COR MOLENAAR: NU SNEL STAPPEN ZETTEN

'Winkelhart Boxtel moet een droomwereld worden'

STEFAN LATIJNHOUWERS

Kinderopvang in Villa Het Hof, gratis parkeren en gratis wifi, een website, het plaatsen van plantenbakken en de introductie van een nieuw loyaliteitssysteem in het kernwinkelgebied. Hoogleraar detailhandel en e-marketing Cor Molenaar gaf dinsdagavond tijdens een bijeenkomst van het Centrummanagement in restaurant Molenwijk aan welke stappen in hartje Boxtel gezet moeten worden om winkelen aantrekkelijker te maken. ,,Al die zaken moeten eigenlijk vóór 1 april gerealiseerd zijn. Dat is mogelijk, maar samenwerking tussen de winkeliers, (horeca-)ondernemers, gemeente en vastgoedeigenaren én eenheid van denken zijn daarbij van cruciaal belang."

Molenaar gaf dinsdagavond een uur lang college over wat er beter moet met de detailhandel in Boxtel. De hoogleraar trok net als tijdens eerdere bijeenkomsten fel van leer, maar droeg tijdens zijn presentatie ook oplossingen aan. Hij bereed voor ongeveer zestig belangstellenden opnieuw zijn stokpaardje dat het bij winkelen om beleving en emotie gaat.

,,Het is zaak om de mensen zo lang mogelijk in het centrum te houden en ervoor te zorgen dat ze bereid zijn om meer geld uit te geven. Dat lukt je niet door allerlei spaar- en kortingsacties, maar door het centrum gezelliger en aantrekkelijker te maken. Die effecten kun je bereiken door meer groen, sfeervolle (kleur)verlichting en muziek, met name in het gebied van Villa Het Hof, Croonpassage en bij het gemeentehuis."

Vooral de Rozemarijnstraat kan volgens Molenaar een opknapbeurt heel goed gebruiken. ,,Als ik daar nu rondloop, word ik gewoon depressief. En de leegstand in het centrumgebied oogt ook niet bepaald prettig. Het winkelcentrum moet een droomwereld zijn met de entourage van een huiskamer, zonder al te veel barrières als betaald parkeren. Maak daarom van de Markt een belevingsplein met een beperkt aantal parkeerplaatsen."

MARKANT

De hoogleraar noemde Villa Het Hof een 'markant punt'. ,,Een mooie locatie waar echt iets mee moet gebeuren, liever vandaag dan morgen. Dat kan bijvoorbeeld door de villa in te richten als kinderopvangverblijf zodat de ouders ontspannen kunnen winkelen. Zet daarnaast weer een muziektent neer op de Markt nabij de Croonpassage, waar bandjes komen spelen en op zondag een blaasorkest de mensen vermaakt. Verruim de openingstijden van de winkels, bijvoorbeeld op zaterdagavond tot een uur of zeven. Het is een groot probleem om er iets van te maken in Boxtel, maar als we er met z'n allen de schouders onder zetten, kunnen we het winkelcentrum omvormen tot een leuk en aantrekkelijk gebied."

Een eenduidige visie en een goede communicatie zijn volgens Molenaar van groot belang om de boodschap van de ondernemers goed over te brengen. ,,Laat het publiek duidelijk weten waar je met het winkelcentrum naartoe wil. Verzamel zoveel mogelijk e-mailadressen van je klanten, stel een goede nieuwsbrief op en informeer de mensen via een website", aldus Molenaar, die ook pleitte voor de invoering van een nieuw loyaliteitssyteem, waaraan de ondernemers drie procent van hun omzet zouden moeten besteden. ,,Dit systeem moet nog wel uitgewerkt en nader gespecificeerd worden." Dat het loyaliteitssysteem met spaarpassen, waarmee Brabants Centrum binnenkort start, onvermeld bleef, was opmerkelijk.

Molenaar stelde ook voor om een app voor toeristen samen te stellen. Dat idee wekte eveneens enige verbazing bij de aanwezigen omdat hierin al voorzien wordt door de Beleef Boxtel app, die bezoekers toeristische en culturele informatie biedt.

SUPERMARKT

Opvallend was verder het antwoord van Molenaar op de vraag of er wel of geen supermarkt in het centrum van Boxtel moet komen. Onderzoeksbureau BRO concludeerde eerder dat een dergelijke voorziening noodzakelijk is, maar de hoogleraar denkt daar heel anders over. ,,Een super hoort niet in het kernwinkelgebied, want daardoor krijg je onder meer te maken met parkeer- en verkeersproblemen vanwege de bevoorrading met grote vrachtwagens. In het centrum moet je kunnen winkelen en niet je boodschappen doen."

De nieuwe centrummanager Jef van Stratum presenteerde dinsdag zijn plan van aanpak onder de noemer Centrummanagement 2.0. Hij benadrukte dat zijn eerste prioriteit ligt bij het vormen van werkgroepen die zich bezig gaan houden met thema's als communicatie, sfeer en beleving, veiligheid, bestrijding van leegstand en verkeer. ,,Daarin wil ik samen met gemotiveerde ondernemers aan de slag gaan om de kwaliteit van het centrumgebied te bevorderen. Alleen als we er samen voor gaan als winkeliers en horeca met de gemeente en vastgoedeigenaren kunnen we Boxtel vitaliseren en zorgen dat er een goed ondernemersklimaat komt."

Molenaar gaf aan dat hij als lid van een stuurgroep een bijdrage wil leveren aan een concreet plan voor het winkelcentrum. Hij zou daarin graag samenwerken met centrummanager Van Stratum, voorzitter Luc Broos van Centrummanagement en wethouder Eric van den Broek.