Afbeelding
Foto: SPPiLL

NIEUWE INFORMATIECENTRA IN LIEMPDE

Samenwerking wordt toverwoord Groene Woud

TONNIE WESSELING

Brabants Landschap en SPPiLL (Stichting Promotie Projecten in Leefbaar Liempde) slaan binnen het programma Kloppend Hart van Het Groene Woud de handen ineen en gaan samenwerken om de kennis van het cultureel erfgoed met elkaar te delen. SPPiLL gaat bovendien intensief samenwerken met de heemkundestichting Kèk Liemt. Op korte afstand van elkaar worden twee informatiepunten gerealiseerd.

Vorige week tekenden directeur Jan Baan van Brabants Landschap en Tossy de Man, voorzitter van SPPiLL in de sfeervolle herenkamer van de monumentale hoeve Groot Duijfhuis een intentieverklaring. Tevens tekende De Man samen met voorzitter Arnold van den Broek van Kèk Liemt een samenwerkingsovereenkomst.

Informatiepunten

In het Groot Duijfhuis, aan de Hoevedreef in de Liempdse buurtschap Kasteren, gaat het stalgedeelte als informatiepunt fungeren. En enkele kilometers verderop, in de dorpskom van Liempde wordt een langgevelboerderij aan de Barrierweg 4 omgebouwd tot cultuur- en landschapshistorisch informatiecentrum.

In zijn inleiding schetste Baan het door het Brabants Landschap vijftien jaar geleden aangekochte Duijfhuis als 'een gebouw dat leeft in de gemeenschap voor bijzondere gebeurtenissen in Het Groene Woud'. Baan noemde zichzelf een Groene Woudpionier en wil zeker weten dat het Duijfhuis en omgeving zo gebruikt gaat worden: ,,Met dat mooie groene gebied móet je gewoon iets doen, het gebouw gaat een symboolfunctie worden. Deze plek gaat ertoe bijdragen dat meer mensen gaan zien welk mooi gebied het hier is."

SPPiLL-voorzitter De Man merkte op: ,,Het is prettig om een satelliet te hebben als uitgangsbasis, we hebben dan ook allerlei plannen. Het doel van deze intentieverklaring is een uitwisseling van bezoekers zodat beide locaties een goed en levendig geheel zijn. We zullen nog genoeg te doen hebben."

De realisatie van het informatiecentrum van SPPiLL in hartje Liempde vormt een onderdeel van het project om van Liempde een gastvrije en cultuurhistorische toegangspoort tot het hart van Het Groene Woud te maken. Kék Liemt levert vanuit haar kennis en kunde als heemkundestichting een actieve bijdrage aan de doelstellingen. Voorzitter Van den Broek merkte op: ,,We zijn een club van denkers en doeners."

Beide informatiepunten zullen, naar het zich laat aanzien, medio 2016 gerealiseerd zijn. ,,We gaan er iets moois van maken", besloot Baan.

Jan Baan (Brabants Landschap) en Tossy de Man (SPPiLL) ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst in de herenkamer van het Groot Duijfhuis. Arnold van den Broek (Kèk Liemt) kijkt toe.