Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

ACHT PARTIJEN TREKKEN SAMEN OP VOOR STADSLANDGOED

'Stapelen wordt een belevingsplek'

HENK VAN WEERT

Rondom het Boxtelse kasteel Stapelen worden de komende jaren elf percelen aaneengeschakeld tot één groot stadslandgoed. Na slechts een jaar overleg ondertekenden acht grondeigenaren daartoe vrijdagochtend een zogeheten visiedocument dat werd aangeboden aan wethouder Peter van de Wiel. Die vervulde een dubbelrol omdat hij namens de gemeente Boxtel zelf ook één van de ondertekenaars was.

De samenwerking die moet leiden tot de samenvoeging van elf percelen tot een ruim 25 hectare omvattend landschapspark is een initiatief van de paters assumptionisten. Die vieren volgend jaar dat zij een eeuw eigenaar zijn van het Boxtelse kasteel. Maar het handjevol paters is oud. En zij beseffen terdege dat zij niet het eeuwige leven hebben.

Om te voorkomen dat Stapelen ten prooi valt aan een projectontwikkelaar zijn de voorbije jaren de nodige voorzorgsmaatregelen genomen om het kasteel en het omringende park ook in de toekomst voor de Boxtelse bevolking beschikbaar te houden. De paters willen als het ware iets terugdoen voor de honderd jaar gastvrijheid die zij in Boxtel hebben ervaren.

Hoewel zij eigenaar blijven van kasteel én park Stapelen, hebben de paters het onderhoud en beheer ervan overgedragen aan de Assumptiestichting. Die wordt grotendeels geleid door leken. Ook de overige participanten binnen het toekomstige stadslandgoed blijven eigenaar van hun grond. ,,Elke grondeigenaar beslist over de uitvoering van maatregelen op het eigen grondgebied. Gemaakte afspraken zijn gebaseerd op het consensusmodel. De grondeigenaren verenigen zich in een beheerstichting, zodat beheer en onderhoud op langere termijn zijn gewaarborgd", benadrukt woordvoerder Theodoor van Leeuwen namens de ondertekenaars.

KUNST

Stapelen wordt in het visiedocument omschreven als een van de mooiere en best bewaarde landschappen van de regio. 'Aanwezige karakteristieke waarden worden behouden en versterkt. Daardoor wordt het totale stadslandgoed een belevingsplek voor mensen die houden van natuur, cultuur en kunst. Kunst wordt ingeweven in dit projectgebied. Kunst speelt een belangrijke, stimulerende rol.'

Binnen het toekomstige stadslandgoed komen onder meer paden, bruggen, verlichting en kunst. De Boxtelse landschapsarchitect Edith Kolkman heeft hiervoor plannen in ontwikkeling. Het wordt een gebied waar mensen kunnen wandelen en genieten. Er komt geen doorgaande route voor fietsverkeer. Deze voorzieningen worden getoetst aan de huidige bestemmingen, die mogelijk herzien moeten worden.Het stadslandgoed is nu namelijk geen 'openbaar gebied' met daarin ruimte voor onderwijs, recreatie en ontspanning. Ook planologisch zal een en ander moeten worden afgestemd.

De samenstellers, voorbereiders van het rapport over de mogelijkheden en toekomst van het stadslandgoed, hebben gewerkt met 'dragers en bouwstenen'. Dragers zijn de begrippen water, natuur en religie. Er komen zes entrees om het gebied herkenbaar binnen te gaan. Vanaf drie balkons krijgt de bezoeker het gevoel even opgetild te kijken naar een uniek landschap. Het huidige padennetwerk wordt hersteld en waar nodig uitgebreid. Deze entrees, de balkons en de paden worden als bouwstenen in het visiedocumt omschreven.

De ondertekening in de ridderzaal van kasteel Stapelen vond vrijdag plaats door onder meer de assumptionisten, het gemeentebestuur van Boxtel, waterschap De Dommel, woonstichting Sint-Joseph, stichting Dommelbimd, Jacob-Roelandslyceum en mbo-school SintLucas. Ook de projectontwikkelaar van het voormalige Joris Meubelen (Eindhovenseweg) en de bouwplannen bij het voormalige klooster van de zusters oblaten (Prins Hendrikstraat) worden in de planvorming meegenomen.

De bal ligt nu bij de gemeente Boxtel. En ook de provincie Noord-Brabant is aan zet; die heeft al subsidie beschikbaar gesteld vanuit het programma Landschappen van Allure.

FOTO BOVEN: Nadat onlangs al de in verval geraakte Lourdesgrot werd gesloopt, is deze week in park Stapelen gestart met het rooien van achttien zieke bomen. (Foto: Albert Stolwijk).