Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

JONG EN OUD VINDT WEG NAAR WINTERS EVENEMENT OP RAADHUISPLEIN

Kerstmarkt Liemt Lopt Uit: daar moet je bij zijn...

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Tijdens de opening van de Liempdse kerstmarkt, vrijdag rond zeven uur, stopte het met regenen. ,,En voor de rest van de avond blijft het droog", sprak de kerstman hoopvol. Hij kreeg ongelijk; naarmate de avond vorderde, kwamen nog verschillende buitjes voorbij. Dit zorgde er echter niet voor dat de bezoekers wegbleven; zij schuilden met een drankje bij de cafés rondom het Raadhuisplein en zodra het droog was, vervolgden ze hun weg langs de verschillende kraampjes van lokale ondernemers.

De opening van de kerstmarkt Liemt Lopt Uit was tegelijkertijd het startsein voor Liemt in 't Licht, waarbij inwoners en ondernemers de voorbije maanden werden opgeroepen sfeerverlichting op te hangen. René Knoops gaf aan dat er dit jaar vijfhonderd meter meer verlichting hangt dan vorig jaar. ,,We komen nu op een totaal van 7,5 kilometer. Dat houdt in dat je bijna nergens in Liempde kunt komen zonder dat je verlichting ziet", glunderde de Liempdse ondernemer. Michael Michiels, die dit jaar afscheid nam als voorzitter van de Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde (SPPiLL), gaf het startsein door een kerstster te verlichten.

Tegelijkertijd gingen tot verrassing van de bezoekers twee vuurpijlen de lucht in. Dit was voor een aantal kinderen aanleiding om elkaar alvast een gelukkig nieuwjaar te wensen. ,,Met een knaleffect gaan de kerstmarkt en Liemt in 't Licht van start", sprak Tossy de Man, de nieuwe SPPiLL-voorzitter. ,,Alle initiatieven zijn het bewijs dat er in Liempde veel mogelijk is door de goede samenwerking tussen ondernemers, inwoners en talloze vrijwilligers."

Dat bleek ook weer tijdens de kerstmarkt. Dit jaar koos de organisatie ervoor om het evenement te laten plaatsvinden op het Raadhuisplein, omdat de grond rondom de kiosk te 'zompig' zou zijn. De nieuwe locatiekeuze bleek een gouden zet. De kerstmarkt werd getrakteerd op een aantal regenbuien. Bezoekers gingen niet naar huis, maar schuilden met een drankje bij de nabijgelegen cafés, zoals Het Wapen van Liempde en De Durpsherberg. Zodra het weer droog was, kon weer langs de kraampjes worden gestruind.

22 kilo appels

Zo waren ook dit jaar de zelfgemaakte kerststukjes van Jong Actief Sportief (JAS) Liempde weer populair. Na een uurtje waren de meeste kerstplantjes al verkocht. ,,De meeste kerststukjes die je nog ziet staan, zijn al gekocht door bezoekers. Zij vroegen of wij ze tot het einde van de markt wilden bewaren", zei een vrijwilliger van JAS Liempde.

Ondernemers boden gratis hapjes aan. Zo bakten mensen van 't Struifhuis talloze pannenkoeken, deelden medewerkers van Putmans Slijterij oliebollen en kerstbrood uit, zorgden mensen van garagebedrijf Van Oorschot voor erwtensoep en gehaktballen en vonden de warme appeltjes met kaneel van groente- en fruitwinkel De Pompoen gretig aftrek. ,,Er gaat wel 22 kilo appels doorheen vandaag", grinnikte eigenaresse Nellie van de Veerdonk. Bij de stand van Jeugdnatuurwacht Liempde konden kinderen en volwassenen een vogeltaartje maken. En hoewel de markt vooral in het teken stond van kerst, was er ook nog een carnavalesk tintje toegevoegd aan het evenement. Hoewel de nieuwe Ploegersprins- en adjudant inmiddels geïnstalleerd zijn, kreeg iedereen de kans zelf ook eens de steek op te zetten en te poseren met het (kartonnen) leutduo. Prins Witte d'n Urste (Eric van der Heijden) en zijn adjudant Toon Vos verschenen even later écht op de kerstmarkt en mochten ook even poseren naast hun eigen foto's...

GEZINSUITJE

Voor de kinderen was er genoeg te doen tijdens het winterse evenement. Ze kregen allerlei hapjes bij kraampjes, maar mochten ook hun eigen marshmallows roosteren bij de vuurput. En voor de jeugd die niet zelf over de kerstmarkt wilde lopen, was daar het voertuig van Henk en Nolly Kuppens, die voor de gelegenheid in de rol van Jozef en Maria waren gekropen. Het echtpaar staat bekend om de toneelstukjes die ze opvoert. ,,Zo zijn we tijdens de Boeremèrt wel eens landlopers geweest", grinnikte Nolly. Ezel Sarah trok het houten voertuig van Jozef en Maria over de markt. ,,Sara kan niet goed tegen regen", zei Nolly. ,,Gelukkig is het grotendeels droog vandaag."

Voor Het Wapen van Liempde stond vrijdagavond een grote houten kerstboom. Bezoekers konden zelf een kerstwens op een bal schrijven. Sanne Bevers (6) wenste iedereen een vrolijke kerst toe. Vader Paul gaf aan dat hij en zijn gezin vaste bezoekers zijn van de kerstmarkt. ,,Het is een evenement waar je echt bij moet zijn. De ondernemers verzorgen het tot in de puntjes en er is voor iedereen iets te doen. Een écht gezinsuitje."

FOTO LINKS: Iedereen kreeg de kans een kerstwens op te hangen in de houten boom voor Het Wapen van Liempde. Jo Termeer wenste iedereen een goede gezondheid toe. (Foto's: Gerard Schalkx).

FOTO RECHTS: Jingle bells, Stille Nacht: het samenspelgroepje van fanfare Concordia liet allerlei kerstnummers de revue passeren.

Afbeelding