Afbeelding
Foto: Peter de Koning

FRANSSEN-ORGEL FRAAI GERESTAUREERD

Liempdse 'koning' jubelt en straalt weer volop

TONNIE WESSELING

'Een koning in Liempde' staat op de deur van de parochiekerk Sint-Jans Onthoofding. Met deze koning wordt het Franssen-orgel bedoeld dat zondag in gebruik werd genomen na een grondige restauratie. 's Morgens tijdens de hoogmis is het officieel gezegend en 's middags volgde er een vrij toegankelijk concert.

Ingetogen, zingend, opgewekt, jubelend en juichend zijn de klanken die beurtelings over de hoofden van de goed gevulde kerk worden uitgestrooid door Tommy van Doorn, vaste organist van de Boxtelse Sint-Petrusbasiliek en oud-Liempdenaar.

Het concert begint met de bekende Toccata und Fuge in d-moll van Johann Sebastian Bach. Verder klinken nog werken van onder meer César Franck, Eugène Gigout en Hendrik Andriessen. Tussen de orgelstukken door komt een drietal sprekers aan het woord.

ROMANTISCH

Als eerste Marcel Baijens, secretaris van de Stichting Restauratie Kerkorgel Liempde, die opmerkt dat dit het eerste orgelconcert is in de historie van de kerk. Een concert met wereldse muziek. Baijens spreekt van 'een romantisch orgel met een mechanische structuur'. ,,Het wordt een geweldig concert kan ik u beloven", zegt de Liempdenaar en die woorden worden meer dan bewaarheid.

Boxtel

Ierse kerstsessie

Bij bed & breakfast In Den Boogert aan de Oude Boomgaard 3 in Boxtel staat zondag 21 december van 13.30 tot 17.00 uur een Ierse sessie op het programma. Tijdens deze middag staat muziek uit Ierland centraal, maar daarnaast klinken ook kerstnummers. Bovendien is er ruimte voor onder meer Brabantse liederen. Muzikanten die onder meer gitaar, viool, accordeon, tin whistle, bodhran, harp en trekzak bespelen kunnen meedoen. Bezoekers die alleen willen luisteren, zingen of dansen zijn ook welkom.

Roger van Dijk van de Katholieke Klokken- en Orgelraad memoreert kort en bondig: ,,Je moet beginnen met wat je hebt en zien hoever je komt en dat is aardig gelukt".

GEPUZZEL

Johan Zoutendijk, directeur van de firma Verschueren die de restauratie uitvoerde, merkt op: ,,Bij ons eerste bezoek troffen we het orgel in deplorabele toestand aan. Het instrument dateert uit 1876 en dat is niet bijzonder oud voor een orgel. Zo waren onder meer de pijpen tot de helft ingekort en moest er houtworm bestreden worden. Al met al was het een hele puzzel om alles weer in orde te krijgen. Deze restauratie was leerzaam."

Als de laatste klanken van het Toccata van Charles-Marie Widor uitgestorven zijn, volgt een daverend applaus van de enthousiaste aanwezigen. Organist Van Doorn (1990) neemt het dankbaar in ontvangst. Het Liempdse Franssen-orgel straalt weer in alle pracht en praal.

FOTO BOVEN: Tommy van Doorn aan het klavier van het gerestaureerde Franssenorgel in de parochiekerk van de Sint-Jans Onthoofding in Liempde. (Foto: Peter de Koning).

VRIJDAG 19 DECEMBER

KBO kerstviering         10.30

Vrij biljart        13.00

Dansmariekes        18.00

MAANDAG 22 DECEMBER

Biljart De Walnoot        13.00

KVO yoga        13.30

Sint-Cecila koor         19.30

Bridgeclub Revanche cursus        20.00

Rikken en jokeren        20.00

DINSDAG 23 DECEMBER

Biljart Ursulanen         09.00

Koffie inloop        10.00

Biljart KBO        13.00

Bridgeclub Revanche        19.30

Fotoclub Boxtel Ontspant        19.30

WOENSDAG 24 DECEMBER

Gym        09.00

Biljart Rentmeester        13.00