De kastanjebomen bij de Essche Bierpomp zijn sinds zondagavond feeëriek verlicht. Liefst negenduizend led-lampjes zijn in de takken gehangen. (Foto: Peter de Koning).
De kastanjebomen bij de Essche Bierpomp zijn sinds zondagavond feeëriek verlicht. Liefst negenduizend led-lampjes zijn in de takken gehangen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

VERLICHTE KASTANJES BIJ BIERPOMP

'Voor iets bijzonders moet je toch écht in Esch zijn...'

HENK VAN WEERT

De kastanjebomen bij de Bierpomp in hartje Esch zijn dit jaar feestelijk verlicht met duizenden lampjes. In het bijzijn van enkele honderden inwoners zei burgemeester Jeannette Zwijnenburg van de gemeente Haaren zondagavond graag de illuminatie te ontsteken. ,,Want voor iets bijzonders moet je toch écht in Esch zijn. In Esch ben je altijd aan het goede adres..."

In een kraampje wordt glühwein geschonken en dat smaakt wel op deze koude avond. Nee, er wordt deze keer geen bier getapt uit de dorpspomp. Dat gebeurt alleen op Hemelvaartsdag. Komend voorjaar voor de vijftigste keer alweer.

En dus maakt Esch zich op voor een feestjaar. Niet alléén vanwege het gouden jubileum van de Bierpomp met daarop de replica van een in Esch gevonden Romeins Bacchusbeeldje overigens...

EXTRA GLANS

Nee, het jaar 2015 staat ook in teken van het 44-jarig bestaan van blaaskapel De Knoestjes. 44 jaar, is dat aanleiding voor een feestje dan? Ja, voor een orkest dat is geworteld in het carnavalsfeest en ook als hofkapel furore maakt wel natuurlijk.

En dus zijn De Knoestjes ook tijdens de ontsteking van de kerstverlichting van de partij. 'Hé gaode mee' spelen de muzikanten. De hit van Gerard van Maasakkers wordt links en rechts lekker meegezongen. En ook het Esch' Mannenkoor laat enthousiast van zich horen.

Christ Pijnenburg nam het initiatief voor de verlichte kerstbomen en hij vond niet alleen in het gemeentebestuur van Haaren een partner die met geld over de brug kwam. Ook tal van bedrijven trokken de beurs. ,,Deze kastanjebomen vervullen al heel lang een rol in de Essche samenleving. Deze verlichting geeft ze extra glans", aldus burgemeester Zwijnenburg.

IK ZIE EEN STER...

Na het gezamenlijk aftellen, valt bij menigeen de mond open. Ooooh en aaaah. Én applaus natuurlijk. De Knoestjes spelen er toepasselijk op in met 'Ik zie een ster, hij staat nog ver...' Veertig jaar geleden won het duo Mouth & McNeal met het lied brons voor Nederland tijdens het Eurovisie Songfestival. Achter Abba met Waterloo. Zo'n internationale hit past wel bij een dorp dat zich regelmatig profileert als Europees Trefpunt...