Guess What op het podium in jongerencentrum B-Town. (Foto: Peter de Koning
Guess What op het podium in jongerencentrum B-Town. (Foto: Peter de Koning Foto: Peter De Koning

Festival Boxtel Rocks! trekt tweehonderd bezoekers

Punk, rock en blues vullen B-Town

PIETER HEIJBOER

Liefhebbers van gitaren, drums en bassen kwamen zaterdag aan hun trekken. Tijdens het festival Boxtel Rocks!-festival in jongerencentrum B-Town traden bands op, variërend in de genres van blues tot hardcore punk.

In de popzaal aan de Baroniestraat speelden elf formaties vanaf drie uur. Tot middernacht klonk, afgewisseld met pauzes


Minder lang
knallen tijdens
jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling mag deze keer minder lang vuurwerk worden afgestoken dan in voorgaande jaren. Op oudejaarsdag mogen liefhebbers vanaf 18.00 uur knallen. 's Nachts om 02.00 uur moet het weer stil zijn. Op deze manier moet overlast zoveel mogelijk worden beperkt.

Tot en met vorig jaar konden liefhebbers op de laatste dag van het jaar vanaf 10.00 uur de straat op gaan met hun knallers en fluiters. Dit jaar is vuurwerk overdag uit den boze op woensdag 31 december. Pas vanaf 18.00 uur mag vuurwerk worden afgestoken.

Voor dit tijdstip is gekozen omdat dan alle winkels dicht zijn en zich minder mensen op straat begeven. Overtreding wordt bestraft met een boete. Eerder was ook geprobeerd om landelijk het aantal verkoopdagen terug te brengen naar twee in plaats van drie, maar dat is niet gelukt.

Mensen mogen maximaal vijftien kilo vuurwerk in huis hebben. Jongeren van 12 tot 16 jaar mogen enkel 'klein vuurwerk' afsteken voor binnenshuis. Voor 16- tot 18-jarigen geldt dat ze vuurwerk buiten mogen afsteken, maar alleen binnen een afgebakend gebied.

Voor carbidschieten blijven de regels ongewijzigd omdat het volgens de wet geen vuurwerk is. Dat mag op oudejaarsdag dus gewoon vanaf 10.00 uur.

van een halfuur, doorlopend muziek. Guess What betrad als tweede het podium en was bovendien een dag later ook te beluisteren in café Dok 12 aan de Markt tijdens de nostalgische kermis en kerstfair. De vijfkoppige band met zangeres speelde covers van onder meer Foo Fighters en Artic Monkeys.

,,Het was volle bak", vertelde jongerenwerker Wililam Dierckx van B-Town na afloop. Met tweehonderd betalende bezoekers en de leden van de bands die speelden zijn dat samen 250 mensen. ,,Meer mogen we niet toelaten in het zaaltje", zei Dierckx.

,,Het festival was een goede afspiegeling van wat er op het gebied van popmuziek in Boxtel allemaal gebeurt. Het was erg geslaagd", aldus de Boxtelse jongerenwerker. Extreme muziekuitingen als heavy metal en hardcore punk hadden ook een plaats op Boxtel Rocks!. ,,Dat hoort er allemaal bij en zo hoort het ook. Ieder heeft zo zijn eigen smaak."

Bewust was er voor aanvang geen tijdschema verspreid. ,,Dan krijg je dat mensen alleen komen voor die ene band terwijl er genoeg anders leuks te zien en te horen is", vindt Dierckx.

FOTO BOVEN: De band Guess What speelde muziek van bands als Foo Fighters en Kings of Leon. (Foto: Peter de Koning).


Muziek in café Den Boer

In het Boxtelse café Den Boer vindt vanavond, donderdag 18 december de maandelijkse meezingavond plaats. Deze keer klinkt vanaf 21.00 uur live muziek. Zondag 21 december brengt de rockband The Herriecanes het etablissement aan de Corpus vanaf 18.00 uur in kerstsferen. De zangeressen Yvonne van Beers en Jet Mathijssen versterken de formatie. Beide optredens zijn gratis toegankelijk.