De rups was de populairste attractie zondagmiddag. Enkele ouders waagden ook een rondje. (Foto: Peter de Koning).
De rups was de populairste attractie zondagmiddag. Enkele ouders waagden ook een rondje. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

GEZELLIGE DRUKTE OP KOOPZONDAG IN BOXTEL

Nostalgische winterkermis is vooral in trek tijdens Kerstfair

Het weer lijkt het te willen goedmaken voor de opening van vrijdagavond. Geen regen deze zondag, maar een heldere lucht en zowaar een lekker zonnetje. De temperatuur is niet eens hoger dan op de eerste kermisdag, maar toch voelt het behaaglijker door de zonnestralen. De koudste is het in de schaduw of op grote hoogte. En dat voel je bovenin het reuzenrad. Echt storm loopt het niet bij deze attractie, maar bezoekers moeten toch wel even in de rij staan. Logisch, want bij het in- en uitstappen houdt het reuzenrad even halt...

Een man staat met twee kleinkinderen te wachten. Die zijn niet zo geduldig als hun opa. Stilstaan is moeilijk, maar bewegen helpt óók tegen de kou want de wachtrij vangt geen zon. Een moeder gaat samen met haar zoon. Hij vindt het zichtbaar spannend en kan de benen ook niet stil houden.

Eenmaal een plekje gevonden, gaat het vlot. Met een redelijke snelheid draait het rad rond. Bovenin een fraai uitzicht over Boxtel, mede dankzij het heldere weer. Rechts de Sint-Petrusbasiliek, wie omkijkt ziet de flats in Boxtel-Oost. En rechtvooruit in de verte de Heilig Hartkerk. Wie geluk heeft, hangt boven even stil om zijn ogen nog beter de kost te kunnen geven. Ondanks de zon die fel schijnt is tijdens een ritje de kou wel voelbaar vanwege de wind. Handschoenen blijken geen overbodige luxe.

FLOS PAKKEN

Het drukst is het bij de rups waar veel ouders tevreden zien hoeveel lol hun kinderen aan de kermisattractie beleven. Dat moet natuurlijk op de foto en menigeen houdt de smartphone dan ook in de aanslag. Een medewerker houdt een stok vast waaraan een bol met kunststof slierten hangt. De kinderen maken kabaal terwijl ze proberen de zogeheten flos te pakken om zo een extra gratis ritje te winnen.

Nostalgie is troef. Wat moderner ogende attracties als een simpele draaimolen of de kraam om eendjes te hengelen laten de meeste mensen links liggen.

In de Stationsstraat klinkt door de boxen 'Let it snow, let it snow'. Geen sneeuw in Boxtel, maar wel winterse sferen. De geur van oliebollen en Hollands gebak maakt hongerig. De bezoekers kopen dan ook vooral etenswaar. Naast de zoetigheid van beignets en verse stroopwafels gaan veel mensen ook gewoon voor een frietje. En veel animo is er voor de oosterse snacks op de Markt.

Noottoestand

Op verschillende plekken spelen lokale muziekgroepen bekende kerstliedjes. Het jeugdorkest van de Gildenbondsharmonie galmt lekker in Croonpassage. Het blazerscollectief Noottoestand uit Liempde neemt geen genoegen met een vaste stek. De hele middag lopen de muzikanten in hun kerstpak door het centrum. Zo ook op de hoek van de Markt en de Kruisstraat waar op dat moment de zon schijnt.

Muziek klinkt ook bij grand café Rembrandt. Een koperensemble met muzikanten van onder meer Boxtel's Harmonie wisselt af met het Dükerskoor dat het gebruikelijke smartlappenrepertoire grotendeels ingewisseld heeft voor kerstliedjes. Ook hier worden oliebollen en drankjes verkocht. Drie accordeonisten begeleiden het uit de kluiten gewassen koor dat maar net onder de overkapping past. Er heerst een jolige sfeer, maar dirigent Arie Koorengevel roept zijn koorleden tot orde: ,,Nu even serieus." De accordeonisten zetten in, het koort volgt.

Valentijnswens

Op straat maken muzikanten van De Aggemarvanhuisaf Band reclame voor de muziekshows Remember the Dreams, die over een week worden gehouden in Classic Park. En ze wijzen voorbijgangers tevens op de caravan van het televisieprogramma 'All you need is love' die tegenover Rembrandt staat opgesteld. Wie het wil kan daarin voor de camera een valentijnswens inspreken. Het liefst met een gek hoedje of een pruik op. Want Valentijnsdag valt komend jaar samen met carnavalszaterdag en dan speelt de muziekkapel tijdens het altijd drukbezochte Waggelpodium.

Mark Zwanenveld, een van de medeorganisatoren van het Waggelpodium, spreekt een boodschap in voor zijn vrouw Olga. Hij kijkt verliefd in de lens. ,,Sommige doen het serieus, anderen niet. Het is vooral heel leuk", zegt hij. ,,Alle wensen worden op carnavalszaterdag achter elkaar vertoond op een groot scherm in de zaal van Rembrandt. ,,Het wordt zoals altijd een gezellige avond met alleen maar Boxtelse artiesten en de meesten worden begeleid door De Aggemarvanhuisaf Band. Deze valentijnswensen zijn een leuke toevoeging aan het programma", vertelt Zwanenveld.

FOTO BOVEN: De rupsbaan was, samen met het reuzenrad, het meest in trek tijdens de nostalgische winterkermis die zes dagen lang op de Boxtelse Markt stond. (Foto: Peter de Koning).