Afbeelding
Foto: Annelieke van der Linden

OPLEVERING WONINGEN VICARIS IN SEPTEMBER

'Toekomst voor verpauperd terrein'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

,,Het kan ons niet schelen wat er op het Joice-terrein komt, áls er maar iets komt. Het woningbouwplan ziet er in ieder geval geweldig uit", zei één van de overburen gistermiddag tijdens de officiële start van bouwplan Vicaris. Al vele jaren is het braakliggende perceel een doorn in het oog voor omwonenden. Dat is straks verleden tijd. Vanaf september volgend jaar staan er negen woningen op het perceel.

Wijlen Gert Packbiers, die jaren geleden werkte bij bouwbedrijf Aan de Stegge, verwierf de locatie aan de Vicaris Van Alphenlaan zo'n twintig jaar geleden. ,,Er waren veel plannen voor het terrein, zoals een appartementencomplex. Vanwege de veranderdende woningmarkt is zo'n gebouw er nooit gekomen", legde Peter Jakobs gistermiddag uit.

De eigenaar van JAWEL bouw, die eerder bij Aan de Stegge werkte, nam samen met Erik Donkers van Edo Bouw het initiatief voor een nieuw woonproject dat acht tweekappers en een villa omvatte. ,,Uiteindelijk kwam alles eind vorig jaar in een stroomversnelling en startte in april de verkoop", licht Jakobs toe.

bijzonder

Voor Laurens Packbiers, die samen met zijn vrouw Djoeke en kinderen Daan en Guus op het terrein gaat wonen, is de plek éxtra bijzonder. Hij is de zoon van Gert. ,,Bij de eerdere plannen voor het appartementencomplex zat ook een aantal tweekappers. Wij hadden interesse in zo'n woning, maar vanwege de crisis kwam het niet van de grond. Toen we hoorden van dit nieuwe plan, hebben we snel gereageerd", aldus Djoeke. Ze werden ingeloot voor hun eerste keus: een kavel op de hoek van het terrein.

,,We wilden het centrum van Boxtel niet uit, maar wel groter wonen. Dit is een perfecte locatie", aldus Laurens, die aangaf dat het gisteren exact vijftien jaar geleden was dat zijn vader stierf. ,,Het is bijzonder dat alles samenvalt op deze dag. Het heeft zo moeten zijn." Het gezin heeft hun huidige woning aan De Dekanij inmiddels verkocht. Laurens: ,,We hadden gehoopt dat de huizen iets eerder worden opgeleverd, maar september is ook prima. We kijken er naar uit."

Inmiddels zijn zes woningen verkocht en hebben belangstellenden een optie op een zevende huis genomen. ,,En die overige woningen worden vast ook verkocht", stelde wethouder Peter van de Wiel, die voor de nieuwe bewoners nog even de geschiedenis van het terrein samenvatte.

In 1963 betrok meisjesmulo Wiltzangk het pand dat werd ontworpen door architect Jan Strik uit Boxtel. Daarna werd het gebouw onder meer benut door welzijnsorganisatie Joice en een afdeling van het Koning Willem I College. Tot 2011 waren er antikrakers van Camelot woonachtig waarna het pand werd gesloopt. Wethouder Van de Wiel: ,,Het is mooi dat dit verpauperde terrein weer een mooie toekomst tegemoet gaat. Én het is goed om te zien dat er in Boxtel momenteel veel gebouwd wordt. De crisis lijkt passé."

FOTO LINKS: Wethouder Peter van de Wiel nam gistermiddag plaats in een graafmachine om onder begeleiding de laatste tegels weg te halen op het voormalige Joice-terrein. (Foto: Annelieke van der Linden).