De vertrekkende voorzitter Alphons van der Heijden van de Voedselbank toon de nieuwe transportwagen van de Voedselbanken in Boxtel, Haaren en Sint-Oedenrode. (Foto: Peter de Koning).
De vertrekkende voorzitter Alphons van der Heijden van de Voedselbank toon de nieuwe transportwagen van de Voedselbanken in Boxtel, Haaren en Sint-Oedenrode. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter De Koning

AFSCHEID VOORZITTER ALPHONS VAN DER HEIJDEN

Nieuwe transportbus voor Voedselbank

STEFAN LATIJNHOUWERS

De bestuursleden en vrijwilligers van de Voedselbanken in Boxtel, Haaren en Sint-Oedenrode zijn zo trots als een pauw op de nieuwe transportbus die dinsdagmiddag op de Boxtelse Markt stond te blinken. De vertrekkende voorzitter Alphons van der Heijden, die tijdens zijn afscheidsborrel in bar Becoloth lovende woorden kreeg toegezwaaid van secretaris Jan Balk en burgemeester Mark Buijs, keek met een voldaan gevoel naar de 'transporter' zoals hij de nieuwe aanwinst omschreef. ,,Nu dit project is afgerond, kan ik met een gerust hart afscheid nemen."

De gemeente Boxtel werkte dinsdag mee aan de bijeenkomst 'Voedselbank on Tour' op de Markt van Omroep Brabant en de Stichting Voedselbank. Burgemeester Buijs liet weten dat hij blij was met de actie van de omroep om het werk van de Voedselbank onder de aandacht te brengen en om voedsel in te zamelen. Buijs complimenteerde Van der Heijden voor de televisiecamera met zijn verdiensten voor de Boxtelse instelling en gaf hem een doos met fairtrade producten cadeau.

,,Energieke en gedreven mensen als Alphons zijn goud waard voor de samenleving. De uren en de energie die hij de afgelopen jaren gestoken heeft in de opbouw van de plaatselijke Voedselbank zijn bijna niet te tellen. Hij heeft er mede voor gezorgd dat deze voorziening momenteel efficiënt opereert en gebruik kan maken van de diensten van zoveel vrijwilligers."

KOELCEL

Van der Heijden was zichtbaar geraakt door de woorden van de burgemeester. ,,Ik ben trots op de nieuwe transportbus, die een investering vergde van zo'n 60.000 euro en mede mogelijk is gemaakt door financiële bijdragen van zoveel verschillende organisaties, scholen en instellingen. Met Stichting Boel maakten we in juni 2013 de afspraak om een concrete actie voor de Voedselbank op touw te zetten, wat uiteindelijk geleid heeft tot de aanschaf van deze nieuwe en moderne transporter, die onder meer is uitgerust met een elektronische koelcel en een hydraulisch laadsysteem."

DOELEN

Van der Heijden noemt zichzelf liever 'meewerkend voorman' dan voorzitter. ,,Ik ben trots op wat we sinds mijn aantreden in januari 2011 allemaal bereikt hebben. Destijds hadden we geen bestuur, geen gebouw, geen geld en maar een klein clubje vrijwilligers. Nu steken 45 mensen hun handen uit de mouwen voor de voedselbank en hebben we als eerste in Noord-Brabant het zogeheten voedselveiligheidcertificaat mogen ontvangen. Nu alle doelen ruimschoots zijn gehaald, is intern de behoefte uitgesproken aan een bestuurder op afstand. Ik ben blij dat ik een bijdrage heb kunnen leveren aan de opbouwfase, daar heb ik me met liefde veertig tot zestig uur per week voor ingezet. De Voedselbank is klaar voor de toekomst."

De vertrekkende voorzitter deed bij zijn afscheid een beroep op het bestuur en alle andere betrokkenen van de Voedselbank. ,,Ik hoop dat u zich allen blijft inzetten voor degenen die écht niet zonder de tijdelijke hulp van de Voedselbank kunnen. En dat de cliënten én de medewerkers op uw steun kunnen blijven rekenen."

OP DE FOTO: De vertrekkende voorzitter Alphons van der Heijden van de Voedselbank Boxtel toont de nieuwe transportbus van de Voedselbanken in Boxtel, Haaren en Sint-Oedenrode. (Foto: Peter de Koning).


Mariëtte van de Sande is voedingsconsulente

'Leren om goede keuzes te maken'

Mariëtte van de Sande helpt mensen met over- of ondergewicht. De Boxtelse behaalde onlangs haar diploma en wil zoveel mogelijk mensen helpen bij het streven naar het gewicht dat bij hen past. ,,Ik luister, geef advies en we zoeken samen naar een oplossing."

Hulpmiddelen als shakes laat Van de Sande in haar methode achterwege. ,,Een maaltijdvervanger blijft een maaltijdvervanger. Ik wil mensen helpen om hun voedingspatroon te veranderen. Heel veel mensen weten niet precies wat gezond is. Je hoeft helemaal niet op een houtje te bijten om af te vallen en op verjaardagen kun je ook best wat pakken. Het gaat er alleen om wat je eet. Hoeveel eiwitten, koolhydraten of vet je nodig hebt, is bij iedereen anders. Ik luister, geef advies en we zoeken samen naar een oplossing."

De Schijf van Vijf vindt Van de Sande eigenlijk oubollig klinken. ,,Maar het laat wel zien wat de goede verdeling is. Gewoon eten is het beste. Daarnaast ga ik na of de cliënt meer zou moeten bewegen. Ik ben er niet om iemand echt zwaar aan het sporten te zetten, maar bijvoorbeeld op de fiets naar het werk kan al een verschil zijn."

Ze had altijd al een interesse voor voeding. ,,Ik was er altijd al veel mee bezig, dus ik dacht: 'kan ik daar niet iets mee gaan doen?'" Ze haalde haar diploma bij de LOI en heeft zich aangesloten bij de Beroepsvereniging Gewichtsconsulenten Nederland (BGN).

Mede daarom komen sommige cliënten met een aanvullend verzekeringspakket in aanmerking voor een vergoeding. Dat is afhankelijk van de verzekeraar. Andere reden voor aanlsluiting bij de BGN is de bijscholing die verplicht wordt gesteld. ,,Zo blijf je op de hoogte van alle nieuwe technieken. En ik leer graag", vertelt Van de Sande. Een kennismakingsgesprek is gratis. ,,Zo'n gesprek vind ik belangrijk. Ik moet wel kunnen bieden wat de mensen van mij verwachten. Dan volgt er een intakegesprek met daarop een plan van aanpak. Het idee is dat iemand op den duur zelf uit de voeten kan. Leren om goede keuzes te maken."

Mariëtte van de Sande heeft haar pratijk aan huis in Händelstraat 15 in Boxtel. Surf voor meer informatie naar haar website www.gewichtsconsulenteboxtel.nl of bel naar telefoonnummer 06-34 75 14 65.

OP DE FOTO: Mariëtte van de Sande in haar praktijk aan huis.

Mariëtte van de Sande in haar praktijk aan huis.