Studenten van Helicon werken aan de generatietuin in Boxtel-Oost. (Foto: Pieter Heijboer).
Studenten van Helicon werken aan de generatietuin in Boxtel-Oost. (Foto: Pieter Heijboer). Foto: Pieter Heijboer

Studenten Helicon werken aan generatietuin Boxtel-Oost

Van begin tot eind betrokken bij uniek project

PIETER HEIJBOER

Een groep studenten van mbo-school Helicon in Boxtel werkt iedere donderdag aan de nieuwe generatietuin in de wijk Oost. Vorige week begon de aanleg van het voepad in de tuin aan het Apollopad. Het is de eerste tuin in zijn soort en is bedoeld voor publiek van alle leeftijden, maar is in het bijzonder geschikt voor mensen die aan dementie lijden of gehandicapt zijn.

Het is bewolkt en de temperatuur ligt een paar graden boven het vriespunt. Op het grasveld tegenover de Kinderboerderij werken even voor twaalf uur de studenten op hun gemak aan het voetpad. Twee kruiwagens worden voortdurend heen en weer gereden met een nieuwe lading stenen.

Ondertussen springen er twee van de groep op een scooter richting de snackbar. Want straks eten ze friet. Dat doen ze iedere donderdag.

Op andere dagen zijn ze elders en dan vooral in schoolbanken bezig. Donderdag is de praktijkdag. Ze krijgen steeds een project aangewezen waar ze zich dan voor een bepaalde tijd mee bezighouden. De studenten zijn van begin af aan betrokken geweest bij het project. Ze maakten een plan van aanpak, de tekening en mogen nu ook de tuin aanleggen.

Als het voetpad klaar is, komt het andere werk. Het planten, bemesten en plaatsen van de zonnecollectoren. Die zijn nodig voor de waterpomp in de fontein in het midden van tuin. Ten slotte komen de bankjes. De bloemen en planten zullen dicht op elkaar gepland zodat de grond zelf niet veel zonlicht krijgt. Dat helpt tegen onkruid. Na een paar seizoenen zal de tuin overdekt zijn door pergola.

één meisje

Het gezelschap telt één vrouw. Cynthia van 't Hof loopt steeds heen en weer met de kruiwagen. De Zeeuwse studente woont in 's Hertogenbosch waar ze eerst aan de Hogere Agrarische School studeerde. Dat was haar iets te theoretisch. ,,Daar leerde ik alleen maar ontwerpen in een klaslokaal. Hier ben ik ook daadwerkelijk buiten bezig en krijg ik les in ontwerpen erbij."

Cynthia heeft er geen moeite mee om als enige dame met de jongens te werken. ,,Dat valt allemaal wel mee. Ze zijn aardig voor me", vertelt ze lachend. Dan komen met luid gebaar de twee klasgenoten op de scooter terug. Tijd voor een frietje?

FOTO BOVEN: Studenten van Helicon werken aan de generatietuin in Boxtel-Oost. (Foto: Pieter Heijboer).


prille roest: krankzinnige dialogen en fysiek beukwerk

Cabaretviertal Oeloek in Podium Boxtel

Cabaretliefhebbers die zaterdag 13 december nog een gaatje in hun agenda hebben, wordt aangeraden om die avond een bezoek te brengen aan Podium Boxtel. Het vierkoppige gezelschap Oeloek staat die avond om 20.15 uur op de planken met 'Prille Roest'.

Na het debuut 'Nacht van de Nasmaak' komt Oeloek nu met 'Prille Roest'. Met de eerste voorstelling behaalden ze de finale van Cameretten in 2010. Sinds 2013 wordt 'Prille Roest' opgevoerd, een voorstelling die nóg grootser en spectaculairder is dan het debuut. Krankzinnige dialogen, muzikale uitspattingen en fysiek beukwerk zijn de sleutelwoorden voor de opvoering.

Bezoekers die twee kaartjes aanschaffen, ontvangen de dvd van 'Nacht van de Nasmaak' er gratis bij. Toegangskaarten kosten 16,50 euro per persoon, inclusief een pauzedrankje, en zijn te bestellen via www.podiumboxtel.nl.