Afbeelding
Foto: Peter De Koning

OPGRAVINGEN DOOR HEEMKUNDEKRING OP PERCEEL LENNISHEUVEL

Onderzoek Den Eijngel: 80 scherven

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

De restauratie van de voormalige herberg Den Eijngel in Lennisheuvel ligt op schema. Eigenaren Leo Koenraads en Carly Brussé willen een bed & breakfast starten en verwachten de bouwwerkzaamheden aan het einde van 2015 af te ronden. Tegelijkertijd vindt archeologisch onderzoek plaats in en rondom het pand uit 1494 én is een aantal partijen inmiddels gestart met een publicatie over Den Eijngel.

Vorig jaar verrichtte archeoloog Xavier van Dijk, in samenwerking met vrijwilligers van Heemkundekring Boxtel, bodemonderzoek onder de vloer van de eeuwenoude stal op het perceel. Dit leverde een aantal belangrijkste vondsten op, zoals een potstal die dateert van omstreeks 1500. Daarnaast werden ook vondsten gedaan die wijzen op de overgang van houtbouw naar steenbouw.

Zaterdag werd opnieuw onderzoek gedaan, ditmaal op een strook grond van tien vierkante meter bij de monumentale hoeve in Lennisheuvel. Heemkundigen, Koenraads en een kraanmachinist troffen ook deze keer weer historisch materiaal aan. Er werden ruim tachtig scherven gevonden waarvan de oudste dateert uit 1500. Opzienbarends was de vondst van een hals van een Bourgondische fles die werden gebruikt voor (brande)wijn in de zeventiende of achttiende eeuw. ,,We hoopten ook een aantal muntstukken te vinden, maar dat was niet het geval", zegt Koenraads.

In 2015 wordt onderzoek verricht onder de vloeren van het woonhuis en in de eeuwenoude, maar dichtgestorte kelders. ,,Uiteindelijk is het de bedoeling dat alle gegevens worden gebruikt voor een publicatie over Den Eijngel", legt Koenraads uit. Het boekwerk is een gezamenlijke project waaraan door stichting De Brabantse Boerderij, streekfonds Het Groene Woud, de gemeente Boxtel en eigenaren Koenraads en Brussé wordt gewerkt. Ook bouwhistoricus Dick Zweers en archeoloog Van Dijk zijn erbij betrokken. George Dirven is de auteur van het boekwerk. ,,En natuurlijk is het vrijwilligerswerk van de Heemkundekring een belangrijke bron voor deze publicatie", aldus Koenraads.

FLINKE KLUS

De eigenaar geeft aan dat over Den Eijngel veel bekend is. ,,Er is echter niet één plek waar alle informatie verzameld is. We willen nu alle kennis over het pand bundelen en alles wat tot op heden bekend is, bij elkaar brengen. Dat is een flinke klus, net als de restauratie van het pand", zegt Koenraads. De verwachting is dat het boek eind 2015 af is en tegelijkertijd met de oplevering van Den Eijngel wordt gepresenteerd. ,,Daar streven we wel naar."

In 2015 wordt gestart met de binnenkant van het woonhuis en de stal. ,,Aan de buitenkant zijn we nagenoeg klaar, op wat voegwerk na", zegt Koenraads. Als de verbouwing is afgerond willen hij en Brussé in Den Eijngel workshops en exposities gaan organiseren, ook moet er een bed & breakfast komen.

FOTO BOVEN: Vrijwilligers van Heemkundekring Boxtel verrichtten zaterdag bodemonderzoek op het perceel van rijksmonument Den Eijngel in Lennisheuvel. Daar werden allerlei potscherven aangetroffen, maar ook een oude rioolbuis... (Foto: Peter de Koning).

Esch

Elpee-avond

In Ons Café aan de Leunisdijk wordt zaterdag 20 december vanaf 20.30 uur een elpee-avond georganiseerd, waarbij verschillende deejays uit Esch allerlei plaatjes draaien, voornamelijk uit de jaren tachtig en negentig. Bezoekers mogen hun lievelingsnummer aanvragen en een eigen elpee meenemen. Toegang tot het evenement is gratis.

Kerstconcert

Dameskoor Innovation uit Esch en het Vughtse gemengd koor Cantare houden zaterdag 20 december om 20.00 uur een kerstconcert in dorpshuis De Es. Beide gezelschappen brengen een meerstemmig kerstrepertoire ten gehore. De koren zingen afzonderlijk, maar zullen samen optreden bij enkele muziekstukken. Tijdens de avond zijn gratis hapjes verkrijgbaar. De toegang is gratis en de zaal is geopend vanaf 19.30 uur.

Nieuwjaarsreceptie

In het gemeentehuis aan het Mgr. Bekkersplein in Haaren wordt zondag 4 januari van 11.30 tot 13.00 uur de nieuwjaarsreceptie georganiseerd. Tijdens de receptie worden vrijwilligers uit de dorpen in het zonnetje gezet die zijn voorgedragen door andere inwoners. Alle nieuwe inwoners van de gemeente zijn middels een brief persoonlijk uitgenodigd voor de receptie.

Afbeelding