Afbeelding
Foto: Peter De Koning

EIGEN RISICO STIJGT NAAR 375 EURO

Geen veranderingen voor
fysiotherapie in 2015

Ieder jaar gaat een op de vijf mensen naar de fysiotherapeut vanwege aandoeningen aan spieren of gewrichten. De fysiotherapeut helpt hen hiervan te herstellen, de klachten zoveel mogelijk te verminderen of er zo goed mogelijk mee om te gaan. Daar zijn natuurlijk kosten aan verbonden. De ene keer is iemand hier automatisch voor verzekerd, de andere keer niet.

Wat fysiotherapie kost, hangt grotendeels af of iemand een basis- of aanvullende verzekering heeft. Daarnaast is de soort behandeling van belang en hanteren verschillende praktijken hierbij hun eigen prijs per zitting.

Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering voor de meeste klachten. De mate van vergoeding is afhankelijk van welke aanvullende verzekering is afgesloten. Er is veel verschil tussen zorgverzekeraars in hun dekking van fysiotherapie. Aanvullende pakketten variƫren tussen vergoeding van zes behandelingen en onbeperkte vergoeding voor fysiotherapie per jaar. Heel veel Nederlanders hebben dan ook een aanvullend pakket voor fysiotherapie. Het eigen risico wordt niet aangesproken als er vanuit de aanvullende verzekering gedeclareerd wordt.

Een ander deel van fysiotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering, hier

heeft iedereen recht op. Er is een lijst met daarop vele indicaties die recht geven op langdurige behandeling door een fysiotherapeut, bijvoorbeeld revalidatie na een operatie, COPD, Parkinson, neurologische problemen en oncologie. Vanaf de 21e behandeling wordt fysiotherapie volledig vergoed door de basisverzekering. Hierop is wel het eigen risico van toepassing. In 2015 stijgt dit van 360 naar 375 euro. De eerste twintig behandelingen moeten dan wel vergoed worden door de aanvullende verzekering.

Over de vergoeding van fysiotherapie en de zorgverzekeringen leven de nodige vragen. Zo vraagt menigeen zich af of je voor fysiotherapie een verwijsbrief nodig hebt. Dat is niet het geval. Mensen kunnen meteen een afspraak maken bij een fysiotherapeut bij hun in de buurt.

Aan het einde van ieder jaar kan de zorgverzekering wijzigen. Dit biedt mensen de mogelijkheid hun zorgverzekering eens kritisch tegen het licht te houden: ben je verzekerd voor de fysiotherapeutische zorg die je nodig denkt te hebben? Betaal je niet te veel zorgpremie? En kunnen de kleine lettertjes nog voor verrassingen zorgen?

De zorgverzekeraars bieden nadere informatie, maar daarvoor kunnen mensen ook bij hun eigen fysiotherapeut terecht. Er is ook een speciale internetsite geopend: www.fysiotherapie2015.nl.


'We krijgen altijd enthousiaste reacties'

Zangworkshops van Boxtels muziekduo op bestelling

Ze geven al muziekles aan verschillende mensen in de regio en werken regelmatig samen met artiesten om muziek op te nemen. Daar komt nog meer bij. Het duo Inge van den Biggelaar en Roel Jongenelen gaat voortaan ook workshops geven aan huis. Het is in de eerste instantie een zangles aan huis, maar er is meer mogelijk.

Jongenelen maakt de vergelijking met een snackbar: ,,Als je daar naartoe gaat, kun je friet met alleen mayonaise bestellen, maar ook met wat anders of verschillende dingen tegelijk." ,,Het is in de eerste plaats puur een zangworkshop. Ik kom langs en neem onze geluidsinstallatie mee, maar mensen kunnen het zo gek maken als ze willen. Drankjes en hapjes kunnen wij ook voor zorgen", zegt Van den Biggelaar.

Er komen nu al af en toe bedrijven voor een personeelsuitje of groepen van kinderfeestjes naar de studio Apollo-98 aan het Apollopad 98 in Boxtel-Oost. Dan wordt er een nummer ingestudeerd door de groep waarna Jongenelen alles opneemt en er een cd'tje van maakt. ,,Dat is weer eens wat anders dan bijvoorbeeld een potje bowlen", zegt hij.

Teambuilding

,,Het is ook nog eens goed voor teambuilding, maar het is vooral heel gezellig. We krijgen altijd enthousiaste reacties. Het leek ons ook een goed idee om dit bij mensen thuis te gaan. Het opnemen van muziek moet wel in de studio, maar dat is allemaal mogelijk", vertelt Van den Biggelaar.

Meer informatie: www.roeljongenelen.nl en www.inch.nu.

FOTO ONDER: Inge van den Biggelaar en Roel Jongenelen zijn eigenaar van de Boxtelse studio Apollo-98. Het duo heeft haar dienstenpallet uitgebreid met zangworkshops aan huis. (Foto: Peter de Koning).