Het voertuig van Fysiotherapie De Dommel waarmee regelmatig huisbezoeken worden afgelegd in de regio, is onder handen genomen door verschillende studenten van SintLucas. Zij hebben de brommobiel volledig bestickerd met het logo van de fysiotherapiepraktijk. (Foto: Carlo Spee).