Afbeelding
Foto: Gerard Schalkx

LIEMPDSE JEUGD MAAKT INDRUK IN PLOEGERSRESIDENTIE DE PUNDER

Knallend 'Ploegerrang' vol show, zang en dans

Zaal De Punder in Liempde stond zondag geheel in het teken van het Ploegerrangfestival. Zeventien individuele deelnemers en groepen zongen of playbackten voor een goedgevulde zaal en streden om de eerste plaatsen. Naast de eer mogen de winnaars ook deelnemen aan de jeugdzittingsavonden op 16 en 17 januari.

De jury had deze middag een enorm lastige taak, want het niveau was hoog. Over één ding was iedereen het eens: het was een knallend festival vol show, zang en dans.

Er waren dit jaar twee aanmeldingen om zelf te zingen. Alle deelnemers en het publiek droegen een steentje bij en zongen uit volle borst prinses Maxi en alle andere jarigen een lang leven toe. Toch nemen zij geen deel aan de jeugdzittingsavonden. Die eer ging naar Okke Spaas (groep 5 en 6) en Marijn van Dongen (groep 7 en 8). De dappere Okke rapte en zong over een hele mooie dag en wordt volgens de jury de beste zanger van Nederland. Marijn had zelf een eigen rapnummer geschreven. Heel stoer wist hij met een goed humeur en een kieltje de harten van de juryleden te stelen. Marijn kreeg een lovende rappende beoordeling: Hé Marijn, door jou is het fijn, om bij het Ploegerrang te zijn!

Playback populair

Het playbacken was dit jaar populair, met veel aandacht voor dans en decor. Zelfs al bij de kinderen uit groep 3 en 4. De heksen Karlijn van der Pas, Lieke van de Langenberg, Fieke van der Sloot, Bente de Jong en Sofie Saris wonnen de eerste prijs. Met 'Als je een heks bent' betoverden zij het publiek. Sam van Abeelen en Ynez de Grouw playbackten 'Me en my selfie' goed, net als Loes Termeer en Meggy van Zuijlen die met hun feestelijke Kinderen voor Kinderen-liedje de derde prijs wonnen.

Ook de jeugd uit groep 5 en 6 playbackte en danste er flink op los. De eerste prijs ging naar Senna Smulders, Janne de Bresser, Mirte Franken en Sterre Verhagen. Vier enthousiaste jongedames met de swingende act 'Mijn boek'.


Alle goede dingen
gaan niet in,
maar mét drieën

Dweilorkest Op naor d'Honderd uit Liempde heeft een belangrijk jaar achter de rug. Het muziekgezelschap heeft immers het 'Nog 75 jaren Te Gaan'-jaar op een goede manier doorstaan.

In 1989 ontstond bij Jan van de Wiel, Jan van der Linden en Gerard Schalkx het idee om een orkest te gaan vormen. Het drietal trof elkaar jaarlijks tijdens de carnavalsdagen. Door wisselende omstandigheden spelen nu nog slechts drie muzikanten mee van de originele bezetting. Maar dat weerhoudt de leden er niet van om nog elke week te repeteren om tijdens het eeuwfeest in 2089 zo goed mogelijk uit de muzikale verf te komen.

Om die vorderingen aan het publiek kenbaar te maken wordt sindsdien traditioneel aan het begin van het nieuwe jaar een openbare repetitie gehouden. Dit jaar op zaterdag 3 januari in de vertrouwde ambiance van het repetitielokaal: café 't Groene Woud (in volksmond Sien Peyn) in de Liempdse buurtschap Kasteren. Vanaf 20.00 uur worden bevriende muzikanten en bezoekers onthaald door het jubilerende Op naor d'Honderd. De muzikale collega's van 't Herriemenieke en Noottoestand uit Liempde hebben beloofd om de afronding van het jubileumjaar met hun klanken te komen ondersteunen. Al met al reden genoeg om er samen met het aanwezige publiek een gezellige avond van te maken.

De mannelijke pinguïns Bart Roovers, Jens Broeders, Jitse van der Sloot en Jurre Maas pakten zilver. Zingend, swingend met hun billen en ronddraaiend kregen ze de handen op elkaar. De kleurige Benthe van Dijk, Janne Oerlemans, Eva Sanders en Elise van der Schoot playbackten en dansten op het vrolijke 'Jungle Dance'. Zij deelden de derde prijs met de Timber- en breakdance-act van Brecht Beerens, KikiScheutjens, Inge Timmermans en Pip van Houtum.

Veel talent

Bij de groep 7 en 8 waren acht acts. Marijn van Dongen en Job van der Vleuten namen trots de eerste prijs in ontvangst voor hun zang- en jodel-optreden 'Boven op de berg'. Al jaren treedt dit duo samen op. Deze prijs is een mooie erkenning van hun samenwerking, omdat het voor Job het laatste jaar was dat hij mee mocht doen aan het festival. Op de tweede plaats eindigden Lieke Jennissen, Valerie Legius, Dominique van Laarhoven en Loes van der Ven. Zij vertolkten 'Juanita Banana' prachtig vals en brachten het publiek in opera-sferen. Nienke Broeders, Fenna Maas, Noa Smulders, Tim Roovers, Jurre van Vechel en Thijs Welvaarts gaven een prachtig optreden als de generaals van het Leger des Heils. Het alternatieve liedje van YMCA sloeg goed aan en won de derde prijs.

De andere kandidaten kwamen op een gedeelde vierde plaats. Ilene van Rooij, Marie Fournier, Robin Everaers, Gitte den Ouden, Sophie van Oirschot bouwden een feestje en kregen met 'hop, hop, hop' de zaal op zijn kop. Nina van de Laar, Anouk van den Brand, Mees van Abeelen, Lotte van den Heuvel, Noor el Ghousli en Antje Saris playbackten 'Er is toe!' en maakten indruk met het prachtige decor en kleding. Sanne Kluytmans schitterde letterlijk én figuurlijk en liet zich horen met 'Ik ga voor goud' van Roy Donders. Isa Schoenmakers, Donya van der Schoot, Benthe Coolen en Sietske van Zuijlen vlogen 'Naar de Costa'.

Nadat jeugdprinses Maxi en adjudant Meike alle prijzen hadden uitgereikt, maakte Prins Witte d'n Urste de winnaar van De Vrolijke Noot bekend; het meest ludieke en vrolijke optreden van de middag. Op een carnavaleske en cabaretachtige manier kregen de bezorgde ouders Bart van der Pas en Luuk van de Sande hun 'Huilbaby' Jurre Traa en het publiek aan het lachen. Ook zij treden op tijdens de Jeugdzittingsavonden op 16 en 17 januari.

FOTO BOVEN: Tijdens het Ploegerrangfestival behaalden Senna, Janne, Mirte en Sterre met 'Mijn Boek' de eerste plaats bij groep 5-6. (Foto: Gerard Schalkx).

Gemonde

Herbenoeming Pommer

De gemeenteraad van Sint-Michielsgestel heeft een positief oordeel gegeven over de herbenoeming van burgemeester Jan Pommer. De tweede ambtstermijn van Pommer, die sinds mei 2003 actief is als burgervader in de gemeente en aangegegeven heeft graag door te gaan in zijn huidige functie, loopt af op 16 mei 2015. Het is uiteindelijk de minister van Binnelandse Zaken en Koninkrijksrelaties die Pommer benoemt voor een nieuwe ambtsperiode.