Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

biebpunt nog minimaal 1 maand geopend voor publiek

Dorpsberaad Liempde stelt zich voor

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Tien Liempdenaren zijn achter de schermen druk bezig geweest met de oprichting van een nieuw orgaan: dorpsberaad Liempde. De groep stelt zich zondag 11 januari voor tijdens een nieuwjaarsreceptie tussen 11.00 en 13.00 uur in gasterij De Punder. Ondanks dat de leden van Dorpsberaad zich nog moeten voorstellen aan het publiek, laten ze al van zich gelden...

,,De flyer over het dorpsberaad gaat komend weekend de deur uit, maar mensen weten ons steeds vaker al te vinden", aldus voorzitter Bert van Ruremonde. Zo is de eerste klus inmiddels een feit. ,,In het dorp is veel bezorgdheid over de sluiting van het biebpunt. Dat was voor ons reden om in gesprek te gaan met bibliotheek De Meierij." De mogelijkheden voor een doorstart zijn besproken: zoals een uitleenpunt in basisschool De Oversteek en een kleine voorziening voor volwassenen.

Directeur Marc Jacobs van bibliotheek De Meierij bevestigt dat er gesprekken gaande zijn. ,,We hebben in ieder geval besloten de sluiting met minimaal een maand uit te stellen. Mensen kunnen in ieder geval tot eind januari nog terecht in het biebpunt in Liempde. Het liefst zou ik het uitleenpunt tot aan de zomervakantie openhouden, zodat we de kans krijgen om goed met De Oversteek in gesprek te gaan. We bekijken nu samen met het dorpsberaad hoe we de huur in die periode gefinancierd krijgen. Daar zijn allerlei ideeën over en ik verwacht daar in januari meer over te kunnen melden", zegt Jacobs. ,,Ik hoop dat we een mooi resultaat kunnen boeken, maar het zal nog een flinke klus worden."

OPDRACHT

In de Boxtelse gemeenteraad werd dinsdagavond nog gesproken over het Liempdse uitleenpunt nabij dienstencentrum De Kloosterhof. De fractie Balans gaf aan dat het huurcontract voor het Liempdse pand tussen bibliotheek De Meierij en stichting Goed Wonen Liempde tot 2021 loopt en vroeg zich af of wethouder Marusjka Lestrade hiervan op de hoogte was en of de gemeente bereid was de restschuld op zich te nemen als beide partijen aankloppen bij de gemeente.

Hoewel wethouder Lestrade zei de bezorgdheid van politieke partijen en inwoners te waarderen, stelde ze in felle bewoordingen dat dat ze met de bezuinigingsmaatregelen een opdracht van de gemeenteraad uitvoert.


Bouw kV-station op terrein Vorst in januari klaar

De bouw van het veelbesproken kV-station op bedrijventerrein Vorst bij Lennisheuvel verkeert in de laatste fase. Volgens projectleider Henk Frenken van Enexis zijn de controle- en testwerkzaamheden inmiddels afgerond.

Volgens Frenken worden dit jaar nog de resterende werkzaamheden aan het terrein, zoals de bestrating, afgerond. ,,Begin volgend jaar starten we samen met TenneT met de werkzaamheden om het hoogspanningsstation in bedrijf te nemen. Eind januari is dan alles defintief gereed en onder spanning."

STIJGENDE VRAAG

De vraag naar elektriciteit in en rondom Boxtel neemt toe vanwege de groeiende stroombehoefte van huishoudens en bedrijfsleven. Een andere oorzaak van de stijgende vraag heeft te maken met de uitbreiding in het datacenter van de Rabobank in Boxtel.

Om deze verruiming in het energieverbruik mogelijk te maken is er een ondergrondse hoogspanningsverbinding (kabel) aangelegd tussen Oirschot en Boxtel. Naast het nieuwe hoogspanningsstation in Boxtel is ook een zogeheten opstijgpunt gerealiseerd in Oirschot.

,,Bibliotheek De Meierij krijgt de vrijheid om naar diverse mogelijkheden te kijken, maar heeft wel de opdracht om 75.000 euro te bezuinigen. Als de voorziening tóch in stand kan worden gehouden, ga ik daar natuurlijk in mee."

Het dorpsberaad is blij dat de gesprekken met bibliotheek De Meierij in gang zijn gezet. ,,We willen een stem zijn van de gemeenschap en ons inzetten voor ontwikkelingen die in het dorp spelen. Het uitleenpunt is zo'n project." Voorzitter Van Ruremonde meldt dat dit het eerste onderwerp is waar het bewonersorgaan zich mee bezighoudt. ,,Daar komen in de komende tijd vast wat onderwerpen bij." Het dorpsberaad heeft vier thema's benoemd: sport, huisvesting, ruimtelijke ordening en cultuur. We gaan de komende periode in gesprek met inwoners en verenigingen." Het dorpsberaad treedt in de voetsporen van de dorpsraad die een paar jaar geleden was ontbonden uit onvrede over de relatie met het gemeentebestuur.

Mensen kunnen kennismaken met de tien leden op zondag 11 januari tijdens de nieuwjaarsreceptie in De Punder. Daarnaast wordt getoost op de samenwerking.

FOTO BOVEN: Dorpsberaad Liempde. Bovenste rij v.l.n.r.: Lisette Braken, Kim van der Velden, Eric van der Heijden, Edwin Leidelmeijer, Cock Stam, Toon Vos, Willem van der Velden. Onderste rij v.l.n.r.: Mark van der Laan, John van Heertum en voorzitter Bert van Ruremonde.