Beeld van het winkelgebied in de Boxtelse Rechterstraat. (Foto: Peter de Koning).
Beeld van het winkelgebied in de Boxtelse Rechterstraat. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

BEELDVORMENDE VERGADERING OP DINSDAG 6 JANUARI

Raad buigt zich over detailhandelsvisie

DOOR STEFAN LATIJNHOUWERS EN ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De gemeenteraad van Boxtel mag zich tijdens een zogeheten beeldvormende raadsvergadering op dinsdag 6 januari gaan buigen over een 'inspraakbundel' met daarin tal van meningen en opvattingen over de detailhandelsvisie. Dit verslag bevat onder meer de conclusies van onderzoeksbureau BRO over de winkelcentra in Boxtel, resultaten van de verschillende bijeenkomsten waarbij inwoners, winkeliers en ondernemers hun zegje konden doen en opmerkingen die via sociale media wereldkundig werden gemaakt.

Na de beeldvormende vergadering is het op dinsdag 24 maart D-Day voor de gemeenteraad. Dan staat de detailhandelsvisie op de agenda en is de tijd aangebroken om knopen door te hakken over een veelbesproken onderwerp dat al maanden het gesprek van de dag is in Boxtel. ,,Tijdens de bijeenkomst op 6 januari komen de ingrediënten voor de detailhandelsvisie aan bod", liet wethouder Eric van den Broek deze week weten. ,,Behalve de inspraakbundel wordt dan ook een uitgangspuntennotitie voorgelegd aan de raadsleden, die je kunt omschrijven als de inhoudsopgave van de visie."

DRIE ONDERWERPEN

Volgens Van den Broek is het ook de bedoeling dat gediscussieerd wordt over een drietal onderwerpen. ,,Bespreekpunten zijn of de gemeente behoefte heeft aan een compact of een langgerekt centrum en welke rol de raad ziet voor de wijkwinkelcentra in combinatie met het winkelgebied in hartje Boxtel. Daarnaast mogen de raadsleden aangeven of Boxtel een grote trekker nodig heeft, waarbij je kunt denken aan een vestiging van een grote winkelketen of een supermarkt in het centrum", aldus de wethouder.

Van den Broek: ,,De afgelopen tijd heeft iedereen zijn mening kunnen ventileren over de detailshandelsvisie, van hoogleraar Cor Molenaar tot de winkeliers, ondernemers en inwoners van Boxtel, waarbij parkeren natuurlijk ook uitgebreid aan bod is gekomen. De vraag is welke parkeerregime past bij de plannen voor het centrum. Afhankelijk van de opmerkingen en suggesties van de raadsleden kan de detailshandelsvisie nog aangepast worden." Ook de renovatieplannen voor winkelcentrum Oosterhof maken deel uit van de visie.

parkeren

Politieke partij Balans nam dinsdagavond al een voorschot op de discussie door een motie in te dienen over het parkeerbeleid in Boxtel. Dit onderwerp houdt de gemoederen, met name op sociale media, al lange tijd bezig. Volgens de fractie is in het raadsbesluit Sterk Centrum, dat in 2012 is vastgesteld, besloten dat in Breukelen en Centrum-West blauwe parkeerzones werden ingevoerd. ,,Bovendien blijkt uit de rapporten van Centrummanagement Boxtel en adviezen van hoogleraar Cor Molenaar en centrummanager Jef van Stratum dat afschaffing van betaald parkeren en de invoer van een blauwe zone de voorkeur heeft. Het is één voor twaalf in het centrum en om een bruisend kernwinkelgebied in de nabije toekomst mogelijk te maken, dient zo snel mogelijk gestopt te worden met betaald parkeren in geheel Boxtel", lichtte fractievoorzitter Wim van der Zanden (Balans) toe.

Ook verzocht hij het college in de motie om 'door te pakken en blauwe zones in te voeren'. Wat de oppositiepartij betreft, is de urgentie voor het centrum 'net zo groot als de maatregelen van Programma Hoogfrequent Spoor (PHS). CDA steunde de motie, maar overige partijen gaven aan dat het parkeerbeleid onderdeel uitmaakt van een integraal plan over de toekomst van het centrum. ,,Dat maakt al enorme vaart, waardoor we daar nog niet op vooruit willen lopen", zei Peter Manniën (Combinatie95). Hij kreeg bijval van Jos Hegeman (D66) en Dave van de Ven (SP). Laatstgenoemde was zelfs van mening dat eerdere beslissingen de discussie zouden 'frustreren en vertroebelen'. ,,Wellicht komt er op termijn een alternatief voor betaald parkeren. Laten we eerst de volledige detailhandelsvisie afwachten." De motie haalde het uiteindelijk niet.

FOTO BOVEN: Beeld van het winkelgebied in de Boxtelse Rechterstraat. (Foto: Peter de Koning).