Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

MICHAEL VAN GERWEN WIL WERELDTITEL DARTS PROLONGEREN

'Weer hongerig naar een titel'

PETER DE BEKKER

Dubbel twintig. Dat was het vakje dat Michael van Gerwen op 1 januari wereldfaam bezorgde. Hij won daarmee het PDC WK darts en sindsdien weet de hele wereld inmiddels wie de in Gemonde woonachtige Boxtelaar is. Hij is nu niet meer de grote uitdager van zestienvoudig wereldkampioen Phil Taylor, híj is zelf de te kloppen man. Zeker tijdens het WK, dat morgen in Londen begint.

Van Gerwen moet het in de eerste ronde opnemen tegen Joe Cullen. ,,Een jonge, prima en explosieve speler. Ik ken hem heel goed", vertelt Van Gerwen. ,, Hij heeft alleen een heel slecht jaar achter de rug. Hij heeft wel een keer van mij gewonnen, toevallig. Toen stond hij briljant te spelen. Maar bij de PDC speelt iedereen zo'n twintig keer per jaar tegen elkaar. Dat kan dus een keer gebeuren. Daar til ik niet zwaar aan. Ik moet gewoon zorgen dat ik die eerste wedstrijd win. Ik ben de wereldkampioen. Ik moet performen als een wereldkampioen."

NIEUWE STATUS

Zijn status als titelverdediger brengt ook nadelen met zich mee. Prestaties worden breed uitgemeten en iedereen wil iets van hem. ,,Dat is nu eenmaal zo. Dat is de prijs die je betaalt om wereldkampioen te zijn. Vroeger kon ik hier alleen maar van dromen, van deze situatie. Nu is het realiteit. Ik ben er trots op, dat ik dit bereikt heb in zo'n korte tijd." Het zorgt wel voor extra druk. ,,Maar druk had ik vorig jaar en de jaren daarvoor ook. Ik wil altijd het beste uit mezelf halen."

Van Gerwen zit aan de zware kant van het speelschema. In de derde WK-ronde kan hij de Engelsman Terry Jenkins treffen. Die versloeg hem in de tweede ronde van het laatste grote toernooi, de Players Championship Finals. En de rondes daarna zijn Dave Chisnall en Gary Anderson – die het Players Championship Finals-toernooi won – potentiële tegenstanders. ,,Maar dat zijn natuurlijk wel spelers die me liggen. Qua spel, qua snelheid… Daar haal ik ook mijn voordeel uit. Ik weet dat ik – als ik goed ben – die wedstrijden win."

PRAATJES TAYLOR

Zijn vroege uitschakeling tijdens de Players Championship Finals was verrassend. Ook de twee grote toernooien daarvoor, de Grand Slam of Darts en de Masters in Edinburgh, leverden Van Gerwen geen finaleplaats op. In Schotland was Mervyn King in de halve eindstrijd net te sterk voor hem. Tijdens de Grand Slam of Darts zette de Belg Kim Huybrechts hem in de kwartfinale de voet dwars. Dat zegt volgens 'Mighty Mike' echter niets. ,,Je kunt geen toernooi vergelijken", benadrukt de wereldkampioen. ,,Ik til er ook niet zwaar aan. Ik heb in oktober twee toernooien gewonnen, het EK en het World Grand Prix-toernooi. Tijdens de Players Championship Finals was ik ziek. Daar moet je even van herstellen. Maar ik voel me goed. Die nederlagen maken me ook weer hongerig naar een titel. Maar alles is een momentopname. Het heeft te maken met de vorm van de dag. Soms gaat het om details. Alles moet goed vallen op zo'n dag."

Phil Taylor wordt op voorhand als grootste concurrent van Van Gerwen gezien in de strijd om de wereldtitel. 'The Power' schreef de afgelopen maanden het World Matchplay-toernooi op zijn naam en de Grand Slam of Darts. De Engelsman liet bij vlagen weer magnifiek darts zien. En dan krijgt de Engelsman praatjes... ,,We dagen elkaar altijd een beetje uit", glimlacht 'Mighty Mike'. ,,Dat is alleen maar leuk. Hij houdt ervan mij te prikkelen. Maar er zijn meer goede darters."


Dommelruiter
Lisa Bekkers
wint kringfinale


Afgelopen weekeinde hebben leden van de Liempdse paardensportvereniging De Dommelruiters in Ammerzoden deelgenomen aan de dressuurfinale dressuur van de kring 's-Hertogenbosch. Lisa Bekkers plaatste zich rechtstreeks voor het Brabants kampioenschap.

Om aan deze wedstrijd deel te mogen nemen moesten de voorgaande drie selectiewedstrijden met succes zijn volbracht. De beste uit elke rubriek mocht starten tijdens deze finale. Lisa Bekkers behaalde zowel in de klasse DZ2 als DZ1 de titel met respectievelijk Anjershof Harmony (496 punten) en Jonkers' Pieter (452 punten). Zij heeft zich rechtstreeks gekwalificeerd voor het Brabants kampioenschap. De overige deelnemers worden pas over enkele weken bekend.

Overige uitslagen

Klasse AL2: 3. Luuk van de Sande/Paddington 404 punten. DL1: 3. Koen van de Sande/Maurik's Jimmy Choo 376. DL2: 3. Fleur van de Sande/Navarana's Sinclair 380. DL2: Daan van de Sande/Reekamp's Silvano 366. DM1: 4. Daan van de Sande/Siepke's Golden Boy 372. DZ2: Lisa Bekkers/Nocturn van de Beekerheide 489. DZ1: Lieke Bekkers/Nearco 408. L1: Monique van de Sande/Edena 367. Z2: 3. Monique van de Sande/Amadin S 423.

Vorige week hebben de ponyruiters nog een springwedstrijd verreden in Velddriel. Luuk van de Sande sprong met Paddington in de klasse AB en behaalde een vierde plaats in zijn klasse met 67 punten voor stijl. Daan van de Sande behaalde met Reekamp's Silvano een eerste prijs dankzij twee foutloze ronden en een stijlbeoordeling van 75,5 punten.


Turnclub Tabitta

Gymnastiekvereniging Tabitta uit Boxtel is goed begonnen aan het turnseizoen. De debuterende 'instappers' Summer van den Hurk en Esmee Komen maakten tijdens de regiofinale in Breda een goede indruk en legden respectievelijk beslag op de zesde en de derde plaats. Komen mocht mede dankzij een hoge score op de balk het brons in ontvangst nemen.