GOED WONEN LIEMPDE DOET NOG NIET MEE

Woningen corporaties op nieuwe regio-website

PETER DE KONING

De woningcorporaties in deze regio gaan hun woningaanbod presenteren op één gezamenlijke website: www.daarwilikwonen.nu. Vanaf 2 februari is op die site het totale woningaanbod te zien van Woonstichting Sint-Joseph (Boxtel), Huis & Erf (Schijndel en Sint-Michielsgestel) en Wovesto (Sint-Oedenrode). De kleine corporatie Goed Wonen Liempde doet nog niet mee, maar volgt mogelijk later.

In het werkgebied van deze corporaties zijn op dit moment ruim 17.500 woningzoekenden bekend. Deze mensen moeten zich nu nog apart inschrijven bij elke corporatie om in aanmerking te kunnen komen voor een woning van die corporatie. Dat is vanaf 2 februari verleden tijd. Eén keer inschrijven is dan voldoende om te kunnen reageren op het totale aanbod van deze drie corporaties (8.800 woningen). Ook gelden straks overal dezelfde regels en behandelen de corporaties aanvragen voor urgentie gezamenlijk.

Het woningaanbod van de drie corporaties staat vanaf 2 februari alleen nog op de nieuwe site www.daarwilikwonen.nu. De advertenties van Woonstichting Sint-Joseph in weekblad De Meierij verdwijnen en ook op de eigen site (www.sintjoseph.nl) is het Boxtelse woningaanbod straks niet meer te vinden. Reageren op een woning kan dan ook alleen nog via de nieuwe site. Het aanbod op de site wordt dagelijks ververst, nu is dat nog wekelijks. Mensen die geen computer hebben, kunnen de pc gebruiken in de ontvangsthal van Sint-Joseph. Indien nodig helpt het personeel daarbij.

LIEMPDSE BELANGEN

De kleine woningcorporatie Goed Wonen Liempde (GWL; 250 woningen) doet nog niet mee. ,,GWL heeft meer tijd nodig om hierover te beslissen", vertelde directeur-bestuurder Rob Dekker van Sint-Joseph tijdens een toelichting dinsdagmiddag. GWL is een zelfstandige organisatie, Sint-Joseph doet sinds jaren het beheer voor de Liempdse corporatie. Zolang GWL niet meedoet met de nieuwe site, blijft het aanbod van deze kleine corporatie te vinden op de eigen site www.goedwonenliempde.nl en in weekblad De Meierij. Voorzitter Jan Vorstenbosch van GWL licht toe: ,,Het doel van onze organisatie is het dienen van de Liempdse belangen op het gebied van volkshuisvesting. Met welk systeem dat gebeurt is van ondergeschikt belang. Op dit moment hebben wij nog niet besloten of het Liempdse volkshuisvestingsbelang voldoende gewaarborgd is in het nieuwe systeem. Drie corporaties hebben een initiatief genomen waarbij GWL pas later is betrokken. We hebben nu tijd nodig om hierover na te denken."

INFORMATIE

De drie corporaties gaan hun huurders en woningzoekenden actief benaderen met brieven, flyers, posters, advertenties en allerlei andere soorten informatie. Daarin leggen ze onder andere uit dat woningzoekenden hun inschrijving één keer moeten bevestigen op de nieuwe site. Deze eenvoudige handeling is gratis. Personen die zich op de nieuwe site inschrijven als nieuwe woningzoekende, betalen eenmalig 25 euro inschrijfgeld. Daarnaast vragen de corporaties elk jaar aan alle woningzoekenden of ze ingeschreven willen blijven. Personen die dat willen, betalen dan tien euro verlengingskosten. Alle gegevens uit de oude systemen gaan over naar het nieuwe systeem. Bij het toekennen van een woning blijft de inschrijvingsduur het belangrijkste criterium.

SWITCHEN

Het switchen tussen dorpen zal niet enorm toenemen, verwachten de corporaties. ,,Dat is ook niet erg. Het belangrijkste is dat we de mogelijkheden verbreden voor mensen met haast. Wij zijn zelf ook benieuwd naar die bewegingen, dat gaan we volgen en in kaart brengen", aldus directeur-bestuurder Marcel Meulen van Huis & Erf. Volgens de betrokken corporaties is de nieuwe gezamenlijke site zeker geen gesloten bolwerk. In de toekomst kunnen andere corporaties aanhaken.