Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

zitbank van liempdse meubelmakerij

Ministerie heeft 20 mille over voor Dommelbimd

Het resterende gat in de begroting van stichting Dommelbimd om het natuurgebied tussen kasteel Stapelen en de Eindhovenseweg te kunnen kopen, is bijna gedicht. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken maakte deze week bekend dat ze het Boxtelse burgerinitiatief ondersteunt met 20.000 euro.

In het voorjaar noemde het ministerie in een persbericht over de Rijksnatuurvisie 2014 de Dommelbimd 'hét voorbeeld van hoe burgers actiever met natuurbehoud aan de slag kunnen'. ,,Dit burgerinitiatief is precies op die manier actief: 'Natuur door, van en voor burgers", aldus staatssecretaris Dijksma.

Inmiddels heeft stichting Dommelbimd 78 certificaten ter waarde van 1.000 euro verkocht. ,,En via de crowdfundingsactie, die we een paar weken geleden zijn gestart, is inmiddels 5.000 euro binnengekomen via 122 donateurs", meldt bestuurslid Toine Cooijmans. Daarnaast hebben verschillende organisatie financieel bijgedragen, zoals streekrekening Het Groene Woud, Landschappen van Allure en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Via de website www.crowdfundingvoornatuur.nl/dommelbimd kunnen mensen nog doneren aan Dommelbimd. Met het geld wil de stichting het achterstallig onderhoud oppakken én het gebied, dat 50 jaar hermetisch op slot heeft gezeten, nog mooier en toegankelijk maken voor publiek.

,,Wat we ook leuk vinden, is dat het bedrijfsleven Dommelbimd heeft ontdekt", zegt Cooijmans. ,,Meubelmakerij Den Berg stelt gratis een veldbank, ter waarde van duizend euro, beschikbaar voor het gebied.


Hamsestraat in kerstsfeer

Onder begeleiding van de kerstman en kerstengeltjes wandelde zaterdag een groep kinderen met lampions vanaf de kiosk in het Concordiapark naar de Hamsestraat om de kerststal te openen. Tegen een vrijwillige bijdrage kregen alle kinderen een lampioen; de opbrengst kwam ten goede aan de stichting WensAmbulance. Een speciaal samengesteld muziekgezelschap bracht allerlei kerstliedjes ten gehore. (Foto: Hans Verberk).