Hoewel het parcours van de Boxtelse cyclocross er vaak drassig bij ligt door regenval, verwacht de organisatie dit jaar geen modderpoel. (Foto: Peter de Koning).
Hoewel het parcours van de Boxtelse cyclocross er vaak drassig bij ligt door regenval, verwacht de organisatie dit jaar geen modderpoel. (Foto: Peter de Koning). Foto: Annelieke van der Linden

ATB-kampioenschap gaat tóch door

Vrouwentoppers aanwezig
bij de Boxtelse cyclocross

Annemiek van der Vleuten en Anna van de Breggen, de nummers twee en drie van het Nederlandse dameswielrennen op de weg achter Marianne Vos zijn zondag 21 december van de partij bij de nationale wielerveldrit rondom recreatieplas De Langspier aan de Molenwijkseweg in Boxtel. Naast deze blikvangers is ook Erik Dekker van de partij bij de masters. Bovendien komen voor het eerst sinds jaren ook twee plaatselijke favorieten in actie. Een dag eerder, op zaterdag 20 december, vindt het Open Boxtels Kampioenschap ATB toch doorgang.

Het parcours rondom de recreatieplas ligt er mooi bij. Vrijwilliger Frans van de Nostrum, die meehelpt aan de opbouw van het parcours, verwacht geen modderpoel. Het losse zand van het beachvolleybalstrand geeft altijd de nodige problemen, net als de beruchte spoorslootstrook. Die twee passages worden zondag belangrijk.

De amateurs bijten zondag om 10.00 uur het spits af. Freek de Jong uit het naburige Vught is de grote favoriet. Om 11.00 uur start het grote deelnemersveld bij de masters, waar voormalig profwielrenner Dekker meerijdt. Maikel Govaarts uit Drunen lijkt hier de beste papieren te hebben. Bij de vrouwen, die om 12.00 uur van start gaan, zou het wel eens een tweestrijd kunnen worden tussen Linda ter Beek uit Bad Bentheim en Karlijn Swinkels uit Handel. En wat doet de van een blessure herstellende Van de Breggen uit Zwolle?

Perry Frijters en Luca Vreeswijk kunnen er bij de nieuwelingen een mooie tweestrijd van maken. Mogelijk kan ook Liempdenaar Vincent Sanders nog wat potten breken. Bij de junioren, die om 14.00 uur vertrekken, staat ook Jordi Steenbakkers aan de start. In die categorie zal Dylan Boumans uit Gemert af moeten rekenen met Roel van der Stegen uit Sittard. De elite-renners worden om 15.00 uur weggeschoten. Van de renners die tot nu toe hebben ingeschreven zijn Michiel van der Heijden uit Drunen en Robbie van Bakel uit Deurne op papier de sterksten.

Na talloze verzoeken heeft Stichting Wielerbelangen Boxtel besloten het traditionele ATB-evenement tóch te laten plaatsvinden. De start voor alle categorieën is zaterdag 20 december om 10.30 uur. Via de website www.cyclocrossboxtel.nl of bij fietsenzaak Pika Bikes aan de Clarissenstraat kunnen mensen zich inschrijven voor het evenement. Omroep Dommelland zendt een verslag van beide evenementen uit.