Nog geen winkel/werkplaats in leeg pand aan de Rechterstraat

PETER DE KONING

Het plan van drie Boxtelse ondernemers voor een gezamenlijke winkel met werkplaats aan de Rechterstraat 60 gaat voorlopig niet door. Interieurbouwer Ivo Maaskant, ontwerper Joris Cijffers en meubelbewerker Marc de Laat stuiten op juridische hindernissen in het bestemmingsplan. ,,Teleurstellend voor de ondernemers en voor het centrum van Boxtel", reageert wethouder Herman van Wanrooij. ,,Maar wat juridisch niet mogelijk is, kan de gemeente niet gedogen." De ondernemers houden ondertussen hoop.

De drie zelfstandige ondernemers werken tot en met 31 december vanuit het huurpand aan de Industrieweg 11a. Per 1 januari loopt het huurcontract af. Op Marktplaats zagen ze dat het pand aan de Rechterstraat te huur werd aangeboden en hapten meteen toe. Het betreft de winkel waar voorheen Snelders Thuiskantoor gevestigd was. De winkel willen de drie ondernemers gebruiken als etalage en showroom. De grote werkplaats erachter, met aparte inrit, willen ze toegankelijk maken voor publiek, zodat bezoekers en voorbijgangers kunnen zien hoe de producten worden gemaakt.

MILIEUCATEGORIE

De ruimte achter de winkel werd in het verleden vele jaren probleemloos gebruikt als werkplaats. De drie ondernemers zagen daarom geen problemen voor hun plannen. ,,Maar de activiteiten die zij op die plek willen ontplooien, vallen in de hogere milieucategorie 3.2 voor een meubel- en timmerfabriek", legt wethouder Van Wanrooij uit. ,,En in die categorie geldt een minimale afstand van honderd meter tussen de werkplaats en de eerstvolgende woning. We hebben aan alle kanten gekeken of we dit konden omzeilen, maar gelet op de diverse machines die ze willen gebruiken, is het juridisch gezien gewoonweg onmogelijk om af te wijken van de categorie meubel- en timmerfabriek. En gedogen kan niet. Als dan iemand zijn vinger opsteekt, moeten ze alsnog weg en kost het ze handenvol geld. Ook voor een ontheffing zien wij geen juridische ruimte."

Twee deuren verderop in de straat zat enige tijd een werkplaats van mbo-school SintLucas, weet ook Van Wanrooij. ,,Maar die werkplaats was onderdeel van een onderwijsinstelling en viel daarom in een andere categorie." En hij vervolgt: ,,Ik adviseer de ondernemers om ons gemeentelijk oordeel te laten toetsen door een extern bureau. Als er juridisch toch ruimte mocht zijn, ook al zien wij die nu niet, dan werken we vanzelfsprekend graag mee."

AKOESTISCH

De drie ondernemers hadden deze week contact met een juridisch specialist van BRO, het stedenbouwkundig bureau dat voor de gemeente Boxtel de mogelijkheden van het centrum onderzoekt. ,,Volgens BRO moet een aanpassing van het bestemmingsplan mogelijk zijn als we kunnen aantonen dat onze werkzaamheden buiten de milieucategorie 3.2 vallen", vertelt Maaskant. ,,Geluid is daarbij het belangrijkste aspect. Daarom laten we een akoestisch onderzoek doen door een gespecialiseerd bureau. Als dat rapport er is, stappen we samen met BRO weer naar de gemeente om opnieuw te bekijken wat er mogelijk is, bijvoorbeeld met akoestische aanpassingen in het pand. BRO schat onze kansen op negentig procent."