Ritueel begeleiders Judith Marechal en Wendel Leenders ontsteken kaarsen in de protestantse kerk in Boxtel. 75 mensen staken 130 kaarsen aan. (Foto: Basmancreeert.nl).
Ritueel begeleiders Judith Marechal en Wendel Leenders ontsteken kaarsen in de protestantse kerk in Boxtel. 75 mensen staken 130 kaarsen aan. (Foto: Basmancreeert.nl). Foto: Basmancreeert.nl

Indrukwekkende viering Wereldlichtjesdag IN PROTESTANTSE KERK

Kaarsen branden voor overleden kinderen

Zondag was het Wereldlichtjesdag. Een dag waarop wereldwijd kaarsen worden aangestoken voor overleden kinderen. In Boxtel werd een viering gehouden door ritueel begeleiders Judith Marechal en Wendel Leenders. Zo'n 75 mensen kwamen 's avonds bijeen in het protestantse kerkje aan de Clarissenstraat, 29 namen werden genoemd en in totaal zijn er 130 kaarsen aangestoken voor de kinderen die gemist worden. Het zorgde voor een indrukwekkende zee van licht.

Bezoekers betraden het kerkje door een pad van warmte en licht dankzij de kleuters van de Angelaschool. Zij hadden potjes beplakt voor waxinelichtjes. De viering had als thema 'samen stil staan, samen verder gaan' en dit kwam terug in de teksten, gedichten, muziek en rituelen.

Het belangrijkste onderdeel van de viering was het noemen van de namen en aansteken van de gekleurde kaarsen die in paartjes stonden opgesteld. Symbool voor verbondenheid en de kleur die de overleden kinderen hebben gebracht in het leven.

LEGE HARTJES VULLEN

Een ander belangrijk ritueel was het vullen van lege hartjes met mooie herinneringen en gedachten. Iedereen mocht hierover iets opschrijven en vervolgens in een hartje doen. 'Koester deze herinnering in uw hart, samen met de andere momenten die u samen hebt beleefd' zo was de boodschap. Aan het hartje hing een lintje en mensen gaven later aan dat het zeker een plaatsje in de kerstboom krijgt.

Er was ook een aantal mensen die iets over hun kind vertelden. Zo was er een moeder die een prachtig gedicht las van haar 11-jarige zoon die een paar jaar later overleed. Er was ook een meisje die ver-


Swanee Bridge Jazzband

The Swanee Bridge Jazzband speelt zondag 21 december van 14.30 tot 17.30 uur in grand café Rembrandt (Rechterstraat). De formatie speelt New Orleans-jazz, dixieland en blues. De toegang is gratis.

telde over de plek van haar overleden broertje in het gezin en een andere moeder las een gedichtje dat op het rouwkaartje van haar overleden babydochtertje had gestaan. Ontroerende verhalen.

Jet en zoon Jelle Berkers lieten een paar prachtige nummers horen waaronder 'Jij woont in mijn hart' uit de musical Tarzan en 'Hart van mijn gevoel' van De Kast. Na afloop was er gelegenheid voor koffie, thee en wat lekkers.

BEHOEFTE

Leenders en Marechal kijken terug op een mooie viering waarin ruimte was voor tranen, herinneringen, een glimlach en samen zijn. ,,Dat er zoveel mensen waren en zoveel namen zijn genoemd, geeft aan dat er behoefte is om te herinneren en samen stil te staan bij het gemis", zegt Leenders. ,,De reacties van de mensen waren overweldigend", geeft Marechal aan. Zij sprak na de viering met een moeder. De vrouw zei huilend dat ze nog nooit zoiets had gedaan voor haar kindje, maar dat ze er volgend jaar zeker weer bij wil zijn.