Afbeelding
Foto: Peter de Koning

gemeente boxtel verricht bliksemklus in dommelbimd

'Nu moet de waterpoel het zelf doen'

ANNELIEKE VAN DER LINDEN

Sylvia van Gulik, Joost van Liebergen en Toine Cooijmans, bestuursleden van stichting Dommelbimd, beleven momenteel een plezierige eindsprint om het benodigde bedrag voor aankoop van het natuurgebied te behalen. Afgelopen weekeinde leidden zij belangstellenden rond in het gebied tussen de Eindhovenseweg en kasteel Stapelen. En maandagochtend werden de Boxtelaren verrast met de komst van een graafmachine, die een 25 jaar oude poel in het gebied kwam uitbaggeren. De gemeente Boxtel zorgde voor deze bijdrage in natura...

Vrijwilligers van de Werkgroep Natuur- en Landschapsbeheer Boxtel (WNLB) realiseerden 25 jaar geleden de waterpartij van ongeveer veertig bij veertig meter in Dommelbimd. ,,De poel was volledig dichtgegroeid en uit inventarisaties van de poelenwerkgroep van de WNLB in de zomer bleek dat er geen kikkers en salamanders meer huizen", aldus Cooijmans. ,,Uitbaggeren van deze poel stond al op onze begroting. Onlangs bleek dat de gemeente Boxtel nog dit jaar de poel voor ons wilde opschonen. En maandag stond de graafmachine al in het veld."

Gisterochtend trokken Cooijmans, Van Liebergen en wethouder Peter van de Wiel hun regenlaarzen aan om een kijkje te nemen bij de opnieuw uitgegraven poel. De wethouder liet toen weten dat hij al langer 'worstelde' met een bijdrage aan Dommelbimd. ,,Dit spraakmakende initiatief is niet alleen een voorbeeld voor Boxtel, maar voor heel Nederland. Natuurlijk vind ik dat we hier als gemeente aan moeten bijdragen, maar onze financiƫle middelen zijn al gereserveerd. Uiteindelijk hebben we gekozen om met behulp van het Stimuleringskader Groen-Blauwe Diensten te helpen met de poel." De zogenoemde STIKA-gelden is subsidie om het Brabantse landschap en het waterbeheer te verbeteren.

MAANLANDSCHAP

Maandag stond de graafmachine voor de poort van Dommelbimd, dinsdagochtend was de klus geklaard. ,,Nu moet de poel het zelf doen", grinnikt Cooijmans. ,,Het lijkt nu op een maanlandschap, maar we hopen dat hier over vijf jaar weer verschillende kikkers, salamanders en watervogels te bewonderen zijn." Om de waterpoel en de hooilanden in Dommelbimd komt een hekwerk te staan. ,,De bedoeling is dat ook volgend jaar weer een kudde koeien naar het gebied komt om te grazen. Zij zouden schade kunnen toebrengen aan de poel, vandaar dat we ervoor kiezen een hek te plaatsen."

Het is de bedoeling dat stichting Dommelbimd voor 1 januari 2015 295.000 euro bij elkaar heeft om het perceel te kopen van Brabants Landschap. ,,Het uitbaggeren van de poel is nu gedaan, dus dat scheelt weer op de begroting. We hebben nog wat ijzers in het vuur om de rest van het bedrag bij elkaar te krijgen", aldus Cooijmans en Van Liebergen. Het duo geeft aan dat de crowdfundingsactie via de website www.crowdfundingvoornatuur.nl/dommelbimd boven verwachting loopt. ,,We hebben al negentig procent van het benodigde bedrag behaald, maar gaan natuurlijk voor meer. Het uitgangspunt is: hoe meer mensen een bijdrage leveren, hoe mooier we Dommelbimd kunnen maken", legt Cooijmans uit. ,,Zo hebben we plannen om een laarzenpad te realiseren, maar dit zou met extra financiƫn een educatief laarzenpad kunnen worden."

BUITEN BOXTEL

De bestuursleden van stichting Dommelbimd werken hard om het natuurgebied onder de aandacht te brengen van iedereen. Zo werd zondag een wandeling georganiseerd voor belangstellenden. Daarnaast nodigde het stichtingsbestuur mensen uit die een certificaat hadden gekocht. ,,We hebben uiteindelijk acht van deze certificaten uitgereikt, onder meer aan de vertegenwoordigers van waterschapspartij Water Natuurlijk", zegt Cooijmans. ,,Ook krijgen we nog steeds donaties van mensen die niet uit Boxtel komen. Zo lazen twee echtparen uit Waalre en Eindhoven een uitgebreid artikel over Dommelbimd in het tijdschrift van Brabants Landschap en dat was voor hen de aanleiding een certificaat te kopen. Echt geweldig", Voegt Van Liebergen toe.

FOTO GROOT: Wethouder Peter van de Wiel en bestuursleden Joost van Liebergen en Toine Cooijmans van stichting Dommelbimd namen gisterochtend een kijkje bij de poel, die maandag met behulp van een graafmachine is uitgebaggerd. (Foto: Peter de Koning).

FOTO KLEIN: Stichting Dommelbimd hield zondag een wandeling in het natuurgebied en deelde een aantal certificaten uit aan mensen die het initiatief financieel ondersteunen. (Foto: stichting Dommelbimd).

Afbeelding